Κρίσιμες συναντήσεις για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό

Κρίσιμες συναντήσεις για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό

Χωριστές συναντήσεις με τον Κύπριο πρόεδρο Nίκο Αναστασιάδη και με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Mουσταφά Ακιντζί θα έχει σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Ειντέ, προκειμένου να πετύχει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στη Λευκωσία και να γεφυρώσει τη διαφορά μεταξύ των δύο ηγετών για τη σύγκληση μέχρι τις αρχές Ιουλίου νέας διάσκεψης για

Χωριστές συναντήσεις με τον Κύπριο πρόεδρο Nίκο Αναστασιάδη και με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Mουσταφά Ακιντζί θα έχει σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Ειντέ, προκειμένου να πετύχει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στη Λευκωσία και να γεφυρώσει τη διαφορά μεταξύ των δύο ηγετών για τη σύγκληση μέχρι τις αρχές Ιουλίου νέας διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη, με τη συμμετοχή και των εγγυητριών (Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία) δυνάμεων.

Όπως έγινε γνωστό, την Τετάρτη, στην κοινή συνάντησή τους οι δύο ηγέτες δεν κατάφεραν να βρουν κοινή βάση για τη σύγκληση νέας διάσκεψης. Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, οι δύο πολιτικοί κατέθεσαν ασύμβατες προτάσεις.

Ο Ν. Αναστασιάδης δεν επιθυμεί τη μετάβαση στη Γενεύη με όλα τα βασικά θέματα ανοιχτά. Αντίθετα, ο Μ.Ακιντζί επιδιώκει διακαώς νέα συζήτηση «εφ΄όλης της ύλης». Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εκτιμά ότι στη Γενεύη θα ασκηθεί πίεση εκ μέρους του διεθνούς παράγοντα, εφόσον θα πρόκειται για τη δεύτερη μετάβαση στην Ελβετία, για επίτευξη συμφωνίας.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Ε. Εϊντέ καλείται να διαδραματίσει ρόλο γεφυροποιού ανάμεσα στις διαφορές που υπάρχουν στις δυο πλευρές. Την Πέμπτη και την Παρασκεύη, θα βρίσκονται στη Λευκωσία για τη Σύνοδο της Επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, και της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς. Και οι δύο θα έχουν χωριστές συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό τους Ιωάννη Κασουλίδη και θα γίνουν δεκτοί από τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Στο μεταξύ, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα « Κιπρίς Ποστασί» δημοσιεύει τις προϋποθέσεις, που, όπως υποστηρίζει η τουρκοκυπριακή πλευρά, έθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης για να μεταβούν οι δύο ηγέτες στη Γενεύη για νέα διάσκεψη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ν.Αναστασιάδης επιδιώκει στη Γενεύη πρώτα από όλα να συζητηθεί το εδαφικό, ενώ μετά τη συμφωνία θα δημιουργηθούν χάρτες. Αν και εφόσον υπάρξει πρόοδος σε εδαφικό και χάρτες, τότε θα συζητηθούν οι εγγυήσεις, προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα. Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρεται και στο γεγονός ότι στο τραπέζι των συνομιλιών θα υπάρξει συζήτηση στα εξής κεφάλαια: εκ περιτροπής προεδρία, τέσσερις ελευθερίες και περιουσιακό.

Έιντε: Η διαδικασία των συνομιλιών είναι στα χέρια Αναστασιάδη-Ακιντζί

Καλή χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, προσθέτοντας ότι η σύγκληση νέας διάσκεψης της Γενεύης εξαρτάται αποκλειστικά από τους δύο ηγέτες.

Ακόμη, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, συμπλήρωσε ότι η όλη διαδικασία εξακολουθεί να είναι κυπριακής ιδιοκτησίας. Ο κ. Έιντε στις 16:30 θα συναντηθεί και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Στόχος των επαφών του κ. Έιντε είναι  να πετύχει συμφωνία όσον αφορά τη μεθοδολογία και την ουσία της διαπραγμάτευσης που θα γίνει σε μια ενδεχόμενη συνέχιση της πολυμερούς διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη. Από τις επαφές αυτές θα διαφανεί κατά πόσο οι προσπάθειες καταλήγουν σε αδιέξοδο.

Νωρίτερα το πρωί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά την οποία συζήτησαν τα δεδομένα στο Κυπριακό, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά τη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών.

Posts Carousel

Τελευταία Άρθρα

Δημοφιλή Video

Dialogoi.gr

Καθημερινά νέα άρθρα με επίκαιρο περιεχόμενο θα σας ενημερώνει για τις εγχώριες και μη εξελίξεις τη στιγμή που γίνονται.

Συνδεθείτε μαζί μας