Διεθνή

Το όπλο της Λευκορωσίας κατά της ανεργίας είναι η ποινικοποίηση της

Λαμβάνοντας μια προσέγγιση “παλαιάς σχολής” για να πολεμήσει τα δεινά του σύγχρονου καπιταλισμού, ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο της Λευκορωσίας ενέκρινε νομοθετική απαγόρευση για την ανεργία.

Θέλοντας να φέρει πίσω τη φράση “κοινωνικό παρασιτισμό” προχώρησε στο παραπάνω νομοθέτημα. “Αυτό θα είναι ευκολότερο για τους ανθρώπους να καταλάβουν,” αναφέρθηκε ο Λουκασένκο , όπως είπε σε μια κυβερνητική συνεδρίαση για την απασχόληση.
Τα σχόλιά του έγιναν κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης πολιτικής της Λευκορωσίας για να τιμωρήσει τους ανθρώπους που “σκόπιμα δεν εργάζονται” μεταξύ άλλων, με την επιβολή καταναγκαστικής εργασίας.
“Πρέπει να υποχρεωθούν αυτοί οι άνθρωποι να εργάζονται, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που ξέρουμε και μπορούμε να χειριστούμε”.
Έθεσε την 1η Ιανουαρίου ως προθεσμία για τη θέσπιση μέτρων κατά του “κοινωνικού παρασιτισμού” (“tuneyadstvo”), μια νομική έννοια της σοβιετικής εποχής.
Η Λευκορωσίας με επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνει το ποσοστό ανεργίας στη χώρα των 9 εκατομμυρίων σε λιγότερο από 1 τοις εκατό. Όμως, ανεξάρτητοι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός είναι περίπου 10 τοις εκατό επί του συνολικού εργατικού δυναμικού.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Λουκασένκο έχει υποστηρίξει ριζικές αλλαγές στους κανονισμούς εργασίας: Το 2012, η ​​Λευκορωσία φέρεται να απαγορευεί την παραίτηση των εργαζομένων στην κρατικά ελεγχόμενη βιομηχανία ξυλείας, χωρίς την άδεια ενός ανώτερου διοικητικού στελέχους. Τον περασμένο Μάιο, ο Λουκασένκο κάλεσε για παρόμοιους περιορισμούς στον τομέα της γεωργίας, που περιγράφουν ρητά την απαγόρευση να εγκαταλείπει τη δουλειά του ο αγρότης και την αποκατάσταση της “δουλοπαροικίας.”
Ο “Κοινωνικός παρασιτισμός” ήταν ένα ποινικό αδίκημα στη Σοβιετική Ένωση 1936-1991, με βάση το δόγμα ότι σε ένα σοσιαλιστικό κράτος, κάθε αρτιμελές πρόσωπο έχει την υποχρέωση να εργαστεί και να βοηθήσει στην οικοδόμηση μια ουτοπική κομμουνιστική κοινωνία.
Η ιδέα απέκτησε φήμη το 1964, όταν ο διάσημος ποιητής Γιόζεφ Μπρόντσκι καταδικάστηκε για κοινωνικό παρασιτισμό παρά το επιχείρημά του ότι η δουλειά του ήταν να γράφει ποίηση. Ο Brodsky σημειώνουμε ότι παρέλαβε το βραβείο του 1987 για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

πηγή: themoscowtimes.com/article/509831.html

Πληροφορίες για το συντάκτη

dialogoi.gr

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν