Αρθογραφία Κυρίως Θέμα

Το «σύνδρομο Τσαμπερλέιν»

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου, πέραν των παρελάσεων που πραγματοποιήθηκαν, μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μία ακόμη ευκαιρία για τους αρμόδιους αλλά και εν γένει πολιτικούς μας, να απευθυνθούν «προς πάσα κατεύθυνση» και να τονίσουν την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων για ακεραιότητα του Ελληνικού εδάφους κ.λπ.

Εθνική ασφάλεια και Εθνικές υπηρεσίεςΤης Θάλειας Χούντα*

Το «προς πάσα κατεύθυνση» δεν έχει πολλούς αποδέκτες, παρά μόνο την Τουρκία, η οποία σταθερά ονειρεύεται αυτοκρατορίες, της χώρας μας συμπεριλαμβανομένης σε αυτήν. Το ερώτημα είναι, γιατί κανένας αρμόδιος Υπουργός ή Πρωθυπουργός δεν ονοματίζει την Τουρκία και αφήνει να πλανάται αόριστα η «κατεύθυνση»; Κινδυνεύουμε από την Κολομβία ή την Σουηδία ή τη Νότιο Αφρική; Η «κατεύθυνση» είναι διαχρονικά μία, όλος ο λαός την γνωρίζει, όλοι συζητάμε συγκεκριμένα επί της «κατευθύνσεως» και μόνο οι εκάστοτε Κυβερνώντες περί άλλων τυρβάζουν.

Αυτό το γεγονός ερμηνεύεται με διάφορους τρόπους και ενδεικτικά θα μπορούσαν, να αναφερθούν φοβικά σύνδρομα έναντι κάποιων Δυνάμεων, ευθυνοφοβία, ανευθυνότητα, κοροϊδία κλπ. Το δόγμα που ακολουθείτε εδώ και χρόνια περί διπλωματικών λύσεων, περί μή επιθέσεων και περί ειρηνικών συνομιλιών είναι αναχρονιστικό, ξεπερασμένο από τα ίδια τα γεγονότα και εν τέλει μή λειτουργικό.

Η Τουρκία το πρόσφατο μόνο χρονικό διάστημα έδωσε μαθήματα διπλωματίας και αποτελεσματικότητας. Σύναψε σχέσεις με την Ρωσία, εξοπλίστηκε με σύγχρονα όπλα, κανένας δεν την κουνάει από το ΝΑΤΟ, τα έβαλε με τις ΗΠΑ και κατέλαβε το Συριακό έδαφος που επιθυμούσε. Τι δεν καταλαβαίνουν εδώ στην Ελλάδα οι πολιτικοί μας;

Μήπως, ότι πλέον αυτών απειλεί ευθέως την Κύπρο, ότι καθημερινά παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας και ότι απειλεί την ακεραιότητά μας, με πρόσχημα τις γεωτρήσεις; Και σε όλα αυτά, τι απαντήσεις δώσαμε σαν χώρα; Τις περίφημες ρηματικές ανακοινώσεις! Και η Τουρκία συγκλονίστηκε από τις ανακοινώσεις μας αυτές…

Το ακόμη δε καλύτερο; Θα περικοπούν 50 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον από την Εθνική Άμυνα. Και το πιο πρόσφατο; Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, αντί να ασχολείται με το στράτευμα, θα συντονίζει το προσφυγικό! Και εν τέλει, ποιος ασχολείται σοβαρά με τις Ένοπλες Δυνάμεις;

Η στάση των πολιτικών μας μπορεί να χαρακτηριστεί σαν «σύνδρομο Τσαμπερλέιν», όπου ο τότε Άγγλος Πρωθυπουργός γυρίζοντας από το Μόναχο, επεδείκνυε πανηγυρικά το ενυπόγραφο χαρτί του Χίτλερ για ειρήνη και λίγους μήνες αργότερα ξέσπασε ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Κοινώς, ο Τσαμπερλέιν δεν είχε καταλάβει τίποτα απ’ όσα γίνονταν και ήταν ο μόνος που πίστευε στις ρηματικές και έγγραφες ανακοινώσεις. Θυμίζει η στάση αυτή την αντίστοιχη συμπεριφορά των δικών μας πολιτικών;

Και αν κάποιος βρεθεί και πει, ότι εμμέσως το εννοούσαν οι πολιτικοί μας, καλό θα είναι αυτός ο κάποιος, να απευθυνθεί στους πολιτικούς και να τους εξηγήσει, ότι σε δύσκολες εθνικές περιόδους οι πολιτικοί αφ’ ενός οφείλουν, να αφυπνίζουν και να προετοιμάζουν συγκεκριμένα τον λαό τους και αφ’ ετέρου οφείλουν, να ενεργούν κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ο αντίπαλος να το «σκεφτεί δύο φορές».

Έλεος πια με τις ανακοινώσεις και την υποχωρητικότητα. Κάντε το καθήκον σας και δεν θα σας μαλώσει κανένας στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή. Όπως κανένας δεν μάλωσε την Τουρκία αλλά τουναντίον την κανακεύουν έτει περισσότερο. Μάλλον όλοι οι άλλοι γνωρίζουν καλύτερα, ότι περί του «ασώτου υιού» γίνεται πιο πολύς λόγος παρά περί του «συνετού».

* Η Θάλεια Χούντα είναι δημοσιογράφος

Πηγή: https://www.lykavitos.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Ξεχώρισαν