Αρθογραφία Κυρίως Θέμα

Νέα μέτρα, η ίδια αλήθεια

Εκ νέου τέθηκαν νέα μέτρα σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αφού οι αριθμοί των κρουσμάτων, διασωληνωμένων και όσων δεν τα κατάφεραν, αποδεικνύουν, ότι η λήψη τους ήταν αναγκαία.

Της Θάλειας Χούντα – δημοσιογράφου

Τα νέα αυτά μέτρα, προσθετικά σε όσα ισχύουν, ήταν σίγουρα απαραίτητα, η απόφαση για τη λήψη τους σίγουρα δεν ευχαριστεί κανέναν και σίγουρα, δεν γνωρίζουμε, εάν θα φέρουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Σε όλα όσα γίνονται, υπάρχει ένας και μόνο αστάθμητος παράγοντας και αυτός είναι η αποδοχή και εφαρμογή τους από όλους εμάς.

Αυτή είναι και η μόνη αλήθεια, την οποία οφείλουμε να τονίσουμε και να σταματήσουμε, να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών έχει κατανοήσει και έχει τηρήσει τα μέτρα, που ανά περιόδους εξαγγέλλονται. Και αυτά τα μέτρα λαμβάνονται, αφού πρώτα μας έχει γίνει γνωστό το εξής απλό: αν δεν τα τηρήσεις και ασθενήσεις, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην καταφέρεις ή, στην καλύτερη περίπτωση, να παραμείνουν σοβαρές βλάβες υγείας.

Πόσο πιο ρεαλιστικά μπορεί να μας πουν την αλήθεια; Πόσο δύσκολο είναι να γίνει κατανοητό, ότι η πανδημία αυτή δεν είναι άλλο ένα παιχνίδι «συνομωσίας»;

Τα νέα μέτρα είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς των λίγων. Γιατί οι λίγοι που δεν τα τηρούν, είναι δυστυχώς αρκετοί, για να μεταδώσουν την ασθένεια σε πολλούς. Και κάπως έτσι, ανοίγει ο κύκλος των κρουσμάτων, με όσα αυτό συνεπάγεται.

Το να ρίχνουμε την ευθύνη σε άλλους, είναι «βολικό». Το να λέμε, ότι ευθύνεται η Κυβέρνηση, η Αστυνομία, οι ειδικοί επιστήμονες κλπ είναι εύκολο στα λόγια. Το να λέμε την πραγματικότητα όμως, είναι το πιο δύσκολο, όπως και το να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Ας τηρήσουμε όλοι εμείς, όσα μας συστήνουν οι ειδικοί και κατόπιν, ας κρίνουμε και κατακρίνουμε όλους τους άλλους. Μόνο τότε, θα έχουμε δίκιο.

Μέχρι σήμερα, κανένας δεν έχει στερηθεί την βόλτα του, αφού η κίνηση στους δρόμους –αυξημένη σε σχέση με πέρυσι– αποδεικνύει την αλήθεια.
Έχουμε στερηθεί τα εστιατόρια και το να πίνουμε τον καφέ ή το ποτό μας.

Και εδώ αρχίζουν οι άλλες επιπτώσεις της συμπεριφοράς των λίγων, αφού αυτό σημαίνει απώλεια θέσεων εργασίας, κλείσιμο επιχειρήσεων, ανεργία, οικονομική ανέχεια σε όλη την αλυσίδα που συνδέεται άμεσα με τις επιχειρήσεις αυτές κοκ.

Κοινώς, αυτοί οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και όλοι οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι το δυναμικό που πλήττεται άμεσα και δοκιμάζεται πολύ σκληρά. Ταυτοχρόνως δε, πλήττεται και το Κράτος, αφού οι ελεύθεροι επαγγελματίες στηρίζουν κυρίως την οικονομία, στο ευρύτερο πλαίσιό της.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει σήμερα, να αποτελεί την μόνη λύση, το να έχουμε έναν «αστυνομικό στο κάθε σπίτι», για να επιτηρεί την τήρηση των μέτρων.

Ο καθ’ ένας μας είναι ο αστυνομικός του εαυτού του και εκεί εναπόκειται στην ατομική ευθύνη μας η πλήρης εφαρμογή των όσων μας λένε οι ειδικοί επιστήμονες. Τόσο απλά και τόσο αληθινά.

Ας ελπίσουμε, ότι θα κατανοήσουμε το τραγικό γεγονός, να χάνονται συνάνθρωποί μας, εξ’ αιτίας μιας πλήρως αδικαιολόγητης και αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Πηγή: https://www.lykavitos.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Top Post

Ξεχώρισαν

Πρόσφατες ειδήσεις