Αρθογραφία

Τα της Τροχαίας Αγίας Παρασκευής …

της Θάλεια Χούντα

Οι ημέρες από την τραγωδία στο Μάτι περνούν και πλέον, μετά την μακάβρια απασχόληση για τον αριθμό των νεκρών συνανθρώπων μας και των αγνοουμένων, έρχονται στο φως της δημοσιότητας όλο και περισσότερες λεπτομέρειες για τις ενέργειες και μή ενέργειες από τα επίσημα πρόσωπα, που ήταν επιφορτισμένα για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

Πρώτα απ’ όλα, θεωρώ υπεύθυνο τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής για όσα συνέβησαν και τούτο γιατί αφ’ ενός η κοινή λογική επιτάσσει, ότι σε περιπτώσεις πυρκαϊών το Πυροσβεστική Σώμα επιλαμβάνεται και αφ’ ετέρου η συμπεριφορά του και η δήλωσή του, ότι «θα έκανε και πάλι τα ίδια» είναι εξωφρενική.

Έχει γίνει συζήτηση και για τον ρόλο της ΕΛ.ΑΣ. την συγκεκριμένη ημέρα και κατά πόσο η αρμόδια Τροχαία έκανε ό,τι έπρεπε και μπορούσε. Αν ασχοληθούμε αποκλειστικά με το τι προβλέπεται, θα καταλήξουμε, 1ο ο Διοικητής της Τροχαίας ενήργησε σύμφωνα με τις διαταγές που έλαβε από τον αρμόδιο Ταξίαρχο, 2ο ουδείς από την Πυροσβεστική υπηρεσία δεν τον ενημέρωσε για την πορεία της φωτιάς και τα ενδεικνυόμενα μέτρα, 3ο ο ίδιος διαβίβαζε τις εντολές του στους υφισταμένους του, απ’ όσα μπορούσε να δει και πέρασαν επιτυχώς και χωρίς να εγκλωβιστούν και να κινδυνεύσουν περίπου 2.000 αυτοκίνητα από την Λ. Μαραθώνος και 4ο στην ΓΑΔΑ υπάρχει και λειτουργεί το Κέντρο Επιχειρήσεων, στο οποίο παρίστατο τις κρίσιμες ώρες ανώτατος αξιωματικός και το οποίο είναι σε συνεχή επικοινωνία με όλες τις αστυνομικές δυνάμεις, με την Πυροσβεστική και με τον διοικητή της Τροχαίας.

Ερώτημα πρώτο: υπάρχει έστω και μία εντολή – απάντηση του ανώτατου της ΓΑΔΑ, ο οποίος είχε πλήρη εικόνα όλης της περιοχής και όσων λάμβαναν χώρα προς τον διοικητή της Τροχαίας;

Ερώτημα δεύτερο: ο ανώτατος της ΓΑΔΑ, όπως είχε αρμοδιότητα, έκοψε ή άλλαξε κάποια από τις εντολές του διοικητή της Τροχαίας, εφ’ όσον έκρινε ότι αυτές δεν ήταν σωστές ή συμβατές με την πλήρη εικόνα των γεγονότων, που μόνο ο ίδιο είχε αντίληψη;

Τίποτα απ’ αυτά δεν συνέβη.

Και δεν συνέβη, γιατί ο διοικητής της Τροχαίας έκανε το καθήκον του, δεδομένων όλων όσων αναφέρονται πιο πάνω.

Όπως λέει και ο λαός «όποιος είναι έξω από τον χορό …». Ποιος είναι ο «όποιος»; Ας δούμε:

Η Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έλαμψε δια της απουσίας της τόσο από το σημείο της τραγωδίας, για αρκετές ημέρες όσο και από τους εκεί ευρισκόμενους αστυνομικούς.

Και αξίζουν ειλικρινή συγχαρητήρια στους απλούς μάχιμους αστυνομικούς, που για πολλοστή φορά απέδειξαν, ότι βάζουν την τιμή και την αξιοπρέπεια τόσο την προσωπική τους όσο και του Σώματος που υπηρετούν, πάνω απ’ όλα και η προσφορά προς τον συνάνθρωπο δεν είναι κάτι που μένει στα λόγια αλλά είναι τρόπος ζωής. Ουδείς από την Ηγεσία έχει το δικαίωμα, να προσπαθήσει να καπηλευτεί τον ηρωισμό των ανθρώπων αυτών.

Πού ήταν ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ.;

Που ήταν ο Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.;

Που ήταν ο ΓΑΔΑρχης;

Ως πότε Αρχηγέ της ΕΛ.ΑΣ. θα ανέχεσαι να σε «καπελώνει» ένας υπουργός που δεν έχει ποτέ εκλεγεί με σταυροδοσία, που κάνει δηλώσεις επί δηλώσεων και προκαλεί την λαϊκή οργή και που όχι μόνο απέτυχε αλλά πλέον, υπάρχει εκατόμβη νεκρών συνανθρώπων μας;

Αρχηγέ της ΕΛ.ΑΣ. τις κρίσιμες ώρες ή γνώριζες και δεν μίλησες ή δεν γνώριζες, αλλά όφειλες να γνωρίζεις. Όποια από τις δύο υποθέσεις και να ισχύει, πρέπει να παραδώσεις την καρέκλα σου άμεσα, να ζητήσεις συγγνώμη από τους αστυνομικούς και τους συνανθρώπους μας και να πας στα όμορφα Τζουμέρκα, για να αναλογιστείς τις καταστάσεις.

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν