Κυπριακό: Αποστάσεις παίρνουν οι ΗΠΑ στο θέμα της ΑΟΖ

Κυπριακό: Αποστάσεις παίρνουν οι ΗΠΑ στο θέμα της ΑΟΖ

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζει η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Καθλίν Ντόχερτι και ευελπιστεί πως θα βρεθούν σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων που θα βοηθήσουν πρωτίστως την Κύπρο και τον κυπριακό λαό στο σύνολο του. Ωστόσο, η Αμερικανίδα διπλωμάτης διευκρινίζει ότι δεν είναι ρόλος των ΗΠΑ να πουν στην

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζει η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Καθλίν Ντόχερτι και ευελπιστεί πως θα βρεθούν σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων που θα βοηθήσουν πρωτίστως την Κύπρο και τον κυπριακό λαό στο σύνολο του. Ωστόσο, η Αμερικανίδα διπλωμάτης διευκρινίζει ότι δεν είναι ρόλος των ΗΠΑ να πουν στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά πόσο πρέπει να αναστείλει ή όχι το ερευνητικό της πρόγραμμα για τους υδρογονάνθρακες, μέχρι να λυθεί το Κυπριακό.

«Ελπίζουμε να αποφύγουμε την κλιμάκωση και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να την αποτρέψουμε. Είναι δύσκολο να πούμε τι θα γίνει. Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ, είναι επίσης εταίρος και χωρών, όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Είμαστε όλοι μέρος της Νατοϊκής συμμαχίας. Στόχος μας, επαναλαμβάνω, είναι να αποφύγουμε την ένταση και να αφήσουμε τις συνομιλίες να συνεχιστούν», αναφέρει η Κ. Ντόχερτι σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Αλήθεια».

Σημειώνει επίσης ότι οι συνομιλίες για εξεύρεση πολιτικής συμφωνίας στο Κυπριακό πρόβλημα θα πρέπει να συνεχιστούν, αναφέροντας ότι και αν ακόμα βρεθούν σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων, η εκμετάλλευσή τους θα χρειαστεί κάποια χρόνια. Η Αμερικανίδα πρέσβειρα επισημαίνει πως «αν η Κύπρος επανενωθεί, τότε μπορεί να γίνει η Νορβηγία ή η Σιγκαπούρη της ανατολικής Μεσογείου».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Posts Carousel

Τελευταία Άρθρα

Δημοφιλή Video

Dialogoi.gr

Καθημερινά νέα άρθρα με επίκαιρο περιεχόμενο θα σας ενημερώνει για τις εγχώριες και μη εξελίξεις τη στιγμή που γίνονται.

Συνδεθείτε μαζί μας