Αρθογραφία Κυρίως Θέμα

Ανύπαρκτη ηγεσία στην Κύπρο

Ανύπαρκτη ηγεσία στην Κύπρο

της Θάλειας Χούντα Δημοσιογράφου – Κοινωνιολόγου

Όσα συμβαίνουν στην Κύπρο τις τελευταίες ημέρες απέδειξαν αφ’ ενός την αποκλειστική εξάρτηση των μελών της Ευρωπαικής Ένωσης από τα οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας και αφ’ετέρου την ανυπαρξία της Κυπριακής ηγεσίας.

Συγκεκριμένα, έλαβαν χώρα συγκλονιστικά γεγονότα, που αποδεικνύουν την έλλειψη πολιτικής πρωτοβουλίας και του αισθήματος ηγεσίας.

Πρώτον, παραδέχθηκε δημόσια, ότι δεν γνώριζε κάτι για το ¨κούρεμα¨ των καταθέσεων και αιφνιδιάστηκε.

Αν υποθέσουμε, ότι αυτό ισχύει, οι επιλογές είναι δύο. Είτε διακόπτεις προφασιζόμενος το οτιδήποτε– από διπλωματική ασθένεια μέχρι ό,τι φανταστείς – για να μελετήσεις την κατάσταση είτε αποδέχεσαι το τετελεσμένο και το εφαρμόζεις.

Δεύτερον, έφερε στην Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο του ¨κουρέματος¨ των καταθέσεων και απείχε της ψηφοφορίας.

Την παγκόσμια αυτή πρωτοτυπία μία κυβέρνηση να μην έχει θέση αλλά να απέχει, την αποδίδουμε αυτούσια στην Κυπριακή ηγεσία. Υπάρχει άμεσος κίνδυνος που αφορά την υπόσταση του κράτους και η Κυβέρνηση απέχει!!! Δηλ. το ότι το σχετικό νομοσχέδιο δεν υπερψηφίστηκε, οφείλεται στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία δικαιούνται να έχουν λόγο πλέον για την κυβερνητική πορεία.

Τρίτον, λίγες ημέρες πριν την ευρωπαική απόφαση για ¨κούρεμα¨ των καταθέσεων ο Κύπριος Πρόεδρος είχε εγγυηθεί προσωπικά, ότι αυτό δεν θα συμβεί.

Με την απόφαση που ελήφθη, διαψεύστηκε πανηγυρικά και πλέον η οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτησή του μπορεί εύλογα να αμφισβητηθεί. Δηλ. πολιτικό κύρος, μηδέν.

Τέταρτον, δηλώθηκε δημόσια η ύπαρξη σχεδίου «Β» και επ’ αυτού πανηγυρίστηκε δεόντως η καταψήφιση του νομοσχεδίου.

Τόσες ημέρες μετά,αποδείχθηκε, ότι δεν υπήρχε σχέδιο «Β» που να επιλύει την κατάσταση, εκτός αν σαν σχέδιο εννοείται η γονυπετής παράκληση των Ρώσων, που δικαίως θέτουν τις απαιτήσεις τους.

Πέμπτον, δηλώθηκε ότι είναι κυβέρνηση λίγων ημερών και «έσκασε» στα χέρια της το λάθος της προηγούμενης κυβέρνησης.

Αυτή είναι η πλέον …δικαιολογία, γιατί όταν αναλαμβάνεις την ηγεσία του τόπου σου, δεν έχεις κάνει συμφωνία, για το πότε θα υπάρξει πρόβλημα. Το αντίστοιχο δικό μας θέμα,κατέληξε με τις ¨ευχαριστίες στην Αμερική¨ και την δημιουργία δυσμενούς εκκρεμότητας. Σε κάθε περίπτωση, ο λαός με την ψήφο του τιμώρησε την προηγούμενη κυβέρνηση και σου ανέθεσε την διακυβέρνηση.

Αυτές οι πρώτες σκέψεις μόνο λύπη μπορούν να δημιουργήσουν για μέλλον της Ελληνικής Κύπρου μας.Αν δε το συνδυάσουμε σαν γεγονός, με το ότι η Γερμανία δεν ενδιαφέρεται για κοινό ευρωπαικό μέλλον παρά μόνο για αποκλειστική της εισπρακτική οικονομική πολιτική στο ευρωπαικό πλαίσιο, ας ευχηθούμε τα καλύτερα …

 

Πηγή: vimaonline.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν