Αρθογραφία Κυρίως Θέμα

Λίγα μέτρα και πολλά σταθμά …

της Θάλειας Χούντα – δημοσιογράφου

Προσπάθεια κάθε νόμου που ψηφίζεται στη Βουλή, είναι η σαφήνειά του, ως προς το αντικείμενο που πραγματεύεται και η μή ύπαρξη «παραθύρων», ως προς την ερμηνεία και εφαρμογή του. Θεμελιώδη και τα δύο, γιατί η χώρα μας είναι πλειστάκις παθούσα από εκ των υστέρων ερμηνείες, από διασταλτικές ή συσταλτικές ερμηνείες κατά το δοκούν, από εγκυκλίους που εξειδικεύουν την ερμηνεία κλπ.

Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., για λόγους που άπτονταν της δημόσιας υγείας λόγω του κορωνοϊού, αποφάσισε σχετικά για τις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμη, άρα και συνταγματική, την απόφασή του και αίφνης, πολιτικό κόμμα έκανε τρεις εκδηλώσεις αυθημερόν! Κοινώς, δεν εφάρμοσε τα νόμιμα. Αυτή είναι η ουσία και αυτό έχει αποτυπωθεί στην κοινωνική μνήμη.

Για μία από τις εκδηλώσεις ελέχθη, ότι οι περίπου πενήντα συγκεντρωμένοι τηρούσαν τα μέτρα ασφαλείας και την προβλεπόμενη απόσταση, εξ’ αιτίας του κορωνοϊού. Η απόφαση που έκανε λόγο για «μέχρι τέσσερα άτομα», πόσο περισσότερο μπορούσε, να ποδοπατηθεί; Και εύλογα θα αναρωτηθεί ο καθένας: αν μαζευόμαστε πέντε φίλοι στο ίδιο σημείο, τηρώντας τα ίδια ακριβώς μέτρα ασφαλείας με τους άλλους συγκεντρωμένους, χωρίς όμως να είμαστε υπό την σκέπη πολιτικού κόμματος, θα είχαμε την ίδια αντιμετώπιση; Εξίσου εύλογη είναι και η απάντηση και όλοι την γνωρίζουμε … ακόμη θα τρέχαμε στα δικαστήρια!

Αν προστεθούν και, με ποιον κωδικό δικαιολόγησαν την παρουσία τους οι συγκεντρωμένοι; από ποια γειτονιά της Αθήνας ξεκίνησε καθ’ ένας; είχαν όλοι τους βεβαίωση για αρνητικό πρόσημο στον κορωνοϊό; κατανοούμε, ότι η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη. Ποιος λαμβάνει υπ’ όψη του τους λοιμοξιολόγους; Ποιος υπακούει στο κλείσιμο της χώρας και την απώλεια εργασίας και εισοδημάτων; Ποιος κατανοεί τις γεμάτες ΜΕΘ και τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των νεκρών; Όταν μαζεύτηκαν χίλιοι πεντακόσιοι διαδηλωτές, τι άλλο να συζητήσουμε; Μήπως, ότι ο παππούς που βγήκε χωρίς μήνυμα ή έγγραφο, είναι «υγειονομική βόμβα»; Όπως πάμε, θα χαθεί τελείως και το νόημα των λέξεων!

Πέραν δε των άλλων, τους αστυνομικούς που βρέθηκαν απέναντί τους, εκτελώντας διαταγές, τους σκέφτηκε κάποιος; Αν ένας από τους διαδηλωτές ήταν θετικός στον κορωνοϊό, πόσους αστυνομικούς θα έχει κολλήσει; Και τι φταίνε οι αστυνομικοί, κάνοντας την δουλειά τους και τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας, να βρεθούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους θετικοί στον κορωνοϊό;

Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα καταστρατήγησης του νόμου, παντελούς αδιαφορίας για τον συνάνθρωπο και τη δημόσια υγεία και κομματικής εκμετάλλευσης των συνανθρώπων σου που στερούνται την δουλειά τους, τα έσοδά τους, την απλή καθημερινή βόλτα τους.

Και βεβαίως, λες και δεν έγινε τίποτα το σοβαρό, άρχισε αμέσως η συζήτηση, για το τι θα γίνει την 6η Δεκεμβρίου! Ποιος ξέρει; Μπορεί, να μαζευτούν ανά τετράδες οι ταραξίες σε διάφορα σημεία της πόλης, τηρώντας μεταξύ τους την απόσταση και τα μέτρα ασφαλείας για τον κορωνοϊό …

Όπως έχει αποδειχθεί, έχουμε λίγα μέτρα να ισχύουν αλλά έχουμε πολλά σταθμά, για να τα εφαρμόζουμε!

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Top Post

Ξεχώρισαν

Πρόσφατες ειδήσεις