Αρθογραφία Κυρίως Θέμα

Σημαδιακά γεγονότα…

Είναι αλήθεια, ότι κάθε γενιά σημαδεύεται από κάποια γεγονότα, τα οποία ακούσια ή εκούσια καθορίζουν και την μελλοντική πορεία ανθρώπων και καταστάσεων. Γεγονότα που μπορεί να προήλθαν από ένα τυχαίο συμβάν ή να κορυφώθηκαν τη συγκεκριμένη στιγμή και των οποίων η διάσταση έγινε ανεξέλεγκτη και άγγιξε τα όρια του συμβολισμού.

Tης Θάλειας Χούντα – δημοσιογράφου

Η γενιά των γονιών μας ή των παππούδων μας σημαδεύτηκε από τον πόλεμο και όσα δεινά έφερε μαζί του. Σημαδεύτηκε όμως και από την δύναμη ψυχής αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι βρήκαν το θάρρος και με την εργασία τους και την θέλησή τους έκαναν την Χώρα, να σταθεί στα πόδια της και να πάει μπροστά.

Η γενιά των μεγάλων αδερφών ή θείων ή πατεράδων μας σημαδεύτηκε από τα γεγονότα της Κύπρου, τα οποία έλαβαν χώρα τέτοιες ημέρες και είχαν σαν αποτέλεσμα την κατάληψη του ενός τρίτου των εδαφών της.

Επίσης, δεν πρέπει να λησμονούμε τους Ήρωες Έλληνες στρατιωτικούς που πολέμησαν τους Τούρκους και κατόρθωσαν με την γενναιότητα και την αυτοθυσία τους, να δώσουν παγκόσμια εκ νέου δείγματα γραφής των υψηλών ιδανικών που πίστευαν και προάσπισαν. Και βεβαίως, επιβάλλεται να θυμόμαστε πάντα τους Έλληνες στρατιωτικούς που έπεσαν μαχόμενοι στη Κύπρο και πλέον αναπαύονται στη Μακεδονίτισσα.

Η δική μας γενιά σημαδεύτηκε από την οικονομική λαίλαπα των Μνημονίων και κάθε άλλου ευφυολογήματος, τα οποία άρδην ανέτρεψαν τον κοινωνικό ιστό της Χώρας, ο οποίος είχε κτιστεί στην οικονομική πρόοδο και τη δυνατότητα ευρέσεως εργασίας και ανελίξεως.

Η γενιά των παιδιών μας και η δική μας σημαδεύεται από την πανδημία του κορωνοϊού. Μια πρωτόγνωρη για όλους μας πανδημία που μετράει εκατομμύρια νεκρούς και περισσότερους νοσούντες και η οποία επί ενάμιση έτος παραμένει ενεργή.

Οι πολιτικοί σε όλο τον κόσμο δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία και με τη βοήθεια των ειδικών επιστημόνων πήραν μέτρα αντιμετώπισης, με πρώτο απ’ όλα το πανάρχαιο αυτό του κοινωνικού αποκλεισμού των πολιτών από συναθροίσεις.

Στην πορεία ανακαλύφθηκαν τα εμβόλια και πλέον η κατάσταση μοιάζει αρκετά ελεγχόμενη, δεδομένου του εμβολιασμού πολύ μεγάλου μέρους της κοινωνίας.

Στη Χώρα μας, μέχρι σήμερα ασχολούμαστε με τους αρνητές του εμβολιασμού, οι οποίοι δεν λαμβάνουν υπ’ όψη τους τις εισηγήσεις των ειδικών, συνεχίζουν να κυκλοφορούν ανεμβολίαστοι χάριν των εμβολιασμένων και δηλώνουν αόριστα και ανεξέλεγκτα, ότι δεν έχουν πεισθεί. Βεβαίως, πόσοι από αυτούς έχουν τις ειδικές επιστημονικές γνώσεις, οι οποίες θα τους παρατεθούν και θα τους επιτρέψουν να πεισθούν; Κανένας ή σχεδόν κανένας είναι η απάντηση. Το απτό παράδειγμα όμως του ότι κυκλοφορούν στους ίδιους χώρους με όλους τους υπόλοιπους συνανθρώπους τους και ανά πάσα στιγμή μπορούν να τους μεταδώσουν τον κορωνοϊό, μοιάζει δύσκολο να κατανοηθεί όσο δύσκολο μοιάζει να κατανοηθεί, ότι ουδείς έχει το δικαίωμα, να καταστήσει τον συνάνθρωπό του ασθενή.

Αίφνης λοιπόν, η σημερινή γενιά σημαδεύτηκε απ’ αυτό το γεγονός της πανδημίας, ήδη μετράει απώλειες σε επίπεδο παγκοσμίου πολέμου και κανένας δεν μπορεί, να προϊδεάσει το αύριο, όσο δεν υπάρχει συντεταγμένη κοινή πορεία, βασισμένη στην επιστημονική κοινότητα. Το ερώτημα είναι, γιατί επιτρέπουμε ακόμη τη συνέχειά του και δεν πρυτανεύει η απλή λογική;

Πηγή: https://www.lykavitos.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Ξεχώρισαν