Αρθογραφία Κυρίως Θέμα

«Αυτοπαγίδευση» της Δικαιοσύνης…

Η υπόθεση «Novartis» είχε πάρει πολιτική διάσταση, έντονη μάλιστα, με την ανάμειξη των ονομάτων πολιτικών προσώπων. Ελάχιστοι όμως ανέμεναν, την εξέλιξη στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης, σαν απόρροια των αναφορών και δημοσιεύσεων του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελή και των αντίστοιχων της Εισαγγελέως για την Διαφθορά Ε. Τουλουπάκη.

Διατάχθηκε πειθαρχική έρευνα και για τους δύο, ενώ εκκρεμεί η διερεύνηση για την τέλεση αι ποινικών αδικημάτων.

Εθνική ασφάλεια και Εθνικές υπηρεσίεςΤης Θάλειας Χούντα*

Οι έως τώρα λεπτομέρειες της υποθέσεως είναι γνωστές, όμως πρέπει, να τονιστεί και μια άλλη διάσταση, η οποία άπτεται του ίδιου του θεσμού της Δικαιοσύνης, αυτή της «αυτοπαγίδευσής» της.

Συγκεκριμένα, από την εξέλιξη της πειθαρχικής υπόθεσης θα αποδειχθεί ότι είτε είχε δίκιο ο Αντεισαγγελέας Ι. Αγγελής, άρα θα φέρει ευθύνες η Εισαγγελέας Ε. Τουλουπάκη είτε είχε άδικο ο Αντεισαγγελέας Ι. Αγγελής και θα φέρει ευθύνες, άρα έχει δίκιο η Εισαγγελέας Ε. Τουλουπάκη.

Το συμπέρασμα; Ένας Εισαγγελικός λειτουργός, που υπηρετεί σε κομβική θέση, δεν θα έχει τελέσει το καθήκον του.

Το αποτέλεσμα; «αυτοπαγιδεύθηκε» η Δικαιοσύνη από τους ίδιους τους λειτουργούς της, με ανώτερες και ανώτατες θέσεις.

Η δημόσια εικόνα της Δικαιοσύνης έχει ήδη πληγεί σε μεγάλο βαθμό, αφού ο κάθε πολίτης που έχει λάβει γνώση μέσω των δημοσιευμάτων όλων αυτών των λεπτομερειών, ευλόγως θα σκεφτεί, ότι αν παρανομούν οι ίδιοι οι Εισαγγελείς, τότε τι θα κάνει ό κάθε τρίτος. Είναι δε πλήρως αποδεικτικό το γεγονός, ότι μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, τα ΜΜΕ και η κοινωνία, αντί να ασχολούνται αποκλειστικά με τα πολιτικά προγράμματα των κομμάτων, αφιερώνουν πολύ μεγάλο μέρος στη Δικαιοσύνη και τα πεπραγμένα της.

Πέραν των δύο Εισαγγελέων που έχουν ανάμειξη στην υπό διερεύνηση υπόθεση, σημαντικό ρόλο φέρεται να έχει και η ίδια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου, αφού έχει κατονομαστεί σαν γνώστρια των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν και μάλιστα προτάθηκε σαν μάρτυρας στην υπόθεση.

Το ερώτημα είναι, αν η ίδια εκ της θέσεώς της ενέκρινε ή όχι συγκεκριμένες ενέργειες των εμπλεκομένων. Το μή ερώτημα είναι, ότι η ίδια φέρει ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και αντανακλά την άσχημη εικόνα προς τα έξω, αφού σε οποιοδήποτε στάδιο της υπόθεσης είχε σίγουρα και λόγο και έργο, ώστε να επιλυθούν άμεσα τα όποια ζητήματα ανέκυπταν.

Η λαϊκή ρήση «τα στερνά τιμούν τα πρώτα» φαίνεται να έχει και στην περίπτωση αυτή εφαρμογή, δεδομένης και της αποχωρήσεως της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου στο τέλος του μηνός.

Περί τα της Δικαιοσύνης, έπεται συνέχεια…

*Δημοσιογράφος

Πηγή: https://www.lykavitos.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Ξεχώρισαν