Της Θάλειας Χούντα
Επικεφαλής της κίνησης πολιτών «Ασφαλής Κοινωνία»
Έχει καταντήσει γελοίο. Κάθε κυβερνητική αντιπροσωπεία όταν επιστρέφει από τις Βρυξέλλες προσπαθεί να «πουλήσει» στον Ελληνικό λαό ένα κατασκευασμένο αφήγημα, αντί να πει την σκληρή αλήθεια. Αυτή, όμως, η κυβέρνηση έχει πραγματικά ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Το μαύρο – άσπρο επιχειρούν να κάνουν από προχθές τα επιτελεία της κυβέρνησης, σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup.
Τι είπε η Κυβέρνηση για τα αποτελέσματα του Eurogroup:
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των συντακτών δήλωσε ότι «επανέρχεται η σταθερότητα, κλείνουν τα κινδυνολογικά σενάρια που διακινούνταν από διάφορες πλευρές και με ηρεμία και ψυχραιμία θα μπορέσουμε να έχουμε πάρα πολύ σύντομα μια καλή συμφωνία που θα εμπεδώσει το κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία». Επισήμανε πως προϋποθέσεις για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση είναι αφενός η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και, αφετέρου, η κατάληξη στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και ότι με αυτά ο δρόμος για την ποσοτική χαλάρωση θα είναι ανοικτός.
Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων την επόμενη εβδομάδα, θα συζητηθούν μεταρρυθμίσεις σε σειρά από πεδία, «αλλά οποιοδήποτε μέτρο παρθεί, θα αντισταθμιστεί από κάποιο άλλο μέτρο αντίστοιχου ποσού». Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «αν ζητηθεί μείωση του αφορολόγητου και άρα κατ’ αυτόν τον τρόπο αυξηθούν τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου, θα έχουμε και μείωση σε κάποιον άλλον φόρο είτε είναι ο ΕΝΦΙΑ είτε ο ΦΠΑ, έτσι ώστε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι μηδέν και στον τελικό λογαριασμό των νοικοκυριών να μην υπάρχει καμία απολύτως επιβάρυνση», δεσμευόμενος ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα.
Τι αποφάσισε το Eurogroup:
Η Ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε να προνομοθετήσει άμεσα τα μέτρα που ζητούσαν οι δανειστές μας δηλαδή:
α) τη μείωση του αφορολόγητου, που πιθανώς να εφαρμοσθεί από 1/1/2018 ή 1/1/19, β) τη σταδιακή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, η οποία θα ξεκινήσει από 1/1/2019, γ) την αύξηση του μηνιαίου ορίου ομαδικών απολύσεων και πιθανά την απεμπλοκή του Υπουργείου Εργασίας από τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι απολύτως σαφές εάν τα μέτρα αυτά είναι προληπτικά ή θα εφαρμοσθούν σίγουρα, ανεξάρτητα από το αν επιτύχουμε το στόχο για 3,5% πλεόνασμα το 2018 ή όχι.
Και πώς προκύπτει, άραγε το «τέλος η λιτότητα», «κανένα νέο μέτρο για τα νοικοκυριά» ή το «για κάθε μέτρο θα υπάρχει και ένα μέτρο ελάφρυνσης»; Οι δανειστές μας αποδέχτηκαν στοχευμένες φοροελαφρύνσεις από το 2019, εφόσον όμως η Ελλάδα επιτύχει πλεόνασμα άνω του 3,5% το 2018. Το ύψος δηλαδή της μείωσης φόρων θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της υπέρβασης έναντι του στόχου.
Όσο για το μεγάλο ζήτημα της περιγραφής των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, αυτό θα μετατεθεί για μετά το πέρας του προγράμματος, το 2018. Η συμμετοχή δε της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κρίνεται πολύ αμφίβολη, μιας και αυτό θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης (και όχι απλά από την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα), αλλά και από το αν θα υπάρξει έστω και μια δέσμευση για τη μελλοντική ρύθμιση του χρέους.
Συνοπτικά, η Ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε τα μέτρα για το αφορολόγητο, τις συντάξεις και τις ομαδικές απολύσεις, χωρίς καμία δέσμευση των εταίρων για παρεμβάσεις στο δημόσιο χρέος, χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, χωρίς να έχει επιλυθεί η εκκρεμότητα ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα. Και αυτό που πήρε είναι το να της επιτραπεί να προχωρήσει σε ελαφρύνσεις, εάν και εφόσον η φοροεπιδρομή αποδώσει άνω του 3,5% του ΑΕΠ και σε ύψος όσο το υπερβάλλον του παραπάνω ποσοστού.
Δουλευόμαστε…
ΦΩΤΟ: ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ «ΑΣΦΑΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»