Πριν κάποια χρόνια ακούστηκε από πολιτικά χείλη το περιβόητο, «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό». Έκτοτε, έχουν έρθει πολλά παραδείγματα από πολιτικά πρόσωπα, για να δικαιολογήσουν την ρήση αυτή. Το βασικό ερώτημα είναι, τι θεωρεί κάποιος ως ¨ηθικό¨, για να το συμπεριλάβει στο νόμιμο.
Είναι ηθικό, να σου παίρνουν το σπίτι;
Είναι ηθικό, να σου μειώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις;
Είναι ηθικό, να σε υπερφορολογούν, σε αντιστοιχία με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων;
Είναι ηθικό, να έχεις μείνει άνεργος και το Κράτος να αδιαφορεί;
Και πάρα πολλά άλλα παραδείγματα μπορούν, να ενταχθούν στην έννοια της ηθικότητας – της κοινά και αντικειμενικά αποδεκτής από το σύνολο της κοινωνίας. Όσα δε, δεν εμπίπτουν σε αυτή την έννοια, αυτοδικαίως τα έχουμε κατατάξει στα ανήθικα.
Όταν κάποιο πολιτικό πρόσωπο δείχνει, να μην καταλαβαίνει την έννοια αυτή, ενίοτε δε να προσπαθεί, να την δικαιολογήσει με την ένταξή της στη «νομιμότητα», τότε υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα κοινωνικά ανάλγητο, πέραν των άλλων. Η ηθική των πραγμάτων δεν έχει αναλογικότητα. Δεν είναι από κάθε πλευρά αποδεκτό, ο διπλανός σου να υποφέρει και εσύ, να διάγεις άνετα οικονομικά βίο – συνεπικουρούμενος κυρίως από ψηφισμένα κρατικά κονδύλια. Και μάλιστα τη στιγμή, που εσύ τα ψηφίζεις για τον εαυτό σου.
Είναι κρίσιμες οι ώρες για την κοινωνία μας και απαιτούνται ορθοί χειρισμοί σε κάθε επίπεδο, πολύ δε περισσότερο από αυτούς που έχουν αναλάβει την πολιτική διακυβέρνηση.
Ποια είναι η Θάλεια Χούντα
Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.
Πηγή: https://dikaiosinisimera.gr
Προσθήκη σχολίου