Αρθογραφία Κυρίως Θέμα

Όσα γίνονται για την Κύπρο ….χωρίς την Κύπρο.

Γράφει η Θάλεια Χούντα

 

Η πολυήμερη παραμονή μου στην Κύπρο , μου έχει δώσει την δυνατότητα να ζώ την καθημερινότητα αυτών των τόσο κρίσιμων γεγονότων, η ένταση των οποίων δεν μπορεί να αποτυπωθεί με καμία αντικειμενικότητα κα από το πιό έγκριτο μέσο.

Η σφοδρότητα της περιρέουσας οικονομικής κατάστασης είναι έκδηλη , κυρίως από πλευράς των καταθετών , οι οποίοι στην κυριολεξία έχουν κατακλύσει την Μεγαλόνησο , καθιστώντας αδύνατη την εύρεση κλίνης.
Βεβαίως το συναίσθημα της οργής εκ μέρους των καταθετών δεν συνάδει με το εκπληκτικά “ήρεμο” προφίλ των Κυπρίων πολιτών , οι οποίοι δεν διστάζουν να χαρακτηρίζουν την στάση ζωής που έχουν υιοθετήσει και την προσωπικότητά τους ως “παθητική” , ένας χαρακτηρισμός ο οποίος προσάπτεται από αρκετούς Κυπρίους με τους οποίους βρίσκομαι σε προσωπική επαφή.
Είναι τόσο επιβαρυντικό για την ήδη τεταμένη κατάσταση που επικρατεί η συνεχόμενη αλαζονική συμπεριφορά του διοικητη της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος με την ανεξέλεγκτη και αδικαιόλογητη στάση του εντείνει την διάσταση μεταξύ της κυβέρνησης και της ΚΤ. Πως να χαρακτηρίσει κάποιος την αντεθνική στάση του διοικητή , οποίος δεν δίστασε να καταγγείλει την κυβέρνηση της χώρας του, ευρισκόμενος στο εξωτερικό .
Δυστυχώς στην “εμπόλεμη” κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Κυπριακή Δημοκρατία , δεν μπορεί ουδείς να καταμετρήσει ούτε ένα νικητή αλλά μόνο ηττημένους και δυστυχώς ελάχιστοι από τους κυβερνώντες την χώρα , μπορούν να διαισθανθούν και να συνειδητοποιήσουν όλα αυτά που πραγματοποιούνται για την Κύπρο …χωρίς την Κύπρο.
Ενδεικτικά θα παραθέσω κάποια γεγονότα που έχουν λάβει χώρα και που αποδεικνύουν ότι για αλλού ξεκίνησαν τα γεγονότα και αλλιώς θα καταλήξουν.
Η Ρωσία αποτέλεσε τον κυρίως στόχο της σφοδρής αυτής οικονομικής επίθεσης , εκ μέρους της Ευρωπαικής πλευράς , Γερμανίας -και των συμμάχων αυτής -με ευσεβή πόθο την απομάκρυνση του ρώσικου στοιχείου απο την Μεγαλόνησο και τους υδρογονάνθρακες ,μέσω της οικονομικής αποδυνάμωσης. Ως φαίνεται είχαν υπολογίσει χωρίς τον ξενοδόχο…
Το αποτέλεσμα αποδεικνύει πως όχι μόνο δεν πραγματοποιήθηκε ο “επιθυμητός” στόχος , αλλά τουναντίον επισπεύθηκε η ρώσικη παρουσία τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των καταθετών της Τράπεζας Κύπρου είναι Ρώσοι , οι οποίοι με το προβλεπόμενο κούρεμα μετατρέπονται σε μετόχους της Τράπεζας Κύπρου και μάλιστα ο έχων ποσοστό άνω του 20% στην Κύπρο θεωρείται ο βασικός μέτοχος. Άρα στην επόμενη συνεδρίαση του καινούριου Διοικητικού Συμβουλίου Πρόεδρος θα είναι ο “Ιβάν” και αναρωτιέμαι πως θα επιχειρήσει να περάσει τις “φιλοευρωπαϊκές” του τακτικές ο γνωστός πλέον σε όλους μας διοικητής της ΚΤ.
Άρα αφού το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο της Τράπεζας Κύπρου θα βρίσκετα σε ρώσικα χέρια , είναι κατανοητό σε όλους μέσω ποιάς τράπεζας θα διαχειρίζονται τα ποσά που θα προέρχονται απο τη εξόρυξη των υδρογονανθράκων.
Η πρόσφατη επίσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας της Κύπρου στο Ισραήλ, επιβεβαιώνει με τον ρεαλιστικότερο τρόπο την ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών . Το ενθαρρυντικό είναι ότι η πρωτοβουλία για την έναρξη τη συνεργασίας των δύο χωρών στο θέμα της ενέργειας με την συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου , ξεκίνησε από το ίδιο το Ισραήλ, το οποίο “αντιμετωπίζει την Κύπρο ως ένα σημαντικό εταίρο στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου”. Ισχυρισμός ο οποίος επιβεβαιώνεται και από τον ίδιο τον Βενιαμίν Νετανιάχου , ο οποίος τόνισε ότι οι σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ δεν επηρεάζονται από τις προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεών του με την Τουρκία .
Ουδόλως τυχαίο μπορεί να θεωρήσει κάποιος και την δημόσια συμβουλή- “επίπληξη” του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ πρός τον Γερμανό ομόλογό του , προκαλώνατς την έντονη αντίδρασή του , αποδεικνύοντάς του με αυτό τον τρόπο την εύθραστη λυκοφιλία η οποία έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο κρατών.
Θεωρώ ότι οι ΗΠΑ έχουν λάβει το μήνυμα από τον άσπονδο φίλο τους-Ρωσία-, με την διαδικασία ανταλλαγής ονομάτων των 18 Αμερικάνων αξιωματούχων ως αντίποινα στην δημοσίευση των 18 Ρώσων αξιωματούχων οι οποίοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση της λίστας Magnisky.
Επίσης ένα ακόμα γεγονός το οποίο πιστοποιεί την ηχηρή παρουσία της Ρωσίας στην γεωοπολιτική περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου είναι η διαταγή η οποία δόθηκε εν πτήση , για την κινητοποίηση των ρώσικων μονάδων της Μαύρης Θάλασσας. Οι Τούρκοι επιτελείς και το ΝΑΤΟ βρέθηκαν στην κυριολεξία εξ αποίνης από την ηγεμονική στρατιωτική ρωσική παρουσία, αποδεικνύοντας ότι όποια στιγμή επιλεξουν οι Ρώσοι μπορούν να διαμελίσουν τις τούρκικες και νατοϊκές δυνάμεις .
Μπορεί κάποιοι να σχολιάσουν δυσμενώς την φιλορωσική μου στάση , αλλά το έχω εκφράσει δια ζώσης ότι η Κύπρος είναι τυχερή που έχει ακόμα στο πλευρό της ένα σύμμαχο σαν την Ρωσία, ειδάλλως οι καταστάσεις μετά την 16η Μαρτίου θα ήταν ιδιαιτέρως θλιβερές για τον Κυπριακό λαό.
Τελειώνοντας θα ήθελα να επισημάνω στον διοικητή της ΚΤ της Κύπρου να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός όσον αφορά την επιλογή των συνεργατών του , οι οποίοι λόγω της άγνοιας και της αλαζονείας που τους διακατέχει δεν εκτελούν επιμελώς τα καθήκοντά τους.
Πρό ολίγων ημερών συναντήθηκα στην ΚΤ με την εκπρόσωπο τύπου μετά από δική της επιθυμία να με συναντήσει , προκειμένου να με εξυπηρετήσει σε κάποιο θέμα. Ξαφνιάστηκα στα πρώτα κιολας δευτερόλεπτα της συνομιλίας μας όταν διαπίστωσα ότι δήλωνε άγνοια όσον αφορούσε το επίθετο της αρμοδίου υπαλλήλου με την οποία ήθελα να επικοινωνήσω , αλλά συγχρόνως γνώριζε μόνο το μικρό της όνομα . Όταν της επισημάνθηκε από πλευράς μου η απορία μου για την ελλειπή της ενημέρωση η δικαιολογία της μου φάνηκε χειρότερη από την άγνοιά της “ότι δηλαδή εργάζόταν μόνο 6 μήνες και δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τα ονοματεπώνυμα όλων των υπαλλήλων”
Κύριε Διοικητά, γνωρίζω ότι επιθυμείτε διακαώς να απολαμβάνετε την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , η οποία έχει ως κανόνα να συμπορεύεται με την νομική οδό. ‘Αρα θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικός τόσο εσείς όσο και οι συνεργάτες σας σχετικά με την τήρηση των νομικών αποφάσεων και την τήρηση των στοιχειωδών , δηλαδή να γνωρίζουν τα στοιχεία των συνεργατών τους.
Είς το επανιδείν.

Aναδημοσιεύσεις του παραπάνω άρθρου:

http://olympia.gr/2013/04/15/%CF%8C%CF%83%CE%B1-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA/
http://www.mynews.gr/9/3539093/%CF%8C%CF%83%CE%B1-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%B
http://www.tvkosmos.gr/details.aspx?id=1339378
http://myblogs.gr/article/osa-ginontai-gia-tin-kypro-horis-tin-kypro-0
http://livester.gr/a/all/%CE%94%CE%B9%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B1/6549991/%CE%8C%CF%83%CE%B1-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%9A%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF-%E2%80%A6.%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%9A%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF.
http://pitsirikidotnet.wordpress.com/2013/04/15/%CF%8C%CF%83%CE%B1-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA/
http://greeknation.blogspot.gr/2013/04/blog-post_357.html
http://24gr.blogspot.com/2013/04/blog-post_5528.html
http://www.to-radar.gr/Osa-ginontai-gia-tin-Kupro-xoris-tin-Kupro.html

http://www.pentapostagma.gr/2013/04/osa-ginontai-gia-thn-kypro-xwris-thn-kypro.html

http://www.vimaonline.gr/default.asp?pid=20&ct=1&artid=10594

 

 

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν