Αρχείο Συνεντεύξεων με τη Θάλεια

Ένωση “Μαζί για το Παιδί” :Συνέντευξη Τύπου για ……..την επιβίωσή της !

Ένωση "Μαζί για το Παιδί" :Συνέντευξη Τύπου για ........την επιβίωσή της !
Γράφει η Θάλεια Χουντα
Η Ένωση ” Μαζί για το Παιδί” ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1996 και βοηθά περισσότερο από 10.000 παιδιά κάθε χρόνο. Πρόκειται για μία ένωση δέκα μη- κερδοσκοπικών φορέων που εργάζονται για την ευημερία των παιδιών, τους περισσότερους από τους οποίους έχουμε φιλοξενήσει με συνεντεύξεις στην εφημερίδα μας.Βασικός σκοπός της Ένωσης είναι να μπορεί να προσφέρει κάθε μορφή βοήθειας σε παιδιά και ενήλικες που χρίζουν της βοήθειας μας , και ιδιαίτερα σε εκείνα τα άτομα που πλήττονται από τον κοινωνικό αποκλεισμό , βιώνουν την ενδο-οικογενειακή βία και πάσχουν  από χρόνιες ασθένειες , διανοητικές ή σωματικές αναπηρίες, η αντιμετωπίζουν την ασθένεια ή την απώλεια κάποιου μέλους της οικογενείας τους.
Επίσης η Ένωση παρέχει ψυχολογική, ηθική και οικονομική υποστήριξη και ενημερώνει το κοινό για θέματα σχετικά με τα παιδιά, μέσα απο πολυάριθμες εκστρατείες ενημέρωσης και εκδηλώσεις για την συγκέντρωση χρημάτων.
Ένα ακόμα επίτευγμα της Ένωσης είναι η λειτουργία της “Γραμμής Βοήθειας 115 25 Μαζί για το Παιδί” , μία δωρεάν γραμμή βοήθειας , στελεχωμένη από ψυχολόγους  και κοινωνικούς λειτουργούς και παρέχει συμβουλές και ατομικά ραντερβού κατόπιν αξιολόγησης σε παιδιά , νέους και γονείς.
Δυστυχώς όμως από το οικονομικό  “τσουνάμι ” το οποίο έχει παρασύρει τους πάντες και τα πάντα δεν θα μπορούσαν να γλιτώσουν οι φορείς που απαρτίζουν την Ένωση ,καθώς και 21 πλέον φορείς παιδικής προστασίας, οι οποίοι  απειλούνται με λουκέτο. Έτσι στην σκληρή προσπάθεια τους για επιβίωση αποφάσισαν να ενώσουν τη φωνή τους και πρίν λίγες ημέρες πραγματοποίησαν Συνέντευξη Τύπου με στόχο να αναδείξουν τα σοβαρά πρβλήματα που αντιμετωπίζουν και που στην κυριολεξία τους έχουν οδηγήσει σε οικονομική εξαθλίωση.
Ομιλητές ο κ. Χρήστος Μπαρτσόκας, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Ένωσης   “Μαζί για το Παιδί”, ο κ. Ιωάννης Παπαδάτος Δ/ντης Μ.Ε.Θ. του Νοσοκομείου Παίδων Π.&Α. Κυριακού και μέλος της Ένωσης  “Μαζί για το Παιδί” και ο κ. Γιώργος Παπαδάκης Πρόεδρος του Ι.Κ.Ε. Χατζηπατέρειο Κ.Α.Σ.Π.
Την συνέντευξη Τύπου συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Παύλος Τσίμας.
      Τα κυριότερα προβλήματα των Φορέων
Ο κ. Χρήστος Μπαρτσόκας στην ομιλία του συνόψισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φορείς τονίζοντας ότι πάσχουν κυρίως από την υποχρηματοδότηση τους από το κράτος , χωρίς να υφίστανται μέχρι σήμερα ένα αντικειμενικό σύστημα κατανομής πόρων.
Επίσης βιώνουν την περικοπή των τακτικών επιχορηγήσεων στο τέλος του χρόνου χωρίς να έχει προηγηθεί απολύτως καμία προειδοποίηση και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αδυναμία υλοποίησης του τακτικού προυπολογισμού των φορέων.
Ένα ακόμη πρόβλημα που αποτελεί πραγματικό βραχνά είναι η αναίτια καθυστέρηση καταβολής νοσηλίων από τα συμβαλλόμενα ασφαλιστικά ταμεία όπως π.χ. ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ κ.λ.π.φέρνοντας  τους πραγματικά σε οικονομικό αδιέξοδο ενώ το κόστος απασχόλησης αυξάνεται συνεχώς χωρίς όμως παράλληλα να υπάρχει απολύτως καμία αύξηση των τιμών των θεραπευτικών συνεδριών , οι οποίες έχουν παραμείνει δραματικά στάσιμες από το 1991.
Χαριστική βολή θεωρείται για την ύπαρξη και την συνέχεια των φορέων η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των κοινωφελών σωματείων και η φορολόγηση των δωρεών , που ήδη με την εφαρμογή της έχει επιφέρει δραματική μείωση των εσόδων από αυτή την πηγή , αφού αποτελεί σημαντικό αντικίνητρο τόσο για τους ευαισθητοποιημένους κοινωνκούς φορείς όσο και για τα φυσικά πρόσωπα.
 Στη συνέχεια ο κ. Ιωάννης Παπαδάτος δήλωσε: “Μαζευτήκαμε σήμερα 31 φορείς που στηρίζουν τα παιδιά σε ανάγκη χωρίς να είμαστε συνδικαλιστές , όλοι με ένα σκοπό , να μην αφήσουμε τα παιδιά και τους νέους με προβλήματα αβοήθητους να παλεύουν τα με τα προβλήματά τους “
Τέλος ο κ. Γιώργος Παπαδάκης , κάλεσε τους αρμόδιους της πολιτείας να βρούν άμεση λύση για τα παιδιά σε ανάγκη και τις οικογένειες τους , που θα μείνουν ακάλυπτα από θεραπείες, φιλοξενία και εκπαίδευση εάν κλείσουν οι φορείς παιδικής προσταίας η μειωθούν τα βοηθήματα , κοινωνικά επιδόματα και τόνισε την ανάγκη να τροποποιηθούν τα άρθρα του φορολογικού νόμου που αποτελούν αντικίνητρο για τους υποψήφιους χορηγούς και δωρητές και στοχεύουν στην φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των κοινωφελών φορέων με αποτέλεσμα να συρρικνώνουν τα ήδη ισχνά εισοδήματά τους.
    
  Οι προτάσεις των φορέων παιδικής προστασίας
Προκειμένου να μπορέσουν να ξεπεράσουν τον σκόπελο της οικονομικής δυσχέρειας που τελείως άδικα και αδικαιολόγητα τους επέβαλλε το Ελληνικό κράτος , οι φορείς από την πλευρά τους έχουν τις δικές τους προτάσεις  ,ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να λειτουργούν και να εξυπηρετούν τα 15.360  παιδιά σε όλη την Ελλάδα.
Έτσι προτείνουν να λάβουν την άμεση καταβολή της κρατικής επιχορήγησης αντίστοιχη με αυτή του 2009 , πρίν ξεκινήσουν οι μοιραίες  για όλους μας περικοπές.
Αιτούνται την δημιουργία μηχανισμού συμψηφισμού των υποχρεώσεων των φορέων πρός τα ταμεία και απαλλαγή των μη κερδοσκοπικών οργανισμών από την επιβολή προστίμων και ποινικών ευθυνών που σχετίζονται με τις εισφορές στα ταμεία.
Ζητούν την τροποποίηση του νόμου ώστε να δοθούν κίνητρα στους δωρητές- χορηγούς των κοινωφελών φορέων , την κατάργηση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας των κοινωφελών φορέων  και μείωση του φόρου εισοδήματος που προέρχεται από την περιουσία τους ενώ τέλος επιθυμούν την απεμπλοκή των Πόρων ΕΣΠΑ για την υλοποίηση Προγραμμάτων Κοινωνικής Πρόνοιας.
Σίγουρα όταν κάποιος φέρνει στον κόσμο κάποιο παιδί με νοητική υστέρηση σκέφτεται ότι το μέλλον του κάθε άλλο πάρα εύκολο θα είναι.  Οι ιθύνοντες θα πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσουν ότι τα παιδιά τα οποία βρίσκονται υπό την σκέπη αυτών των φορέων έχουν τα ίδια δικαιώματα στη ζωή, στην ανάπτυξη και στην χαρά και ουδείς έχει την δυνατότητα  να τους τα στερήσει.

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν