Της Θάλειας Χούντα
Είναι δεδομένο στις ημέρες μας, ότι πολλοί κλάδοι εργαζομένων απέχουν από την εργασία τους ή απεργούν, με σκοπό την διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών. Το φορολογικό και το ασφαλιστικό είναι τα σημεία κρούσης με τις κυβερνητικές εξαγγελίες και ο κάθε κλάδος αναλόγως του βαθμού που πλήττεται αντιδρά.
Οι δημοσιογράφοι απείχαν από την εργασία τους για δύο ημέρες, οι δημόσιοι υπάλληλοι αντίστοιχα, οι δημοτικοί υπάλληλοι το ίδιο, οι αγρότες έχουν αποκλείσει το σύνολο των εθνικών οδών, οι δικηγόροι όμως;
Ας παραθέσουμε κάποιες ημέρες αποχής, για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του αγώνα αυτού του επιστημονικού κλάδου: έτος 2012, 60 ημέρες, έτος 2014, 33 ημέρες, έτος 2015, 8 ημέρες και έως σήμερα το έτος 2016, 30 ημέρες και έπεται συνέχεια, αφού δεν έχει μεταβληθεί κάτι, το οποίο να επιτρέπει σκέψεις για διακοπή της αποχής.
Η αλήθεια είναι, ότι ουδείς άλλος κλάδος εργαζομένων έχει δώσει αγώνα αντίστοιχο αυτού των δικηγόρων και βεβαίως ουδείς άλλος κλάδος έχει επωμιστεί τις επιπτώσεις του αγώνα αυτού. Ας φανταστούμε π.χ. τους δημοσιογράφους να απέχουν για ένα μήνα από την εργασία τους και το τι θα είχε συμβεί στην κοινωνία και ας έλθουμε στην περίπτωση του δικηγορικού σώματος, του πιο παλαιού επιστημονικού κλάδου της χώρας, το οποίο στην πράξη αφ’ ενός εντός των πλαισίων της κοσμιότητας και των δημοκρατικών θεσμών και αφ’ ετέρου με μαζικότητα και αποφασιστικότητα, αποτελεί την προμετωπίδα της διασφάλισης των συνταγματικών και κοινωνικών κεκτημένων.
Αξίζουν ειλικρινή συγχαρητήρια σε όλους τους δικηγόρους της χώρας, γιατί με αξιοπρέπεια αλλά και εγρήγορση αντιστέκονται θεσμικά σε διατάξεις νόμου που θίγουν το σύνολο της κοινωνίας και όχι μόνο την επαγγελματική τάξη τους. Η δε επιβάρυνση του αγώνα αυτού, ειδικά για τους νέους δικηγόρους, είναι πέρα από κάθε φαντασία και η «γραβάτα» είναι πολύ μεγάλη υπόθεση.