Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με την πρόοδο της τεχνολογίας, έχει προσαρμοστεί και η νόμιμη αντίδραση των αρχών ασφαλείας. Το κινητό τηλέφωνο και το διαδίκτυο έχουν κατακλύσει την καθημερινότητά μας, με αποτέλεσμα, πέραν των όποιων απλών προσωπικών ή επαγγελματικών συζητήσεων, να περιλαμβάνονται και άλλες που αφορούν έκνομες δραστηριότητες.
Γράφει ο Νίκος Μπούρας
Δικηγόρος
Η συνακρόαση έχει προβλεφθεί σαν νόμιμη διαδικασία, με την περιφρούρηση των συνταγματικών δικαιωμάτων από δικαστές που χορηγούν το δικαίωμα αυτό και διέπεται από αυστηρούς όρους για τις αρχές που την πραγματοποιούν. Η αλήθεια είναι, ότι σε νομικό επίπεδο έχουν εξιχνιαστεί πολλές σοβαρές υποθέσεις, οι οποίες φάνταζαν ¨άλυτες¨ και οι δράστες ανακαλύφθηκαν κατόπιν πολύμηνης παρακολούθησης των τηλεφωνικών επικοινωνιών τους.
Βεβαίως, παρελκόμενο της χρήσης είναι και η κατάχρηση και η συγκεκριμένη περίπτωση των συνακροάσεων, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Πέραν του όποιου ¨αστικού μύθου¨ για χαμένα βαλιτσάκια υποκλοπών κλπ υπάρχουν περιπτώσεις εκνόμου χρήσεως των μηχανισμών παρακολούθησης. Όπως, επίσης, υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου οι νόμιμες συνακροάσεις χρησιμοποιούνται ως περιεχόμενο μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το πέρας τους. Εκεί, υπάρχει όντως κατάχρηση της χρήσης και προβλέπεται νομικά, να ζητηθεί επεξήγηση των λόγων που επέβαλαν την κίνηση αυτή. Προσωπικά πχ κίνητρα των συνακροατών δεν νοούνται και δεν γίνονται νομικά αποδεκτά, όπως και η εκ πλαγίου προσπάθεια επίτευξης κάποιου προσωπικού σκοπού, υπό όποιο μανδύα ήθελε παρουσιαστεί. Ελεγκτέα είναι και η συνήθης αστυνομική έκφραση «είμαι πάνω από την υπόθεση», η οποία σημαίνει, παρακολουθώ τις συνομιλίες σου, αφού έχω λάβει νόμιμη εντολή αλλά στην πράξη υπάρχει πρόβλημα, όταν η συνακρόαση είναι το μόνο που πράττει η αστυνομία και δεν προσπαθεί παράλληλα με άλλα μέσα που διαθέτει, ακόμη και την φυσική παρουσία, για την επίλυση της υποθέσεως.
Στην Ελλάδα σήμερα, το σημαίνον είναι η ορθή και λελογισμένη εφαρμογή των νόμων σε συνδυασμό με τον αρμόζοντα σεβασμό στον συνάνθρωπο. Η προάσπιση κάποιου δικαιώματός μας δεν χορηγεί σε κανέναν το δικαίωμα, να καταπατήσει κάποιο άλλο κατοχυρωμένο δικαίωμα.
Πηγή: https://fimotro.gr
Προσθήκη σχολίου