Η ευθύνη του Α/ΓΕΣ

Η ευθύνη του Α/ΓΕΣ

της Θάλειας Χούντα Οι δύο στρατιωτικοί μας αποφυλακίστηκαν και επέστρεψαν στην Ελλάδα, δίνοντας ευτυχές τέλος σε ένα πολιτικό και διπλωματικό θρίλερ 167 ημερών. Μια πρώτη ματιά των όσων προηγήθηκαν της αποφυλάκισης αυτής, με έντονη πολιτική παρέμβαση στην «ανεξάρτητη Δικαιοσύνη» της γείτονος, μας οδηγεί σε ένα και μόνο συμπέρασμα: τα λάθη του ΓΕΣ κλήθηκε να τα

της Θάλειας Χούντα

Οι δύο στρατιωτικοί μας αποφυλακίστηκαν και επέστρεψαν στην Ελλάδα, δίνοντας ευτυχές τέλος σε ένα πολιτικό και διπλωματικό θρίλερ 167 ημερών.

Μια πρώτη ματιά των όσων προηγήθηκαν της αποφυλάκισης αυτής, με έντονη πολιτική παρέμβαση στην «ανεξάρτητη Δικαιοσύνη» της γείτονος, μας οδηγεί σε ένα και μόνο συμπέρασμα: τα λάθη του ΓΕΣ κλήθηκε να τα αντιμετωπίσει και επιλύσει η πολιτική ηγεσία του της χώρας. Συγκεκριμένα, η σύλληψη των δύο στρατιωτικών μας προήλθε είτε από αμέλειά τους είτε από πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους είτε από μή σαφή προσδιορισμό των εντολών από τους ανωτέρους τους είτε από πολλά άλλα πράγματα, τα οποία όμως αφορούν την εύρυθμη εσωτερική λειτουργία του Στρατού. Όλα τα αποδίδουμε στους πολιτικούς μας, όμως στην περίπτωση αυτή δεν έχουν την όποια ευθύνη. Οι πολιτικοί χειρισμοί, με θετικό ή αρνητικό πρόσημο, ακολούθησαν τους στρατιωτικούς χειρισμούς.

Ο Στρατός είναι δομημένος αμιγώς ιεραρχικά και λειτουργώντας εντός αυστηρού πλαισίου πειθαρχίας, συμπεριλαμβανομένης και της ακριβούς εκτέλεσης των διαταγών. Με τον τρόπο αυτό είναι εύκολο, να διαπιστωθεί η τήρηση και εφαρμογή μιας διαταγής αλλά είναι εξίσου εύκολο, δια της αντιθέτου οδού, να διαπιστωθεί και το πρόσωπο που φέρει την όποια ευθύνη, για την μή ορθή εκτέλεση μιας διαταγής.

Μετά από 167 ημέρες, όπου δεν έχει αποδοθεί η παραμικρή ευθύνη υπηρεσιακά, ενώ και η εδε που διέταξε το ΓΕΕΘΑ ολοκληρώθηκε, μετά από συμπλήρωση, λίγες ημέρες προ της αποφυλακίσεως των δύο στρατιωτικών μας, η αντίστροφη οδός των ευθυνών, μας οδηγεί στο ΓΕΣ και μάλιστα στον Α/ΓΕΣ, λόγω της θέσεώς του. Ο ίδιος έχει σοβαρό μέρος της ευθύνης αφ’ ενός του εσωτερικού χειρισμού του όλου θέματος από το πολύ αρχικό στάδιό του, αφού μετέφερε άλλη εικόνα στην πολιτική ηγεσία αλλά και δέχτηκε αρχικά το πόρισμα της εδε, για το οποίο απαιτήθηκε πολυσέλιδη συμπλήρωση – άρα ήταν τελείως πρόχειρο -, ενώ αφετέρου στο επικοινωνιακό επίπεδο, έβαλε το Πάσχα δύο άδεια πιάτα και δύο άδειες καρέκλες (Θεός φυλάξει οι άνθρωποι ζουν και επέστρεψαν υγιείς), δεν σταμάτησε τις περιοδείες του – ακολουθούμενες από σχετικές εκατοντάδες φωτογραφίες, δεν μας ανακοίνωσε τι ανέφερε στις ομιλίες του στις Μονάδες – άραγε μίλησε για το πώς δεν πρέπει να χειρίζονται οι αξιωματικοί τέτοιες ή παρεμφερείς υποθέσεις; – και δεν ανέστρεψε το εν γένει κλίμα που δημιουργήθηκε στην κοινωνία. Και αυτό γιατί, δεν μπόρεσε να προλάβει τις καταστάσεις και αναγκαστικά «πόνταρε» στο συναισθηματικό κομμάτι των πολιτών αναφορικά με τους φυλακισμένους στρατιωτικούς μας.

Άρα, δεν φέρει ευθύνη όλος ο Στρατός και όλοι οι αξιωματικοί αλλά μόνο ο Α/ΓΕΣ.

Θα έχει το θάρρος, να ζητήσει, να του αποδοθούν αποκλειστικά οι δέουσες ευθύνες ή να διευκολύνει τις καταστάσεις με μια κίνηση που φαντάζει … απίθανη;

Ο ίδιος έχει υπάρξει απόλυτη Κυβερνητική επιλογή, ας θυμηθούμε, ότι αποστρατεύθηκαν δέκα ικανοί Αντιστράτηγοι για να αναλάβει την ηγεσία του Στρατού και ακολουθεί τις όποιες πολιτικές εντολές. Δεδομένου ότι σε ένα μήνα λήγει η θητεία του Α/ΓΕΕΘΑ, θα δρομολογηθούν εξελίξεις στο Στράτευμα, σε συνδυασμό με τον άγνωστο χρόνο των εκλογών, κάτι που θα επαναφέρει ή πρέπει να επαναφέρει, στο προσκήνιο τις ικανότητες εκάστου Αρχηγού – πέραν της πολιτικής υπακοής – για την υπηρεσιακή του συνέχεια.

Οι φήμες για «υπόγειες» συζητήσεις με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – καλού κακού; – δεν έχουν επαληθευτεί και γι’ αυτό δεν σχολιάζονται.

thalia
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Τελευταία Άρθρα

Δημοφιλή Video