Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ εγκυμονεί κινδύνους

Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ εγκυμονεί κινδύνους

Το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη του 2017, μερικές ημέρες μετά την πρόσφατη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, είναι προγραμματισμένη να γίνει η ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Noble Jump 2017». Με βάση το σενάριο της άσκησης 4.000 χιλιάδες στρατιώτες από εννέα χώρες είναι έτοιμοι να εξορμήσουν στις πεδιάδες της Ρουμανίας. Αφετηρίες όλης αυτής της πολυεθνικής δύναμης είναι

Το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη του 2017, μερικές ημέρες μετά την πρόσφατη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, είναι προγραμματισμένη να γίνει η ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Noble Jump 2017».

Με βάση το σενάριο της άσκησης 4.000 χιλιάδες στρατιώτες από εννέα χώρες είναι έτοιμοι να εξορμήσουν στις πεδιάδες της Ρουμανίας. Αφετηρίες όλης αυτής της πολυεθνικής δύναμης είναι στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Νορβηγία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Σκοπός της άσκησης είναι η αξιολόγηση του προσωπικού και του εξοπλισμού στο πεδίο της «μάχης», καθώς και η επιχειρησιακή τεκμηρίωση της δυνατότητας συνολικά αυτών των δυνάμεων, αλλά και των επιτελείων τους, σε μια ταχεία ανάπτυξη των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, όπου και όταν τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια το απαιτήσουν.

Στον σχεδιασμό υλοποίησης της άσκησης προβλέπεται μεγάλο μέρος των δυνάμεων αυτών να χρησιμοποιήσουν, μεταφερόμενες προς τη Ρουμανία, τον ελληνικό εναέριο χώρο, τη στεριά και τη θάλασσα. Η Ελλάδα, με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ., συμμετέχει μ’ ένα σαφώς καθορισμένο και απολύτως ουσιαστικό ρόλο. Ενα ρόλο που, για τη συγκεκριμένη περίπτωση, περιγράφεται ρητά σε μια αποικιακής μορφής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΝΑΤΟ, με τον όρο «παροχή υπηρεσιών φιλοξενούσας χώρας».

Ο όρος αυτός είναι όρος συμβατικός, με σαφές περιεχόμενο, περιγραφόμενο αναλυτικά στις προβλέψεις μιας συμφωνίας, με το τίτλο «Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων της Ευρώπης (Supreme Headquarters Allied Powers Europe – SHAPE) το οποίο ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2009, στο θερινό τμήμα της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Σ’ αυτό το μνημόνιο είναι ξεκάθαρο ότι παραχωρείται απόλυτα στον ΝΑΤΟϊκό διοικητή κάθε έννοια κυριαρχικού δικαιώματος. Συνολικά, με βάση τα προβλεπόμενα στο εν λόγω μνημόνιο, επιτρέπεται η διέλευση ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων από τη χώρα και η ανάπτυξη από μέρους τους οποιασδήποτε δραστηριότητας επιθυμούν, χωρίς να χρειάζεται κανενός είδους συμφωνία με την κυβέρνηση ή έγκριση της Βουλής.

Επιπλέον, δίνεται νομική κάλυψη ακόμα και σε χρησιμοποίηση ή εμπλοκή των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας και της εδαφικής ακεραιότητας, αφού επιτρέπει τη δράση τους και σε περιπτώσεις κρίσεων και έκτακτων καταστάσεων.

Είναι φανερό ότι στην υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων, οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, ακόμη κι αν κάποιες συμφωνίες είναι «κληρονομιά» του παρελθόντος, δηλαδή των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Η πειθήνια και «παραγωγική» πρόσδεση και της παρούσας κυβέρνησης στις ΝΑΤΟϊκές επιταγές, αποτρέπουν ακόμη και την υποθετική επίκληση, του πρόσφορου σε άλλες περιπτώσεις άλλοθι, περί «συνέχειας του κράτους και των θεσμών».

Η διάλυση ακόμη και της παραμικρής αμφιβολίας σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης συντελείται μετά και τις σαφείς δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Δήλωσε: «Θα εξακολουθήσουμε, με το ειδικό γεωστρατηγικό μας βάρος, να ανταποκρινόμαστε ενεργά στις επιχειρήσεις, αποστολές και δράσεις του ΝΑΤΟ».

Μετά απ’ αυτά, στην περίπτωση της διεξαγωγής της άσκησης «Noble Jump 2017» -και στο κομμάτι του σεναρίου που αφορά την Ελλάδα- η περιοχή της Αλεξανδρούπολης, μιας κατ’ εξοχήν ευαίσθητης ακριτικής περιοχής, και το σύνολο των υποδομών της παραδίνονται στην απόλυτη εξουσία κάποιου ΝΑΤΟϊκού διοικητή.

Οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, αντί να έχουν ως μοναδική αποστολή, ειδικά στον Εβρο, την προάσπιση των συνόρων της πατρίδας μας και μόνο αυτή, μπαίνουν κάτω από τη διοικητική δικαιοδοσία της ΝΑΤΟϊκής διοίκησης, εντεταλμένης στην υπηρέτηση των συμφερόντων του ΝΑΤΟ που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τον λαό και την πατρίδα μας.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά προσφέρει «γην και ύδωρ» στους φονιάδες των λαών. Είναι μια προσφορά που αποσκοπεί στην προσπάθεια εξασφάλισης μεριδίου στο κεφάλαιο από τις επεμβάσεις και τους πολέμους. Ο ελληνικός, ο κυπριακός λαός και η ανθρωπότητα ολόκληρη έχει βιώσει και συνεχίζει να βιώνει επί σχεδόν 70 χρόνια τις συνέπειες από τη δολοφονική δράση του ΝΑΤΟ με πολέμους, επεμβάσεις, δικτατορίες.

Είναι ανάγκη τώρα να γίνει συνείδηση όλων ότι οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί δεν εξανθρωπίζονται, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ειρήνη, αντίθετα έχουν δημιουργηθεί για να αιματοκυλάνε τους λαούς. Ιδιαίτερα τα στρατευμένα παιδιά του λαού μας, οι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και φαντάροι να μη δεχτούν να εξυπηρετήσουν αυτά τα σχέδια.

Είναι η ώρα που ο λαός μας πρέπει να δυναμώσει τον αγώνα του για αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, για απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και επεμβάσεις, για κλείσιμο των ΝΑΤΟϊκών βάσεων όπως της Σούδας, για να επιστρέψουν όλα τα τμήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τις 13 αποστολές εκτός συνόρων που δεν έχουν καμία σχέση με την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας.

Του Νίκου Παπαναστάση

Αντισυνταγματάρχης ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα

Πηγή: efsyn.gr

 

Posts Carousel

Τελευταία Άρθρα

Δημοφιλή Video

Dialogoi.gr

Καθημερινά νέα άρθρα με επίκαιρο περιεχόμενο θα σας ενημερώνει για τις εγχώριες και μη εξελίξεις τη στιγμή που γίνονται.

Συνδεθείτε μαζί μας