Κύπρος: «Σε πλήρη σύμπλευση» ελληνική και κυπριακή πλευρά

Κύπρος: «Σε πλήρη σύμπλευση» ελληνική και κυπριακή πλευρά

«Μεγάλο ενδιαφέρον» διαπίστωσε στις προτάσεις του Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, αναφορικά με το πως πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία διαπραγματεύσεων ο Νίκος Κοτζιάς, καθώς και για τη σύγκληση νέας διάσκεψης για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ν. Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία με τον

«Μεγάλο ενδιαφέρον» διαπίστωσε στις προτάσεις του Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, αναφορικά με το πως πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία διαπραγματεύσεων ο Νίκος Κοτζιάς, καθώς και για τη σύγκληση νέας διάσκεψης για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ν. Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία με τον κ. Αναστασιάδη, η οποία διήρκεσε 70 λεπτά, δήλωσε ότι συζητήθηκαν οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο, και για «το πώς θα βρούμε τον καλύτερο τρόπο να προωθήσουμε μια λύση στο Κυπριακό όσον αφορά βέβαια την εξωτερική πτυχή, που συνδέεται μαζί με το status που έχει η Ελλάδα βάσει του διεθνούς νόμου».

Ο Ν. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι είναι «σε πλήρη σύμπλευση με την ελληνική κυβέρνηση». Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πρόταση που έκανε την Τετάρτη και αν είναι ορθά αυτά που έγραψε σχετικά η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις Ποστασί», απάντησε: «Έκανα μια πρόταση για να αποδείξω ότι εννοώ αυτά που λέω, ότι επιδιώκω λύση. Αλλά η λύση δεν είναι με το να επαναλαμβάνουμε τους εαυτούς μας και να εμμένουμε στις διαφορές που έχουμε» και σημείωσε: «Μου μιλούν για διασταυρούμενη συζήτηση των θεμάτων, αλλά είναι η τουρκοκυπριακή πλευρά που το αρνιόταν».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι η πρότασή του είναι περίεργη και ότι «τρέχει πίσω από τις εκλογές», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «άλλοι τρέχουν να κρυφτούν πίσω από σκοπιμότητες να βρεθούμε στη Γενεύη, να επαναλάβουμε εαυτούς για τα γνωστά θέματα, για να αποδώσουν στον Αναστασιάδη ότι τάχα δεν ήταν έτοιμος να δώσει απαντήσεις στα τέσσερα κεφάλαια».

Ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι περιμένει να ολοκληρωθεί η πρωτοβουλία του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε και αναλόγως του αποτελέσματος της θα δώσει στη δημοσιότητα την πρόταση που υπέβαλε την Τετάρτη στον Μ. Ακιντζί.

«Σε ακτίνα συμφωνίας»

«Το τελευταίο που θα επιδίωκα, είναι το αδιέξοδο. Όμως θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι, όταν υποβάλλεις κάτι θετικό που μπορεί να υποβοηθήσει στην άμεση λύση, στη συντομότερη λύση ενός μακροχρόνιου προβλήματος δεν μπορεί να συνεχίσεις την ίδια τακτική που για 43 τώρα χρόνια αντιμετωπίζουμε, να μην αγγίζεται ποτέ το θέμα του εδαφικού» δήλωσε αργά την Πέμπτη ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος ενημερώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, για τα όσα του μετέφερε από τον Μουσταφά Ακιντζί ο ειδικός σύμβουλος του γ γ του ΟΗΕ, Έσπεν Εϊντέ.

Στην παρούσα περίπτωση, δήλωσε ο Ν. Αναστασιάδης, «οφείλω να πω ότι κατατέθηκαν χάρτες, υπάρχει μια ακτίνα συμφωνίας, υπάρχει μια διαφορά, αλλά είμαστε σε ακτίνα συμφωνίας, όμως ουδέποτε προηγουμένως στα 43 χρόνια δέχθηκε ή ηγέρθη από δικής μας πλευράς ή η και άλλη πλευρά αποδέχθηκε κατά τη διάρκεια της παρούσας φάσης των συνομιλιών να αγγίξουμε το θέμα των εγγυήσεων κάτι το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τον Κυπριακό Ελληνισμό θέμα».

Για την συνάντηση με τον Έιντε, ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε ότι ενημερώθηκε για την αντίδραση της τουρκοκυπριακής πλευράς στην πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν θα αναφέρει οτιδήποτε άλλο δημόσια, σε σχέση με την κατάσταση πραγμάτων. Ο πρόεδρος, είπε, θέλει πρώτα να ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και αυτό θα γίνει τη Δευτέρα στις 10 το πρωί και ακολούθως θα γίνουν και δημόσιες δηλώσεις, πολύ συγκεκριμένες σχετικά με το περιεχόμενο της πρότασης του, το σκεπτικό της και τα δεδομένα, που δημιουργεί, «αν όλοι όντως επιθυμούμε τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας, έτσι ώστε να γνωρίζει και ο κυπριακός λαός».

Στον «δρόμο» προς νέα Γενεύη

Σε ερώτηση, αν θα υπάρξουν άλλες συναντήσεις μέχρι τη Δευτέρα μεταξύ του Έιντε και των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ο Ν. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ θα απουσιάζει έως την Τρίτη από την Κύπρο. Σε άλλη ερώτηση, αν η προσπάθεια έχει τερματιστεί, ο εκπρόσωπος  απάντησε: «δεν χρησιμοποιώ τη λέξη «σταματά» ή «τερματίζεται». Απλώς αναφέρω κάποια γεγονότα. Θα κάνουμε υπομονή όλοι μέχρι τη Δευτέρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έιντε προσπαθεί να γεφυρώσει διαφορές σε ζητήματα διαδικασίας και ουσίας, εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει μια μετάβαση στη Γενεύη για να συζητηθούν όλα, κάτι που το θεωρεί ως λάθος βάσει των όσων έγιναν την πρώτη φορά. Από την τουρκοκυπριακή πλευρά επιδιώκεται μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, που θα αποφέρει οφέλη στη διαδικασία του πάρε- δώσε.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στη μετάβαση αυτή καθαυτή στην πρωτεύουσα της Ελβετίας, αλλά στο πλαίσιο της συζήτησης. Ο Έιντε προσπαθεί να διαπιστώσει κατά πόσο οι θέσεις που έχουν καταθέσει οι δυο πλευρές είναι οι τελικές.

Αν συμβεί αυτό, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, της κήρυξης αδιεξόδου στην παρούσα φάση μη εξαιρουμένης.

Posts Carousel

Τελευταία Άρθρα

Δημοφιλή Video

Dialogoi.gr

Καθημερινά νέα άρθρα με επίκαιρο περιεχόμενο θα σας ενημερώνει για τις εγχώριες και μη εξελίξεις τη στιγμή που γίνονται.

Συνδεθείτε μαζί μας