Θα μπορούσε κάποιος να πει πώς πρόκειται για άρθρο συνωμοσιολογίας, αλλά πρόκειται για διασταυρωμένη είδηση.
Το πρόγραμμα JEDI MIND (που πήρε το όνομα του από τον Πόλεμο των Άστρων ως ένα ευφυολόγημα των ειδικών) από την ομάδα BAE Systems’ Adaptive Reasoning Technologies Group και αποτελεί την συντόμευση των όρων “Joint Estimation of Deception Intent via Multisource Integration of Neuropsychological Discriminators”. Αυτό τουλάχιστον ανακοινώθηκε από τον οργανισμο IARPA για το project INSTICT (Investigating Novel Statistical Techniques to Identify Neurophysiological Correlates of Trustworthiness).
Το πρόγραμμα αφορά την χρήση νευρολογικών και ψυχολογικών χαρακτηριστικών σε συνδυασμό με συγκρίσεις στατιστικών στοιχείων που θα προσφέρουν επαλήθευση (ως ένα βαθμό) των πληροφοριών που θα δέχονται και θα αναλύουν οι υπηρεσίες, βάσει των προσώπων που τις προσφέρουν.
Έτσι χαρακτηριστικά που θα σχετίζονται με κινησιολογία, παλμούς καρδιάς, εφιδρώσεις, μοτίβα συμπεριφοράς, θα μπορούν να επιβεβαιώνουν ή και να προβλέπουν ακόμη στο πως θα συμπεριφερθεί κάποιο άτομο. Θα τίθονται σε λειτουργία, επίσης, διάφοροι μαθηματικοί μέθοδοι και τρόποι ανάλυσης βάσει συγκεκριμένων αλγόριθμων που θα οδηγούν στην διευκόλυνση της ανάλυσης και πρόβλεψης από σχετικές υπηρεσίες.
Σχετική πηγή: http://www.nextgov.com/emerging-tech/2014/10/force-strong-one-iarpa-picks-jedi-mind-predict-intelligence-trustworthiness/96191/
H παραπάνω προσπάθεια δεν είναι κάτι καινοτόμο ούτε πρωτοπόρο. Η προσπάθεια διαχείρισης των ανθρωπίνων χαρακτηριστικών αλλά και του ανθρώπινου μυαλού, είναι συνεχώς στο στόχαστρο υπηρεσιών ανάλυσης και πληροφορίας. Χαρακτηριστικό σύγχρονο παράδειγμα είναι η προσπάθεια από πλευράς CIA που αποκαλύφθηκε μέσω αποχαρακτηρισμένων εγγράφων για το MKULTRA.
Σε εκείνο το πείραμα/πλάνο είχαν χρησιμοποιηθεί παραισθησιογόνα, ναρκωτικά όπως LSD καθώς και διάφοροι τρόποι ερεθίσματος που πολύ εύκολα κάποιος θα χαρακτήριζε ως βασανιστήρια, αφού γινόταν χρήση ηλεκτροσόκ και NDE (Near Death Experience)μεθόδοι για να προκαλέσουν κάποια επιθυμητά αποτελέσματα.
Σε αυτό όμως που θα παραμείνουμε δεν είναι στον αριθμό και τύπο πειραμάτων αλλά στην επικέντρωση πολλών υπηρεσιών , για μια ακόμη φορά στον ανθρώπινο παράγοντα (HUMINT) όσον αφορά την ανάλυση πληροφοριών και πρόβλεψη γεγονότων. Είναι άξιο αναφοράς επίσης πώς ακόμα και μέθοδοι αστυνόμευσης στον τομέα της εγκληματολογίας κάνει το ίδιο περίπου (Predictive Policing), δημιουργώντας ενα καινούριο τομέα επιστήμης.
Ένα τομέα επιστήμης που επιβεβαιώνει και το σκεπτικό του IISCA Sec Group που έχουμε αναφέρει εδώ και καιρό. Το κομμάτι του ανθρώπινου παράγοντα και το κομμάτι της τεχνολογίας έχουν πλέον μια “επικάλυψη” (overlap) και δημιουργούν κάτι καινούριο. Κάτι που ονομάζουμε εμείς ως “HASINT” (Human And Signal Intelligence) και πολύ σύντομα θα χαρακτηρίζει πολλές υπηρεσίες.
Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
IISCA Sec Group
Πηγή: http://www.geopolitics.com.gr/
Προσθήκη σχολίου