Διεθνή

Financial Times: «Το όνειρο της Ευρώπης πεθαίνει στην Ελλάδα

Financial Times: «Το όνειρο της Ευρώπης πεθαίνει στην Ελλάδα

«Το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών αντικατοπτρίζει μια βαθιά αποτυχία της Eυρώπης» σημειώνει εξ αρχής δημοσίευμα των Financial Times το οποίο τιτλοφορείται «Το όνειρο της Ευρώπης πεθαίνει στην Ελλάδα».

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος η παρούσα οικονομική κρίση δεν αντικατοπτρίζει μόνο την αποτυχία του ελληνικού κράτους αλλά και εκείνη του ευρωπαϊκού Ονείρου, της Ειρήνης και την Ευημερίας.
«Τα τελευταία 30 χρόνια η Ευρώπη έχει ασπαστεί τη δική της εκδοχή για το «τέλος της ιστορίας» . Αυτή έγινε γνωστή ως Ευρωπαϊκή Ένωση . Η ιδέα ήταν ότι τα ευρωπαϊκά έθνη θα μπορούσαν να περιορίσουν τις τραγωδίες του πολέμου, του φασισμού και της κατοχής του παρελθόντος. Η ένταξη στην ΕΕ, θα μπορούσε να σημάνει ένα από κοινού καλύτερο μέλλον βασισμένο στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την αποκήρυξη του εθνικισμού.
Η επιτυχία της Ένωσης εξασφαλίζει πως πλέον οι Ευρωπαίοι θα περνούν την ώρα τους εποικοδομητικά διαφωνώντας σχετικά με τις αλιευτικές ποσοστώσεις ή τους προϋπολογισμούς, αντί να δολοφονούν ο ένας τον άλλον είχε δηλώσει κάποτε ο Λόρδος Patten.
Όταν οι έλληνες συνταγματάρχες ανατράπηκαν το 1974, η Ελλάδα μετατράπηκε σε πρωτοπόρο κράτος, σε ένα νέο μοντέλο  για την Ευρώπη. Κατά την ένταξη της στην Ένωση η αποκατάστασή της δημοκρατίας σε εθνικό επίπεδο ήταν εξασφαλισμένη με μια ταυτόχρονη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Το μοντέλο της άλλωστε ακολούθησαν κι άλλες χώρες».
Ο κίνδυνος λοιπόν σήμερα έγκειται, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, πως όπως κάποτε η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρος στη δημοκρατική μετάβαση στο ευρωπαϊκό σχέδιο, μπορεί και σήμερα να πρωτοπορήσει σε μια νέα και επικίνδυνη διαδικασία: τη διάλυση της ΕΕ. Η σημερινή κρίση θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει τη χώρα έξω από το ευρώ και τελικά από την ίδια την Ένωση. Αυτό όμως θα υπονόμευε τη θεμελιώδη πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης: ότι η ένταξη στην ευρωπαϊκή λέσχη είναι η καλύτερη εγγύηση για τη μελλοντική ευημερία και σταθερότητα».
Πηγή: triklopodia.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

dialogoi.gr

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν