Τον Οκτώβριο οι πρόωρες εκλογές στην Αυστρία – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Τον Οκτώβριο οι πρόωρες εκλογές στην Αυστρία – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Μετά την εκλογή του υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς την περασμένη Δευτέρα σε νέο αρχηγό του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και μετά την από μέρους του καταγγελία του μεταξύ τους κυβερνητικού συνασπισμού, με την οποία, ελλείψει εναλλακτικών επιλογών, καθίσταται αναγκαία η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες – την οποία απαίτησε επιτακτικά και ο ίδιος

Μετά την εκλογή του υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς την περασμένη Δευτέρα σε νέο αρχηγό του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και μετά την από μέρους του καταγγελία του μεταξύ τους κυβερνητικού συνασπισμού, με την οποία, ελλείψει εναλλακτικών επιλογών, καθίσταται αναγκαία η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες – την οποία απαίτησε επιτακτικά και ο ίδιος – ως πιθανότερες ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών θεωρούνται η 8η ή η 15η Οκτωβρίου.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς υποστήριζε τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου, προφανώς για να συμπέσουν με τις ομοσπονδιακές εκλογές στη γειτονική Γερμανία και ο ίδιος να επωφεληθεί και του θετικού κλίματος που υπάρχει εκ νέου εκεί απέναντι στην καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ και στη Χριστιανοδημοκρατική της Ενωση, το αδελφό κόμμα του Αυστριακού Λαικού Κόμματος.

Οι πρόωρες εκλογές και η ημερομηνία διεξαγωγής τους αποτέλεσαν αντικείμενο των σημερινών διαδοχικών διαβουλεύσεων που είχε από το πρωί ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, τόσο με τον καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν και με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, όσο και με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, από τις οποίες φαίνεται να διαγράφεται συναίνεση για τις ημερομηνίες 8 η ή 15 η Οκτωβρίου.

Μεταξύ τους επικοινωνία υπήρξε ανάμεσα και στους Κρίστιαν Κερν και Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ αργά το βράδυ πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση των δύο με τον Αυστριακό πρόεδρο Βαν ντερ Μπέλεν στο Προεδρικό Μέγαρο στη Βιέννη.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε από τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, Σοσιαλδημοκρατικό και Λαικό, ότι συμφωνούν με την κοινή πρόταση των τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης να κατατεθεί από μέρους τους αίτημα για διάλυση της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ωστόσο το αίτημα θα ενεργοποιηθεί μετά τα τέλη Ιουνίου, ώστε να είναι δυνατή η ολοκλήρωση των ερευνών της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο της αγοράς των πολεμικών αεροσκαφών Eurofighter.

Στο σκάνδαλο φέρεται να ενέχεται το Λαικό Κόμμα όπως και το Κόμμα των Ελευθέρων από την εποχή του μεταξύ τους κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ 2000 και 2006, στην πλέον αμφιλεγόμενη κυβέρνηση στην μεταπολεμική Αυστρία, με επικεφαλής ως καγκελάριο τον τότε αρχηγό του Λαικού Κόμματος Βόλφγκανγκ Σιούσελ και κυβερνητικό εταίρο του τον τότε αρχηγό των Ελευθέρων Γεργκ Χάιντερ.

Προηγείται το κόμμα του Κουρτς

Με τον Σεμπάστιαν Κουρτς στην κορυφή της ηγεσίας του, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα φέρεται πλέον να έχει σημαντικό προβάδισμα και να κατακτά την πρώτη θέση στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν εντός του 2017, όπως διαπιστώνεται σε δημοσκόπηση τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στην αυστριακή εφημερίδα «Έστεράιχ».

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε ελάχιστα εικοσιτετράωρα (στο χρονικό διάστημα 10-12 Μαΐου) πριν από την χθεσινοβραδινή ομόφωνη εκλογή του νέου αρχηγού από την διοικούσα επιτροπή του Λαϊκού Κόμματος, είχε ωστόσο το υποθετικό ερώτημα «σε ποιον θα έδιναν οι ερωτηθέντες την ψήφο τους στην περίπτωση που διεξάγονταν τώρα εκλογές, με τον Σεμπάστιαν Κουρτς να ηγείται του Λαϊκού Κόμματος».

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το Λαϊκό Κόμμα προηγείται με ποσοστό 35% και διαφορά δέκα μονάδων από το δεύτερο, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων (ποσοστό 25%), το οποίο εμφανιζόταν εδώ και πάνω από ένα χρόνο σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία, με ποσοστά που υπερέβαιναν το 30%.

Στην τρίτη θέση, με ποσοστό 21%, βρίσκεται στην τωρινή δημοσκόπηση το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που ηγείται του έως τώρα κυβερνητικού συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα.

Ακολουθούν οι Πράσινοι με ποσοστό 9% και το νεοφιλελεύθερο κόμμα «Νέα Αυστρία» με ποσοστό 7%, ενώ στην ίδια δημοσκόπηση ένα ποσοστό 37% των ερωτηθέντων υποστηρίζει για μετά τις εκλογές τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και στο Κόμμα των Ελευθέρων.

Posts Carousel

Τελευταία Άρθρα

Δημοφιλή Video

Dialogoi.gr

Καθημερινά νέα άρθρα με επίκαιρο περιεχόμενο θα σας ενημερώνει για τις εγχώριες και μη εξελίξεις τη στιγμή που γίνονται.

Συνδεθείτε μαζί μας