Αρχείο Συνεντεύξεων με τη Θάλεια

Η Υγεία στην …..Εντατική

Ο Κ. Αχιλλέας Ρέντης
Συνέντευξη στην Θάλεια Χούντα
Η κατάσταση στον τομέα της υγείας είναι φρικτή , απέρίγραπτη , ανεξέλεγκτη. Οι πάντες είναι δυσαρεστημένοι, οι ασθενείς, οι γιατροί  και δυστυχώς το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι ενώ υπάρχουν σοβαρές εναλλακτικές προτάσεις , οι υπεύθυνοι κωφεύουν, αδιαφορούν . Στην συνέντευξη του στην “Εξυπνη Ζωή”. ο κ Αχιλλέας Ρέντης , Χειρουργός,  Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών , μας εξηγεί το πως έχει διαμορφωθεί η όλη κατάσταση και το τι μέλλει γενέσθαι΄.
Κύριε Ρέντη ποιά είναι η κατάσταση σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία;
Τα τελευταία δυο χρόνια με πρόχειρα και ακατέργαστα νομοθετήματα,το Υ.Υ.Κ.Α  έχει οδηγήσει με ταχύτατους ρυθμούς στην κατάρρευση το Εθνικό Σύστημα Υγείας.σε πλήρη κατεδάφιση την Π.Φ.Υ. και στην οικονομική καταστροφή τον ιδιωτικό τομέα παροχής δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας.
Ο Υπουργός υγείας δέσμιος των υποχρεωσεών του απέναντι στην τρόικα ,αλλά και με σημαντικές δικές του ευθύνες.κατέστρεψε το κοινωνικό κράτος με αποτέλεσμα σήμερα οι ελληνες πολίτες να στερούνται πολύτιμων υπηρεσιών και να καλούνται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αλλά και απο την άλλη πλευρά χιλιάδες γιατροί να ειναι στην ανεργία στην υποαπασχόληση και στην απαξίωση.
 Ο Ιατρικός Σύλλογος έχει δυνατότητα παρέμβσης και εάν ναί έχει κάνει κάτι η έχει προγραμματίσει κάτι;
  Ο Ι.Σ.Α. έχει πλήρη επίγνωση της δυσχερούς κατάστασης που βρίσκεται η χώρα και καλέσαμε αρκετές φορές  τον υπουργό υγείας κ.Λοβέρδο ,τον υπουργό εργασίας κ.Κουτρουμάνη αλλά και τον πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κ Βουδούρη να καθήσουν στο τραπέζι ενός ειλικρινούς διαλόγου,που πιστεύουμε οτι είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να μας βγάλει απο το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η υγεία.Μέχρι τώρα συνεχίζουν την τακτική του αιφνιδιασμού με επιλογές λανθασμένες που καταλήγουν πάντα,στην ισοπεδωτική πολιτική στο χώρο της υγείας.
Σήμερα δεν υπάρχουν Δημόσια Νοσοκομεία.Υπάρχουν νοσοκομεία τουΕ.Σ.Υ με ιδιωτική λογική γιατί ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει ενα σημαντικό ποσό για εξετάσεις,ορισμένα φάρμακα αλλά και την επίσκεψη στους γιατρούς.Εαν αναλογιστεί κανείς οτι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ασθενών εχουν χάσει την κρατική τους ασφαλιστική κάλυψη λόγω του οτι δεν μπορούν να την πληρώσουν ,στην εξοδό τους απο το νοσοκομείο θα  εκπλαγούν στο λογιστήριο.
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν ελλείψεις σε βασικά υλικά  ενώ τα χρησιμοποιούμενα υλικά και αναλώσιμα στερούνται καλής ποιότητας;
  Δυστυχώς είναι γεγονός .Οι ελλείψεις σε βασικά αναλώσιμα υλικά,τα αμφιβόλου ποιότητας σε δραστική ουσία αντίγραφα φαρμάκων,οι τραγικές ελλείψεις σε ειδικά χειρουργικά υλικά χωρίς κανόνες ασφάλειας και χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους της αποτελεσματικοτητάς τους,η υποστελέχωση σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό αλλά και η πλήρης αποδιοργάνωση της λειτουργίας των υπηρεσιών ειναι σαφές οτι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της υγειονομικής περίθαλψης και ηθικό αυτουργό τον υπουργό υγείας.Ενδεικτικά αναφέρω οτι απο το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης που ειναι το μοναδικό κέντρο στην Ελλάδα που περιθάλπτει ασθενείς με ειδικές ανάγκες μεταφέρουν το μικριβιολογικό του τμήμα στο ΚΑΤ λόγω των συγχωνεύσεων των εργαστηρίων.
Θεωρείται ότι η σημερινή κατάσταση στον τομέα της υγείας έχει επιδεινωθεί μετά την εφαρμογή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.;
  Η σημερινή κατάσταση  στην Π.Φ.Υ. απο τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ειναι ακόμα πιο τραγική άπό ότι περιμέναμε.
Ειχαμε  προβλέψει οτι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ.θα απδειχτεί θνησιγενής  διότι βασίστηκε αποκλειστικά  στη μείωση των δαπανών υγείας,αγνόησε το ποιοτικό στοιχείο στελεχώθηε αντί των 25000 γιατρών που ζητούσε  με λιγότερους απο 5000 γιατρούς και χωρίς βασικές ειδικότητες σε πολλά σημεία της χώρας. Oι γιατροί αυτοί καλούνται να προσφέρουν υπηρεσίες εθελοντικά διότι είναι απλήρωτοι 2 χρόνια και οι αμοιβές που θα παίρνουν στον καινούργιο φορέα καθαρά θα είναι κάτω απο 7 ευρώ ανα εξεταζόμενο με προοπτική στα επόμενα χρόνια να έχουν ακόμα μεγαλύτερη μείωση κάτω απο 3 ευρώ ανα ασθενή.
Το αποτέλεσμα σήμερα είναι ουρές και λίστες των 9.000.000 ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στο ΙΚΑ και στους ιδιώτες γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον οργανισμό.
Αυτό εχει σαν επακόλουθο την απουσία Π.Φ.Υ. στην χώρα μας και κάλυψη αυτής απο Δημόσια Νοσοκομεία που φυσικά ο ρόλος τους δεν είναι αυτός.
Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις τόσο από το ιατρικό σώμα όσο και από τον Ιατρικό Σύλλογο;
Οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε στον πολιτικό παραλογισμό  του Υπουργείου Υγείας ειναι πρωτόγνωρες και ο Ι.Σ.Α καλείται να τις ανατρέψει.
Εχουμε προτάσεις τις οποίες καταθέτουμε ολη αυτή την διετία της κατάρρευσης, αλλά απο πλευράς Υπουργείου παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού απέναντι σε μας αλλά και στα ΜΜΕ να υλοποιήσει αρκετές απο αυτές, την επομένη νομοθετεί  συνεπής στην καταστροφική πολιτική του με αθέτηση των δεσμευσεών του.
Στον ιδιωτικό τομέα τα πράγματα ειναι ακόμα χειρότερα.εχει γίνει στάση πληρωμών εδώ και δύο χρόνια με αποτέλεσμα χιλιάδες απολύσεις νοσηλευτικού,ιατρικού και διοικητικού προσωπικού.
Για παράδειγμα σας αναφέρω οτι η επέκταση του Ε.ΟΠ.Υ.Υ.  στην δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας τα ΚΕΝ (κλειστά ενοποιημένα  νοσήλεια) που ισχύουν σε όλο τον κόσμο τα ενεργοποίησαν τον Ιανουάριο και τα  πήραν πίσω τον  Φεβρουάριο.Η προχειρότητα και η ανευθυνότητα σε όλο το μεγαλείο της.
Είναι ηλίου φαεινότερο οτι ο Ιατρικός κόσμος και ο Ι.Σ.Α. αποκλείεται να γίνουν συμμέτοχοι  στα προαποφασισμένα της Τρόικας  και Κυβέρνησης που αποτελούν εγκληματικές παρεμβάσεις στο υπο πλήρη κατάρρευση σύστημα Υγείας της χώρας μας.
Πηγή: exipno.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν