Opinion

Εσύ … ανώνυμε διαδικτυακέ συνομιλητή!

Εσύ … ανώνυμε διαδικτυακέ συνομιλητή!

Γράφει ο Γιάννης Τριανταφύλλου

Μία σύντομη ¨βόλτα¨ στο διαδίκτυο τόσο στο facebook όσο και σε πολλά sites είναι αρκετή, για να διαπιστώσει ο καθένας μας ένα φαινόμενο, αυτό της ανωνυμίας των ομάδων, των σχολιαστών και γενικά των χρηστών. Η πλειονότητα κινείται σε αυτή την κατεύθυνση και πρέπει να εστιάσουμε σε αυτό.

Αρχικά, το διαδίκτυο ένωσε πολλές φωνές, έδωσε την δυνατότητα της μαζικής έκφρασης και της γνωριμίας ανθρώπων, που υπό άλλες περιστάσεις δεν υπήρχε πιθανότητα συνομιλίας ή ανταλλαγής απόψεων, αποτελεί πηγή άμεσης ενημέρωσης κοκ. Γι’ αυτό και η αποδοχή του είναι καθολική και παγκόσμια.

Σαν λαός από την αρχαιότητα έχουμε την συνήθεια, να σχολιάζουμε και να τοποθετούμαστε στα θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας. Η Εκκλησία του Δήμου ήταν εκεί και ελεύθερη στον οποιονδήποτε να συζητήσει και να εκφέρει την άποψή του, τα συμπόσια είχαν αντικείμενο πολιτικό και κοινωνικό και όλα αυτά λάμβαναν χώρα επώνυμα.

Σήμερα έχει μεταβληθεί το σημείο αυτό, λες και περιμέναμε την ¨ευκαιρία¨ της ανωνυμίας, για να αποκτήσουμε φωνή και γνώμη. Όλοι οι ήρωες μας ξαφνικά παρουσιάστηκαν και πάλι στο προσκήνιο, οι σημαίες ξεδιπλώθηκαν, τοπωνύμια απέκτησαν χαμένη αίγλη και ό,τι είδους ψευδώνυμο υπάρχει ανά την υφήλιο έχει χρησιμοποιηθεί.

Πως θα μπορούσε να ερμηνευθεί το φαινόμενο αυτό; Σαν σύμπλεγμα προσωπικότητας, σαν σύμπλεγμα κατωτερότητας, σαν φαινομενική υπόσταση του ατόμου, σαν απωθημένο; Οι χρήστες κάνουν λες και ξαφνικά απέκτησαν μορφή και φωνή, όμως για τους προσωπικούς τους λόγους και, προφανώς, γνωρίζοντας την θέση που οι ίδιοι έχουν τοποθετήσει τον εαυτό τους, μεταβάλλονται και παίρνουν μία άλλη προσωπικότητα – μή υπαρκτή και αυτομάτως κρίνουν τους πάντες και τα πάντα, έχουν γνώμη για όλα, μπορούν να υβρίζουν ελεύθερα, μπορούν να θίγουν υπολήψεις και όλα αυτά χωρίς συνέπειες.

Τελικά αυτός είναι ο σημερινός συμπολίτης μας; Αυτός είναι ο σημερινός πολίτης;

Εσύ ανώνυμε συνομιλητή που έχεις προσωπικότητα και υπόσταση στην κοινωνία, μήν την απεμπολείς τόσο εύκολα!

 

Αναδημοσιεύσεις:

Πληροφορίες για το συντάκτη

dialogoi.gr

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν