Διαφωνίες στο G7 για το ελληνικό χρέος

Διαφωνίες στο G7 για το ελληνικό χρέος

Άρχισαν σήμερα το πρωί στο Μπάρι οι εργασίες του G7 των υπουργών Oικονομικών. Επίσημα στα κύρια θέματα συζήτησης είναι η ανάπτυξη και η καταπολέμηση των ανισοτήτων, η ασφάλεια στο διαδίκτυο και η διεθνής φορολόγηση. Το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν έχει συμπεριληφθεί  στην ατζέντα που ετοίμασε  η ιταλική προεδρία και ο υπουργός Oικονομικών της κυβέρνησης

Άρχισαν σήμερα το πρωί στο Μπάρι οι εργασίες του G7 των υπουργών Oικονομικών.

Επίσημα στα κύρια θέματα συζήτησης είναι η ανάπτυξη και η καταπολέμηση των ανισοτήτων, η ασφάλεια στο διαδίκτυο και η διεθνής φορολόγηση.

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν έχει συμπεριληφθεί  στην ατζέντα που ετοίμασε  η ιταλική προεδρία και ο υπουργός Oικονομικών της κυβέρνησης Τζεντιλόνι, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, αλλά όπως γράφει η Deutsche Welle, είναι ένα θέμα που συζητείται στις διμερείς επαφές.

«Το θέμα της Ελλάδας συζητήθηκε στο περιθώριο της συνόδου», δήλωσε ο γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ  Σόιμπλε.

Ο γερμανός υπουργός εξήγησε ότι η όλη γραμμή, είναι εκείνη που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016.

Προφανώς, οι πρώτες επαφές και ζυμώσεις έγιναν ήδη χθες βράδυ, στη συναυλία που παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες στη σύνοδο και στο επίσημο δείπνο που ακολούθησε.

Στόχος η ελάφρυνση του χρέους αλλά…

Παράλληλα, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστόν Λαγκάρντ,  όμως, τονίζει: «H θέση μας για την Ελλάδα δεν άλλαξε. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με στόχο το πακέτο αυτό ελάφρυνσης του χρέους και δεν υπάρχει ακόμη αρκετή σαφήνεια πάνω στο όλο θέμα. Ελπίζουμε πάντως οι ευρωπαϊκές αρχές να συνεχίσουν να εργάζονται με αυτό τον στόχο».

Οι ανταλλαγές απόψεων στο περιθώριο της Συνόδου θα συνεχισθούν μέχρι αύριο το μεσημέρι αν και δεν αναμένεται, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα,  να υπάρξει κάποια οριστική απόφαση.

Μεγάλη εντύπωση πάντως προκάλεσε στην Ιταλία η δήλωση του ιδιοκτήτη της εφημερίδας La Repubblica, Κάρλο Ντε Μπενεντέττι, με αναφορά στη Γαλλία και όχι μόνον. «Πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα διαλέξει ως πρωθυπουργό, την Κριστίν Λαγκάρντ», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο ισχυρός  Ιταλός επιχειρηματίας.

ESM: Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές «πολύ πριν» το τέλος του προγράμματος

Εντωμεταξύ, αναπληρωτής ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Christophe Frankel μιλώντας σε συνέδριο στο Δουβλίνο σύμφωνα με το Reuters δήλωσε ότι, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές πολύ πιο νωρίς από την λήξη του τρίτου προγράμματος στα μέσα του 2018.

«Αν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις όπως έχει δεσμευτεί, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι μπορεί να βγει στις αγορές πολύ πριν το τέλος του προγράμματος που αναμένεται να τελειώσει στο μέσον της επόμενης χρονιάς», δήλωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal (WSJ) επικαλούμενη πηγή με γνώση του θέματος, η Ελλάδα θα μπορούσε να προσφύγει στις αγορές τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο αν η ΕΚΤ αποφάσιζε να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από τον Ιούλιο.

Όμως, θα πρέπει να έχουν συμφωνηθούν τα κατάλληλα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν η ΕΚΤ προχωρήσει σε κάτι τέτοιο σύμφωνα με την WSJ.

Posts Carousel

Τελευταία Άρθρα

Δημοφιλή Video

Dialogoi.gr

Καθημερινά νέα άρθρα με επίκαιρο περιεχόμενο θα σας ενημερώνει για τις εγχώριες και μη εξελίξεις τη στιγμή που γίνονται.

Συνδεθείτε μαζί μας