Βαθαίνει η κόντρα Μέρκελ-Τραμπ για τον νατοϊκό «λογαριασμό» της Γερμανίας

Βαθαίνει η κόντρα Μέρκελ-Τραμπ για τον νατοϊκό «λογαριασμό» της Γερμανίας

Ολοένα και περισσότερο οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Ανγκέλα Μέρκελ και Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις δηλώσεις της πρώτης αναφορικά με το κατά πόσο η Ευρώπη είναι σε θέση πλέον να στηρίζεται στους συμμάχους της, μετά την απογοητευτική στάση που τήρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Συνεχίζει να εξαπολύει πυρά κατά της Γερμανίας ο Αμερικανός πρόεδρος. Η προ

Ολοένα και περισσότερο οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Ανγκέλα Μέρκελ και Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις δηλώσεις της πρώτης αναφορικά με το κατά πόσο η Ευρώπη είναι σε θέση πλέον να στηρίζεται στους συμμάχους της, μετά την απογοητευτική στάση που τήρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Συνεχίζει να εξαπολύει πυρά κατά της Γερμανίας ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η προ ημερών φράση της καγκελαρίου πως «η Ευρώπη πρέπει να πάρει την τύχη της στα δικά της χέρια» έριξε ακόμα περισσότερο νερό στο μύλο της έντασης που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επιχειρεί να διασκεδάσει μεν τις εντυπώσεις, χωρίς ωστόσο να άρει το βάρος της δήλωσης της Α. Μέρκελ. «Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είναι μία ένθερμη ατλαντίστρια που πιστεύει ότι το σωστό είναι να αναδείξει τις διαφορές στις σχέσεις της Γερμανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε αυτές να διατηρηθούν σε υγιές επίπεδο» ξεκαθάρισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Παράλληλα, με δήλωσή του τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατηγόρησε με δριμύτητα τον Ντόναλντ Τραμπ ότι επιδιώκει την αποδυνάμωση της Δύσης και ότι πλήττει τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ένταση δεν είναι καινούργια. Από την ημέρα της εκλογής του, η καγκελάριος είχε επιστήσει την προσοχή του Ντόναλντ Τραμπ στο ότι πρέπει να σεβασθεί τις αξίες των δυτικών δημοκρατιών έπειτα από μία προεκλογική εκστρατεία που έβριθε παρεκτροπών.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ δήλωσε την Τρίτη ότι η Ευρώπη πρέπει να επιβάλει την παρουσία της ως διπλωματικού παίκτη, να γίνει ένας ισχυρός παράγοντας της διεθνούς σκηνής, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι δύο ημέρες αφού γνωστοποίησε χωρίς περιφράσεις τις αμφιβολίες της για την αξιοπιστία των Ηνωμένων Πολιτειών ως συμμάχου της Ευρώπης. Σημειώνεται ωστόσο, πως με τις νεότερες δηλώσεις της φρόντισε να αμβλύνει την ατμόσφαιρα δηλώνοντας ότι η ανάπτυξη των σχέσεων με την Ινδία δεν θα γίνει εις βάρος της διατλαντικής σχέσης.

Η ανάπτυξη των σχέσεων με την Ινδία «είναι τεράστιας σημασίας και σε καμία περίπτωση δεν κατευθύνεται κατά οποιασδήποτε άλλης σχέσης και φυσικά όχι κατά των διατλαντικών δεσμών, που ιστορικά έχουν υπάρξει πολύ σημαντικοί για εμάς και θα παραμείνουν στο μέλλον», είπε κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ινδό ομόλογό της.

«Η διατλαντική σχέση είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Αυτό που απλώς έκανα είναι να πω ότι δεδομένης της σημερινής κατάστασης, υπάρχουν ακόμη λόγοι για τους οποίους στην Ευρώπη οφείλουμε να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας», δήλωσε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος.

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι ένας παράγοντας της διεθνούς σκηνής, αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό», είπε. Είναι αναγκαίο για τους Ευρωπαίους να έχουν μία κοινή εξωτερική πολιτική για να προωθήσουν, για παράδειγμα, την επίλυση της λιβυκής σύρραξης», εξήγησε. «Σε ορισμένα θέματα, δεν είμαστε τόσο καλοί όσο θα έπρεπε να είμαστε, στο προσφυγικό ζήτημα κυρίως», είπε η Α. Μέρκελ.

Η Α. Μέρκελ, μαζί με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, έχει επιμείνει κατά το παρελθόν στην ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της Ευρώπης στην διεθνή σκηνή για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων της. Αλλά μέχρι σήμερα η ευρωπαϊκή διπλωματική δραστηριοποίηση είχε προσκρούσει στην απροθυμία των χωρών μελών να εγκαταλείψουν τα κυριαρχικά τους προνόμια στον τομέα αυτόν.

Τις τελευταίες ημέρες, το Βερολίνο επανήλθε στο θέμα ανεβάζοντας τους τόνους απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως εξαιτίας της άρνησής του να διευκρινίσει ποιες είναι οι προθέσεις του ως προς την συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Στο στόχαστρο του Τραμπ ο λογαριασμός της Γερμανίας

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε την Τρίτη τη Γερμανία για το εμπορικό πλεόνασμα και το επίπεδο των αμυντικών δαπανών της, μία ημέρα αφού η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε τις αμφιβολίες της για την αξιοπιστία των Ηνωμένων Πολιτειών ως συμμάχων.

«Έχουμε ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ εμπορικό έλλειμμα με τη Γερμανία, επιπλέον πληρώνει ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ απ΄ό,τι θα έπρεπε στο ΝΑΤΟ & στον στρατιωτικό τομέα. Πολύ κακό για τις ΗΠΑ. Αυτό θα αλλάξει», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατέστησε σαφές με το τελευταίο του μήνυμα στο Twitter ότι αντιμετωπίζει τη Γερμανία ως πολιτικό του αντίπαλο, σχολίασε αμέσως μετά ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, κυβερνητικού εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών της Ά. Μέρκελ.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέστησε σαφές με το tweet του ότι αντιμετωπίζει τη Γερμανία ως πολιτικό του αντίπαλο» είπε την Τρίτη σε δημοσιογράφους ο Τόμας Όπερμαν, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD.

«Καταστροφέας των δυτικών αξιών ο Τραμπ»

Ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς για την καγκελαρία της Γερμανίας κατηγόρησε την Τρίτη τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ ότι καταστρέφει τις δυτικές αξίες και υπονομεύει τη διεθνή συνεργασία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ο Σουλτς έκρινε πως ο Τραμπ είναι «ο καταστροφέας όλων των δυτικών αξιών» και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπονομεύει την ειρηνική συνεργασία των κρατών η οποία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την ανοχή.

«Οφείλει κάποιος να εναντιωθεί σε έναν τέτοιο άνθρωπο και την ιδεολογία του, (αυτή) του επανεξοπλισμού», πρόσθεσε ο Σουλτς.

Νωρίτερα σήμερα ο Τραμπ επέκρινε ξανά τη Γερμανία για το εμπορικό της πλεόνασμα και το επίπεδο των στρατιωτικών της δαπανών, μία ημέρα αφού η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε αμφιβολίες για το πόσο αξιόπιστος εταίρος είναι πλέον οι ΗΠΑ.

Posts Carousel

Τελευταία Άρθρα

Δημοφιλή Video

Dialogoi.gr

Καθημερινά νέα άρθρα με επίκαιρο περιεχόμενο θα σας ενημερώνει για τις εγχώριες και μη εξελίξεις τη στιγμή που γίνονται.

Συνδεθείτε μαζί μας