Το Μεγάλο Παιχνίδι του Βαρουφάκη

Το Μεγάλο Παιχνίδι του Βαρουφάκη

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ. κ. Βαρουφάκη και όπως αναλύει σε πρόσφατο άρθρο του για το Project Syndicate, γιατί δημιουργήθηκε το ‘χάσμα’ μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, επισημαίνει ότι οι πιστωτές επιμένουν σε μια ακόμη αυστηρότερη λιτότητα τόσο κατά το τρέχον έτος όσο και περαιτέρω και ότι μια τέτοια προσέγγιση

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ. κ. Βαρουφάκη και όπως αναλύει σε πρόσφατο άρθρο του για το Project Syndicate, γιατί δημιουργήθηκε το ‘χάσμα’ μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, επισημαίνει ότι οι πιστωτές επιμένουν σε μια ακόμη αυστηρότερη λιτότητα τόσο κατά το τρέχον έτος όσο και περαιτέρω και ότι μια τέτοια προσέγγιση θα επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη, θα επιδεινώσει την αποπληρωμή του χρέους και τον αποπληθωριστικό κύκλο και τέλος θα υπονομεύσει τη βούληση και την ικανότητα των Ελλήνων για ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας. Η κυβέρνηση μας, όπως αναφέρει, δεν πρόκειται να δεχθεί ένα φάρμακο το οποίο απεδείχθη τα προηγούμενα πέντε χρόνια ότι είναι χειρότερο από την ασθένεια.

Για το ίδιο θέμα σύμφωνα με τον Γερμανό καθηγητή Hans Werner Sinn, όπως αναφέρει σε άρθρο του επίσης για το Project Syndicate, δείχνει σίγουρος ότι, η Ελλάδα έχει το σχέδιο Β και αυτό είναι το μεγάλο παιχνίδι του Βαρουφάκη.

Ο Γερμανός καθηγητής επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι πολλοί στην Ευρώπη πιστεύουν ότι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Βαρουφάκης, ειδικός στη θεωρία των παιγνίων και ερασιτέχνης πολιτικός, δεν είναι ικανός να παίξει με τα χαρτιά που διαθέτει η Ελλάδα τώρα αλλά προειδοποιεί, πως πρέπει να σκεφτούν καλά όλοι, πριν η Ελλάδα πάρει ολόκληρο το στοίχημα. Ο Γερμανός καθηγητής παρουσιάζει τη θεωρία του ότι ο ΥΠΟΙΚ Βαρουφάκης και ο Π/Θ Τσίπρας έχουν μοιραστεί τους ρόλους και παίζουν «τον κακό και καλό αστυνομικό» και μάλιστα το κάνουν εξαιρετικά, όπως τονίζει, και προσθέτει επεξηγηματικά ότι ο Π/θ Τσίπρας προωθεί ένα ‘σχέδιο Α’ για τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και την επίτευξη συμφωνίας για την εξόφληση του ελληνικού χρέους, ενώ ο ΥΠΟΙΚ Βαρουφάκης προετοιμάζει ένα ‘σχέδιο Β’ για την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. Το ‘σχέδιο Β’ περιλαμβάνει δύο βασικά στοιχεία, το ένα είναι η προκλητικότητα που θα προκαλέσει εντάσεις μεταξύ της χώρας και των πιστωτών, αλλά ταυτόχρονα και την πεποίθηση των Ελλήνων πολιτών περί μεγάλης αδικίας, ώστε να προβληθεί η ανάγκη να στηριχθεί η παρούσα κυβέρνηση σε δύσκολους καιρούς μετά από τυχόν έξοδο από την ευρωζώνη, ενώ το δεύτερο στοιχείο είναι η φροντίδα της Ελληνικής Κυβέρνησης ώστε το κόστος του σχεδίου Β να είναι όσο γίνεται μεγαλύτερο για την άλλη πλευρά, δηλαδή την ΕΕ.

Θεωρούμε στο pentapostagma.gr ότι, στο όλο παιχνίδι του Βαρουφάκη, όπως άλλωστε και οι ερευνητές της θεωρίας παιγνίων ξέρουν, το Plan A δεν είναι ποτέ αρκετό. Πρέπει να αναπτύσσεται και να παρουσιάζεται ένα αξιόπιστο Plan B, η υπονοούμενη απειλή, που ωθεί τις διαπραγματεύσεις του Plan A. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, το ξέρει αυτό πολύ καλά. Συνεπώς ο κ. Βαρουφάκης δουλεύει πάνω στο Plan B (ένα πιθανό Grexit), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ενεργοποιείται όσον αφορά στο Plan A (επέκταση της δανειακής σύμβασης και επαναδιαπραγμάτευση των όρων του πακέτου διάσωσης), ως τώρα, με θετικά αποτελέσματα. Πιθανή έξοδος της Ελλάδας όπως άλλωστε δήλωσε και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα είναι η αρχή του τέλους για την Ευρωζώνη και έτσι η Ελλάδα προβλέπουμε ότι θα παίξει το παιχνίδι μέχρι τέλος. Φαίνεται σαν δύο αυτοκίνητα που τρέχουν κατά μέτωπο και περιμένουν με αγωνία ποιός θα στρίψει πρώτος, σίγουρα θα είναι ο πιο ανασφαλής, πολύ σύντομα θα ξέρουμε ποιος είναι, ελπίζουμε με τις λιγότερες επιπτώσεις για όλους μας.

 

 

Πηγή: pentapostagma.gr

Posts Carousel

Τελευταία Άρθρα

Δημοφιλή Video

Dialogoi.gr

Καθημερινά νέα άρθρα με επίκαιρο περιεχόμενο θα σας ενημερώνει για τις εγχώριες και μη εξελίξεις τη στιγμή που γίνονται.

Συνδεθείτε μαζί μας