Αρθογραφία Κυρίως Θέμα

Η αφετηρία της ΔΕΘ

Ολοκληρώθηκε η παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, με τα εγκαίνια, την ομιλία και την μακρά συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους, η οποία είναι και η χρυσή ευκαιρία για υποβολή ερωτήσεων καλύπτουσες όλους τους τομείς.

Tης Θάλειας Χούντα – δημοσιογράφου

Σαν κεντρικό άξονα των εξαγγελιών της φετινής ΔΕΘ μπορούμε, να σταθούμε στο ευρύ πλαίσιο των παροχών, οι οποίες υπερβαίνουν τα τρία δις ευρώ. Μάλιστα, είναι στοχευμένες στα δεδομένα της εποχής – μετά τις δύο πολύμηνες καραντίνες και αφορούν τόσο τους νέους όσο και με προοπτική την παραγωγική μεσαία τάξη.

Δεν είναι πρόθεσή μου, να αναλύσω με αριθμούς κάθε συγκεκριμένη εξαγγελία αλλά είναι πρόθεσή μου, να σημειώσω το αυτονόητο: κάθε παροχή που δίνεται στην κοινωνία, είναι καλοδεχούμενη. Εξ’ άλλου, γι’ αυτό δεν γίνονται και οι κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες;

Και η κοινωνία έχει ανάγκη την κρατική στήριξη, ιδιαίτερα σε δύσκολες εποχές, με σκοπό να επανεκκινήσει η παραγωγική οικονομία και να σταθεί εκ νέου στα πόδια της.

Σίγουρα, ο Πρωθυπουργός δεν είναι δυνατόν, να ικανοποίησε τους πάντες και για τα πάντα. Κανένας Πρωθυπουργός δεν το έχει πράξει αυτό. Σίγουρα όμως, έδωσε την εκκίνηση της επόμενης ημέρας και δεν έμεινε στο να δώσει μόνο το στίγμα του.

Αυτό είναι από μόνο του μία μεγάλη κίνηση. Σαν κοινωνία έχουμε χορτάσει από προθέσεις και από ιδέες και η απαίτηση πλέον είναι για συγκεκριμένα πράγματα.

Αναμφίβολα, γίνεται και η πολιτική σύγκριση με την προηγούμενη Κυβέρνηση και τότε, με απλή ρεαλιστική ματιά, η απόδειξη είναι αυταπόδεικτη. Υπάρχει ανάμεσα στην τωρινή και την προηγούμενη Κυβέρνηση τεράστια διαφορά στην ασκούμενη πολιτική και την διαφορά αυτή την κατανοεί ο κάθε πολίτης.

Γνωρίζουμε, ότι η οικονομία ήταν η αιτία της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, αφού όλοι οι φορολογούμενοι είχαν στην κυριολεξία «ματώσει» και άκρη δεν βρισκόταν πουθενά. Αν προσθέσουμε, το ότι κάθε ημέρα άλλαζαν όσα ελέχθησαν την προηγουμένη, τις ιδεοληψίες περί παντός επιστητού και το Μάτι, ως προς την διαχείριση και την εκατόμβη των νεκρών, θεωρείται λογικό το εκλογικό αποτέλεσμα που ήρθε, αφού από την άλλη, υπήρχε πιο ρεαλιστική και εφαρμόσιμη πρόταση.

Οι ίδιοι οι επιχειρηματίες εστιάζουν σε μία βασική διαφορά: επί ΣΥΡΙΖΑ αν χρωστούσες στο Δημόσιο, αν είχες ρυθμίσει τις οφειλές σου και αν τηρούσες τη ρύθμιση, η Τράπεζα είχε κατασχέσει τον λογαριασμό σου. Επί σημερινής Κυβερνήσεως και με τα ίδια ισχύοντα, ο λογαριασμός δεν κατάσχεται και οι επιχειρήσεις λειτουργούν κανονικά.

Τόσο απλή διαφορά αλλά και τόσο ουσιαστική στο πως η κάθε Κυβέρνηση επιθυμεί να κινείται ο παραγωγικός ιστός της κοινωνίας. Πέραν δε των επιχειρήσεων και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θυμούνται το ακατανόητο ύψος των φόρων και των εν γένει οφειλών τους, οι οποίες τους είχαν οδηγήσει είτε στο κλείσιμο είτε στην ένδεια.

Την τελειότητα δεν θα την βρούμε ποτέ στις Κυβερνήσεις μας, όπως και στις Κυβερνήσεις όλου του κόσμου. Αυτό που επιθυμούμε να βρούμε, είναι το Κράτος σαν λογικό αρωγό στην επαγγελματική προσπάθεια του καθ’ ενός μας και όχι σαν τιμωρό. Η Χώρα μας συνεχίζει να στηρίζεται κυρίως στην ελεύθερη οικονομία, μέσω των επαγγελματιών της και του καθημερινού τους αγώνα.

Αγώνας που αποφέρει επενδύσεις στα επαγγελματικά αλλά και στα οικογενειακά επίπεδα, αφού τα έσοδα κατανέμονται στους τομείς αυτούς.

Γι’ αυτά, εν συντομία, η παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ήταν ουσιαστική, συγκεκριμένη και έδωσε προοπτική μέσω των παροχών και του τρόπου σκέψης και ενέργειας.

Πηγή: https://www.lykavitos.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Ξεχώρισαν