Αρθογραφία Κυρίως Θέμα

Συγκρατημένα και αποφασιστικά

Η οικονομική δραστηριότητα της χώρας έχει επανεκκινήσει και πλέον να έχουμε μία εικόνα της αγοράς και της συμπεριφοράς του καταναλωτικού κοινού. Κοινή αποδοχή είναι, ότι μία λέξη αποτυπώνει ακριβώς αυτό που συμβαίνει: Συγκρατημένα.

Της Θάλειας Χούντα – δημοσιογράφου

Ο εμπορικός κόσμος άνοιξε τις επιχειρήσεις του αλλά με ερωτηματικά ως προς την αναμενόμενη προσέλευση. Και όντως δικαιώθηκε, αφού η κίνηση είναι ακόμη μικρή και δεν μπορεί, να γίνει λόγος για τζίρους και αντιστοιχίες με προηγούμενα χρόνια. Χαρακτηριστικό δε είναι, ότι υπάρχουν ελλείψεις σε αρκετά προϊόντα, τα οποία υπήρχαν προ της λήψης των μέτρων.

Ο καταναλωτής κινείται με μία βασική αρχή: πόσα χρήματα έχει στην τσέπη του και πόσα απ’ αυτά είναι διαθέσιμα για αγορές. Η αλήθεια είναι, ότι το μέσο εισόδημα έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα και τα όποια επιδόματα χορηγούνται, αρκούν μόνο για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών αναγκών.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, την ελαττωμένη αγοραστική δύναμη και την στροφή στα οικονομικότερα προϊόντα.

Οι προσδοκίες για βελτίωση αυτής της κατάστασης είναι και αυτές συγκρατημένες. Πέραν των οικονομικών αναλύσεων και μέτρων ο βασικός και άγνωστος παράγοντας, που μπορεί να μεταβάλλει τα πάντα, παραμένει η πιθανή δεύτερη κρούση του κορωνοϊού. Βαδίζουμε μεν με ερωτηματικά δε.

Η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τα σχέδιά της σε κάθε περίπτωση και παρακολουθεί με στοχευμένες ενέργειες, όπου απαιτείται. Πάντα σε συνεννόηση με τους ειδικούς, αφού αυτό επιτάσσει η λογική αλλά και η πετυχημένη αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας.

Εν γένει η χώρα βρίσκεται σε «συγκρατημένη» τροχιά και κάπως έτσι θα διανύσουμε τους θερινούς μήνες. Όλα τα άλλα μοιάζουν αυταπάτες και δεν είναι καιρός για όνειρα και φαντασιώσεις.

Ένα άλλο σοβαρό θέμα, παραμένει το περί των εξωτερικών μας. Σε αυτόν τον τομέα υπήρξε μία παύση λόγω κορωνοϊού αλλά αμέσως επανήλθε στο προσκήνιο και η ένταση είναι διαρκώς κλιμακούμενη.

Όσο και αν καταρρέει η οικονομία της Τουρκίας και όσα εσωτερικά προβλήματα και αν αντιμετωπίζει, ο στόχος της για επέκταση παραμένει ενεργός. Μάλιστα, δεν διστάζει με την χρήση τεχνασμάτων κάθε μορφής, να προσπαθεί να προσδώσει και νομιμότητα στις παρανομίες της, σε συνδυασμό με τις πολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνει κατά καιρούς.

Το θέμα της Τουρκίας θα παραμείνει το πρώτο στην πολιτική μας και επειδή είναι πολύπλοκο, απαιτείται να μην είμαστε συγκρατημένοι. Έχουμε την όποια προετοιμασία του παρελθόντος αλλά έχουμε κυρίως τις ενεργές κινήσεις μας. Το ζητούμενο από την άλλη πλευρά είναι γνωστό και ξεκάθαρο: θέλουν να λαβωθούμε και κατόπιν να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, απ’ όπου μόνο χαμένοι θα σηκωθούμε.

Είναι αποκλειστικά στο χέρι μας η δυνατότητα, να μην επιτρέψουμε την επίτευξη αυτού του σχεδίου. Και η υλοποίηση της δυνατότητας αυτής δεν έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση των πολιτών, αφού το φρόνημα όλων παραμένει υψηλό και κανένας δεν επιτρέπει και δεν δέχεται «εκπτώσεις» στα εθνικά θέματα.

Άρα, κινούμαστε συγκρατημένα στο εσωτερικό και αποφασιστικά στο εξωτερικό. Κινούμαστε για την ποιότητα της ζωής μας αλλά και για την ιστορία μας και την επιβίωσή μας.

Πηγή: https://www.lykavitos.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Ξεχώρισαν