Πριγκίπισσα Αικατερίνη: η πριγκίπισσα της καρδιάς μας…

Πριγκίπισσα Αικατερίνη: η πριγκίπισσα της καρδιάς μας…

Γράφει η Θάλεια Χούντα Μου δόθηκε για πολλοστή φορά η ευκαιρία να συναντηθώ και να συνομιλήσουμε με την Πριγκίπισσα Αικατερίνη, με αφορμή την εκδήλωση που οργανώνει σε συνεργασία με τους LIONS για την μεγάλη της αγάπη: τα παιδιά. Αιτία του αμοιβαίου μας συναισθηματικού δεσίματος είναι η κοινή διάθεση για προσφορά πρός τον συνάνθρωπο. Θα ήθελα να

Γράφει η Θάλεια Χούντα

Μου δόθηκε για πολλοστή φορά η ευκαιρία να συναντηθώ και να συνομιλήσουμε με την Πριγκίπισσα Αικατερίνη, με αφορμή την εκδήλωση που οργανώνει σε συνεργασία με τους LIONS για την μεγάλη της αγάπη: τα παιδιά.

Αιτία του αμοιβαίου μας συναισθηματικού δεσίματος είναι η κοινή διάθεση για προσφορά πρός τον συνάνθρωπο. Θα ήθελα να την γνωρίσετε όπως και εγώ και να την  αγαπήσετε ….όπως και εγώ….

DSC01091

Η πριγκίπισσα Αικατερίνη με τον ποινικολόγο Νίκο Μπούρα, τον Αντιπρόεδρο της Κυπριακής Κεφαλαιαγοράς Άκη Χατζηπιερή και τη Θάλεια Χούντα

   

Yψηλοτάτη, για ποιό λόγο επιλέξατε να δημιουργήσετε τον ανθρωπιστικό οργανισμό LIFELINE;

Όταν είχαμε πάει με τον σύζυγό μου για πρώτη φορα στην Σερβία, το 1991 μας υποδέχτηκε παραπάνω από μισό εκατομμύριο λαός, μια πολύ συγκινητική στιγμή για τον σύζυγό μου, ο οποίος πατούσε για πρώτη φορά το έδαφος της Σερβίας και μάλιστα με το που κατέβηκε φίλησε το έδαφος και έκλαιγε. Μας καλωσόρισαν με τόση αγάπη και τόση ζεστασιά, που με έκαναν να αισθανθώ, ότι πραγματικά αυτός ο λαός είναι μέσα στην καρδιά μας και θα πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτό τον πραγματικά πολύπαθο λαό..Από κει και πέρα είδα και τις διάφορες ανάγκες που είχε και ένιωσα, ότι έπρεπε να κάνω ό,τι μπορώ, για να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να έχουν ένα καλύτερο μέλλον. Αισθάνθηκα, ότι η κατάσταση δεν ήταν και τόσο ομαλή εκείνη την στιγμή και άρχισα να κοιτάω τις ανάγκες αυτού του λαού. Λόγω της εμπόλεμης κατάστασης καταλαβαίνετε, ότι οι άνθρωποι βίωναν μία τραγωδία, κάτι που ανακάλυπτα απο τις διαδρομές μου μέσα στην χώρα , προσπαθώντας να βοηθήσω στηριζόμενη σε ένα πιστεύω μου, ότι δεν υπάρχουν σύνορα στον πόνο.Τα πρώτα δέκα χρόνια βοηθούσα και ευρισκόμουν σε ένα αεροπλάνο μεταξύ Λονδίνου, Βοσνίας, Σερβίας, όπου υπήρχε ανάγκη και πιστεύαμε με τον σύζυγό μου, ότι, όταν θα επιστρέφαμε στην χώρα, θα θέλαμε να νιώσουμε την εμπιστοσύνη του λαού και ότι είμασταν στο πλευρό τους όταν πραγματικά μας χρειαζόταν.

Το 1993 άρχισα να ανοίγω τα φιλανθρωπικά ιδρύματα (LIFELINE) σε όλο τον κόσμο Λονδίνο, Τορόντο, Νέα Υόρκη, Σικάγο, Βελιγράδι και κάποια στιγμή πρίν από δέκα χρόνια περίπου αποφάσισα να δημιουργήσω και το LIFELINE στην Ελλάδα, γιατί πραγματικά οι Έλληνες μας στάθηκαν σαν πραγματικά αδέρφια μας όλα αυτά τα χρόνια, μας βοήθησαν, μας στάθηκαν στο πλευρό μας και δεν μας έκαναν στιγμή να νιώσουμε μόνοι μας, κάνοντας ό,τι μπορούσαν, για να επουλώσουν τον πόνο του Σέρβικου λαού.

Πιστεύω λοιπόν, όχι μόνο επειδή γεννήθηκα στην Ελλάδα αλλά και ο σύζυγός μου έχει το ελληνικό αίμα από τον παππού του τον Αλέξανδρο και την γιαγιά του την Ασπασία Μάνου, πραγματικά, ότι είναι η σειρά της Ελλάδος τώρα.Τώρα είναι η δικιά μας η σειρά να επουλώσουμε τον πόνο που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες και να συμμεριστούμε τον οικονομικό πόλεμο που βιώνουν. Η σημερινή κατάσταση είναι ένα πραγματικό  σόκ και είναι χρέος μας να αιθανθούν οι Έλληνες, ότι δεν είναι μόνοι.

 

Θέλετε να μας μιλήσετε για το έργο που έχετε επιτελέσει μέσω της LIFELINE;

Τα γραφεία της LIFELINE ευρίσκονται, όπως σας είπα, σε πολλές χώρες, προσπαθώντας  μέσα από το έργο της να βοηθήσει  ανθρώπους, οι οποίοι ευρίσκονται σε ανάγκη. Το φιλανθρωπικό έργο του ιδρύματος στηρίζουν τα τελευταία δέκα χρόνια Ιατρικά ιδρύματα, Ιδρύματα του συστήματος κονωνικής βοήθειας, ενώ έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και στην ευαισθητοποίσηση του γενικού πληθυσμού, όσον αφορά σοβαρά ιατρικά και κοινωνικά θέματα.

Νιώθοντας πόσο μόνα και άτυχα είναι τα παιδιά εκείνα, τα οποία  από πολύ μικρή ηλικία στερήθηκαν την αγκαλιά των γονιών τους και την ζεστασιά μιας οικογένειας, η LIFELINE  στην προσπάθειά της να τους αναπληρώσει αυτό το τεράστιο κενό, έχει συνεισφέρει στην δημιουργία του Κέντρου για την Προστασία Μωρών Παίδων και Νέων, ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα προσωρινής φροντίδας στην Σερβία.

Επίσης σε συνεργασία με την LIFELINE έχουμε κατορθώσει να προσφέρουμε μεγάλη οικονομική βοήθεια σε μεγάλα ορφανοτροφεία της χώρας, δημιουργία σχολείου για παιδιά με προβλήματα ακοής, μεγάλες δωρεές σε νοσοκομεία όπως μηχανήματα, αυτοκίνητα πρώτων βοηθειών, θερμοκοιτήδες, δίνοντας ανάσα ζωής σε αρκετά ταλαιπωρημένα παιδιά και άλλους ασθενείς.Έχουμε στηρίξει αρκετούς Συλλόγους με ΑΜΕΑ, έχουμε βοηθήσει ανθρώπους να πραγματοποιήσουν χειρουργία. Ο σύζυγός μου, ο οποίος ασχολείται πιό στενά με τους νέους, έχει ιδρύσει ένα ίδρυμα, καλώντας όλους τους Διευθυντές των Πανεπιστημίων και κάθε χρόνο βραβεύει τους καλύτερος μαθητές, καλώντας τους κάθε Ιούνιο στο Παλάτι, κάτι πού το ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή που εγκατασταθήκαμε στην Σερβία. Κατοικούμε στη Σερβία, όχι μόνο επειδή ο σύζυγός μου είναι ο γιός του Βασιλιά Πέτρου, αλλά επειδή έφερε στην χώρα την δημοκρατία, την ασφάλεια και την  πολιτική σταθερότητα, κάτι που οι Σέρβοι αγάπησαν και εκτίμησαν και έτσι από το 2001 κατοικούμε στο παλάτι στο Βελιγράδι.

Υψηλοτάτη, από που αντλείτε αυτό το τεράστιο απόθεμα αγάπης που έχετε και προσφέρετε τόσο απλόχερα στους συνανθρώπους σας;

Θα ήθελα πρώτα απ΄όλα να σας πώ, ότι πιστεύω πάρα πολύ στον Θεό και με ευλόγησε με το να μου δώσει δύο υπέροχους γονείς, οι οποίοι με οδήγησαν με τήν δική τους στάση ζωής στον δρόμο της φιλανθρωπίας, της αγάπης και της προσφοράς πρός το συνάνθρωπο. Μου έμαθαν την ευτυχία του να δίνεις, αφού για εκείνους οι πιό ευτυχισμένες στιγμές ήταν εκείνες που μπορούσαν να βοηθούν τους άλλους. Μου έμαθαν το τι σημαίνει πραγματική ευτυχία και όταν ρώτησα κάποια φορά την μητέρα μου για το τι είναι η ευτυχία μου απάντησε ότι «ευτυχία είναι όταν δίνεις από τον εαυτό σου.» Η μανούλα μου επίσης μου είχε πεί, ότι για να μπορούμε να πάρουμε το οτιδήποτε στην ζωή, πρέπει πρωτα να δώσουμε .

Επίσης, ο μπαμπάς μου σε ηλιικία 91 χρονών βραβεύτηκε από την Ελληνική κυβέρνηση ως ένας από τους μεγαλύτερους φιλάνθρωπους της Ελλάδας.

Χρωστάω τα πάντα στους γονείς μου, γιατί εκείνοι με προετοίμασαν για τον ρόλο μου, χωρίς ποτέ να μπορώ να φανταστώ ποιός θα είναι αυτός .Πήρα τόση αγάπη από αυτούς τους δύο πολύτιμους ανθρώπους, ώστε να μπορώ να την προσφέρω, όχι μόνο σε όσους ξέρουμε ότι έχουν ανάγκη αλλά και σε όσους δεν ξέρουμε.

Η Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι πραγματικά οικονομικά ανίσχυρη . Αυτό το γεγονός σας φοβίζει όσον αφορά τη συνέχεια του φιλανθρωπικού σας έργου ή σας «πεισμώνει» για να συνεχίσετε πιό δυναμικά;

Αυτό που με φοβίζει πραγματικά, είναι ότι βλέπω μια μεγάλη αργοπορία από τον λαό, για να συνειδητοποήσουν το που πραγματικά βρίσκονται. Αυτή η σκέψη πραγματικά τους φοβίζει και το αποφεύγουν. Θα ήθελα να δώ τους Έλληνες όπως είναι και όπως τους αξίζει πραγματικά να είναι : δυνατοί. Θα ήθελα να καταλάβουν, ότι η Ελλάδα χωρίς την Ευρώπη θα είναι, σαν να γεννιέται ένα παιδί χωρίς πιστοποιητικό.Το πιστεύω ακράδαντα ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει και θα πρέπει και αυτό να το αντιμετωπίσουν και όχι απλά να παραμένουν αδρανείς. Ό,τι έγινε, έγινε, όσο λυπηρό και εάν είναι αλλά η πρώτη σκέψη του Έλληνα θα πρέπει να είναι, για το πως θα σταθεί στα πόδια του πάλι, ανεξαρτήτως του πόσο δύσκολο είναι. Με το να θυμώνουμε και να αγανακτούμε μόνο, δεν σώζουμε την κατάσταση. Εγώ έχω ταχθεί να βοηθήσω με την φιλανθρωπκή μου δράση, δίνοντας ένα παράδειγμα, ότι και η ζωή συνεχίζεται με όλες τις δυσκολίες και τα παράπονα και τον πόνο που μπορεί να έχει κάποιος στην ψυχούλα του..Ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται και όλοι πρέπει να γίνουμε καπετάνιοι και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο.

Είναι γνωστή η ευαισθησία σας για τα παιδιά και γι” αυτό τον λόγο διοργανώνετε την «Συναυλία Αγάπης για τα Παιδιά» στις 2 Απριλίου στο Θέατρο Παλλάς. Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας τον σκοπό αυτής της εκδήλωσης;

Ο  Μάριος Φραγκούλης, ο οποίος βρίσκεται κοντά μου καθε φορά που του το ζητώ, σε συνεργασία με τον κ. Γρηγόρη Βαλτινό, την κ. Πέμυ Ζούνη και άλλους καλλιτέχνες θα τραγουδήσουν αφιλοκερδώς για τα παιδιά  στο Θέατρο Παλλάς στις 2 Απριλίου, με στόχο την δημιουργία της Τράπεζας Οφθαλμών στην Ελλάδα, μία πρωτοβουλία του σωματείου LIONS καθώς και για τους σκοπούς του LIFELINE HELLAS ( www.lifelineaid.org).  Ξεχωριστή καλεσμένη η καταξιωμένη Σέρβα μέτζο -σόπρανο

Jadranka Jovanovic, ενώ την βραδιά θα τιμήσει με την παρουσία της η Νομπελίστρια Ειρήνης Betty Williams.

Mεγάλη μου προσδοκία να συναντηθούμε όλοι εκεί και να γνωριστούμε από κοντα για ένα και μόνο σκοπό: την βοήθεια στα παιδια.

 

Πηγή: dhmohths.gr

thalia
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Τελευταία Άρθρα

Δημοφιλή Video