Αρθογραφία Κυρίως Θέμα

Πυρκαγιές και Ταλιμπάν…

Η Ελλάδα μας βιώνει τα δικά της προβλήματα, με ένα εκρηκτικό “δίδυμο” να έχει πατήσει πόδι και να δείχνει σημάδια παραμονής και ο λόγος φυσικά γίνεται για τις πυρκαγιές και τον κορωνοϊό.

της Θάλειας Χούντα – δημοσιογράφου

Η φωτιά εξελίχθηκε στον χειρότερο εφιάλτη της Χώρας μας, αφού χιλιάδες στρέμματα δάσους και φυσικής ομορφιάς κάηκαν, με αποτέλεσμα να έχουμε την πιο μεγάλη οικολογική καταστροφή, τις συνέπειες της οποίας θα βιώσουμε άμεσα. Αυτή, σε συνδυασμό με τιςπεριουσίες που χάθηκαν σε λίγα λεπτά και άφησαν συμπολίτες μας κυριολεκτικά στον δρόμο, είναι μία κατάσταση, την οποία οφείλει άμεσα να διαχειριστεί η Κυβέρνηση – όπως και ήδη έχει πράξει – επιδεικνύοντας την αρωγή που πρέπει και το βασικότερο, να μην νιώσει ο κάθε πολίτης, ότι είναι μόνος του αυτές τις δύσκολες ώρες.

Σχετικά με τον κορωνοϊό, ό,τι άλλο και να λεχθεί, ό,τι επιπλέον και να γραφεί, αφού ακόμη υπάρχουν άνθρωποι, που δεν μπορούν να κατανοήσουν το μέγεθος του προβλήματος, μοιάζουμε να οδηγούμαστε σε έναν αδιέξοδο δρόμο, με δυστυχώς αποτελέσματα μετρήσιμα σε ανθρώπινες ζωές. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, δεδομένου ότι αρχές Σεπτεμβρίου θα επιστρέψουν όλοι από τις διακοπές τους και τα αστικά κέντρα θα μοιάζουν με καζάνι που βράζει και το μόνο που θα απομένει, θα είναι να δούμε το μέγεθος της έκρηξης. Κρίμα, γιατί υπάρχουν τα εμβόλια και κάποιοι “ειδικοί” επιμένουν σε όσα πιστεύουν.

Πέρα όμως από εμάς, ο Κόσμος παρακολουθεί τόσο συγκλονισμένος τα όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν με την σαρωτική νίκη των Ταλιμπάν όσο και αναλογιζόμενος αυτά που θα ακολουθήσουν.

Ακόμη και οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δυτικών Χωρών δεν μπόρεσαν να προβλέψουν αυτή την εξέλιξη και αυτό βάζει σε σοβαρές σκέψεις, για το κατά πόσο θα μπορέσουν να προβλέψουν το μέλλον και να προλάβουν τις συνέπειες.

Επιγραμματικά, σαν επικεφαλίδα αυτών των πρώτων ημερών θα μπορούσε να αναφερθεί το πλήγμα που αφ’ ενός δέχτηκαν οι ΗΠΑ τόσο στην αξιοπιστία τους σαν Υπερδύναμη όσο και στο κατά πόσο προστατεύουν τους ανθρώπους τους και αφ’ ετέρου στον στρατιωτικό τομέα, όπου επένδυσαν εκατομμύρια δολλάρια σε υλικό και τις ένοπλες δυνάμεις του Αφγανιστάν. Το αποτέλεσμα γνωστό. Οι περισσότερες πόλεις κατελήφθησαν χωρίς έναν πυροβολισμό και οι Αφγανοί στρατιωτικοί ήταν οι πρώτοι που ετράπησαν σε άτακτη φυγή, αφήνοντας όλο τον οπλισμό τους σαν λάφυρο των

Ταλιμπάν. Η πλήρης αποτυχία …

Χωρίς κάποιος να διεκδικεί τίτλους ειδήμονα, μπορεί με βεβαιότητα να αποσαφηνίσει, όσα από τις εξελίξεις αυτές αφορούν την Χώρα μας. Ενδυνάμωση της Τουρκίας σε κάθε επίπεδο, το προσφυγικό πρόβλημα θα επανέλθει στον μέγιστο βαθμό, θα νιώσουν πιο δυνατές όλες οι ακραίες θρησκευτικές ομάδες και, πιθανόν, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες, οι παγκόσμιες ανακατατάξεις θα μας συμπαρασύρουν στον βαθμό που θα επιτρέψουμε κλπ.

Είναι σίγουρο, ότι το Αφγανιστάν θα απασχολήσει όλο τον κόσμο για πολύ καιρό και σε πολλά επίπεδα.

Η Κυβέρνησή μας είναι αντιμέτωπη με πολύ σοβαρές καταστάσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Απαιτείται εθνικός σχεδιασμός και συστράτευση του πολιτικού κόσμου, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την πορεία μας και εν τέλει, να έχουμε θετικό πρόσημο στον τελικό απολογισμό.

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Top Post

Ξεχώρισαν

Πρόσφατες ειδήσεις