«Θεόφιλος» : ο πολύτιμος φίλος της πολύτεκνης οικογένειας

Συνέντευξη στην Θάλεια Χούντα

Τα παιδιά είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον, η συνέχειά μας, το ζωντανό αύριο. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια  η χώρα μας , πλέον των άλλων προβλημάτων  που αντιμετωπίζει είναι και αυτό του δημογραφικού , το οποίο εχει μετατρέψει   την Ελλάδα σε «χώρα γερόντων».  Ο Πρόεδρος του ΜΚΟ «Θεόφιλος» κ..Γιάννης Ναυπλιώτης , μας μιλάει για το πολύτιμο έργο που πραγματοποιεί  το Σωματείο ,στηρίζοντας τις πολύτεκνες οικογένειες.

 

 Κύριε Ναυπλιώτη, για ποιό σκοπό δημιουργήθηκε ο μη Κυβερνητικός Οργανισμός «Θεόφιλος»;

 

‘‘ Θεόφιλος’’  δημιουργήθηκε το 2004 από μία ομάδα νέων ανθρώπων με ενδιαφέρον και ευαισθησία στο δημογραφικό μας πρόβλημα αλλά κυρίως για την στήριξη της  πολύτεκνης οικογένειας που κατοικεί στα ορεινά και παραμεθόρια μέρη της πατρίδας μας και αντιμετωπίζει συνθήκες αποκλεισμού και φτώχειας.

 

  Θέλετε να μας κάνετε ένα σύντομο απολογισμό του έργου του «Θεόφιλου»;

 

 Σήμερα ο ‘‘ Θεόφιλος’’   έχει περιορίσει την δράση του λόγω της κρίσης και της έλλειψης οικονομικών πόρων. Όταν θα έχουμε οικονομική δυνατότητα θα εφαρμόσουμε πολλά προγράμματα στήριξης.. Μέχρι πριν λίγο απασχολούσαμε έμμισθους κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους, γραμματεία και εξυπηρετούσαμε δεκάδες οικογένειες καθημερινά. Υπήρχαν Προγράμματα Αναδοχής όπου μπορούσαν μέλη και φίλοι του Θεόφιλου να προσφέρουν ένα ποσόν κάθε μήνα των 100 € για να στηρίζουν ένα παιδάκι πολύτεκνης οικογένειας ή ακόμη και φοιτητές-παιδιά πολύτεκνων οικογενειών. Δυστυχώς λόγω της κρίσης δεν μπορούν οι φίλοι μας να συνεχίσουν την οικονομική βοήθεια έτσι και εμείς με τα λίγα χρήματα που συγκεντρώνουμε αγοράζουμε τρόφιμα και τα στέλνουμε στις πολύτεκνες οικογένειες της περιφέρειας. Κάθε μήνα ένα μεγάλο φορτηγό γεμίζει με την αγάπη των φίλων και των μελών μας και με την βοήθεια των εθελοντών οι Αποστολές αγάπης μέχρι σήμερα στα 7 χρόνια από την λειτουργία μας έχουν ξεπεράσει τα 80.000 κιβώτια και ήμασταν παρόντες με μεγάλη υλική και οικονομική στήριξη και στις πλημμύρες του Έβρου το 2005 αλλά και στις φωτιές και τους σεισμούς της Πελοποννήσου το 2008 σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους πολυτέκνων, την τοπική αυτοδιοίκηση και των Μητροπόλεων μοιράσαμε την βοήθεια των φίλων του‘‘Θεόφιλου’’ σε δεκάδες πολύτεκνες οικογένειες. Ελπίζουμε και φέτος να μπορέσουμε να κάνουμε πάλι μια αποστολή στο Νομό Ηλείας όπου οι συνάνθρωποι μας ταλαιπωρούνται  από την πρόσφατη θεομηνία και πολλές πολύτεκνες οικογένειες όπως με ενημέρωσε ο Πρόεδρος πολυτέκνων Αμαλιάδος χρειάζονται την βοήθεια μας.

Το 2007 ξεκινήσαμε να αγοράζουμε αγροτικά προϊόντα από πολύτεκνους αγρότες. Συγκεκριμένα από το Νευροκόπι Δράμας 20 τόνους πατάτας με χρήματα που συγκεντρώσαμε από φίλους του‘‘Θεόφιλου’’ και τις προωθήσαμε στο Νομό Άρτας στον τοπικό Σύλλογο πολυτέκνων από όπου το ίδιο φορτηγό φόρτωσε 20 τόνους πορτοκάλια με κατεύθυνση τον Σύλλογο πολυτέκνων Δράμας όπου προσφέρθηκαν στους πολυτέκνους. Δυστυχώς δεν βρέθηκαν μέχρι σήμερα χορηγοί για να μπορέσουμε να επαναλάβουμε τέτοιες αποστολές αγροτικών προϊόντων,ελπίζουμε στο μέλλον…

Στα επτά χρόνια της λειτουργίας του Οργανισμού έχουμε εκδώσει δύο βιβλία για την ενημέρωση των πολυτέκνων. Πρόκειται για δύο οδηγούς πληροφοριών-παροχών για τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες. Το 2008 προσθέσαμε και τον οδηγό βιολογικών καλλιεργειών. Έχουμε επιμεληθεί και παραγωγήD.V.D με τίτλο Δημογραφικό-Ελλάδα ώρα μηδέν και το D.V.D το θαύμα της ζωής και ακόμη το μικρό βιβλιαράκι για την Προστασία του Αγέννητου Παιδιού με τίτλο ‘‘Μαμά ζω και ας μη το ξέρεις ’’. Όλες οι εκδόσεις μας διανέμονται δωρεάν και έχουν εξαντληθεί, θα επαναληφθούν εφόσον βρεθούν οικονομικοί υποστηρικτές.

Δημιουργήσαμε ακόμη δίκτυο βιοκαλλιεργειών και προϊόντων για να εκπαιδεύουμε τα παιδιά των πολυτέκνων στην βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Σε συνδυασμό με ένα πρότυπο εκαπιδυτικό κέντρο που προσπαθούμε να κτίσουμε στην Τήνο και αυτές οι δράσεις προς το παρόν έχουν ανασταλεί λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.

 

Ποιές είναι συνήθως οι επείγουσες ανάγκες τις οποίες καλείται να καλύψει ο «Θεόφιλος»;

 

Οι επείγουσες ανάγκες των πολυτέκνων είναι να έχουν δουλειά, το φαγητό, η υγεία, η ποιότητα ζωής και εκπαίδευσης ώστε να μην έχουν ανάγκη να εγκαταλείπουν τις ιδιαίτερες πατρίδες τους αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τα παιδιά τους.

 

Πόσο σημαντικός είναι ο Εθελοντισμός για την πραγματοποίηση του έργου σας και πως μπορούν οι συμπολίτες μας να σας βοηθήσουν στον τομέα αυτό;

 

Δόξα τον Θεό με την βοήθεια των εθελοντών μας μπορούμε και καταφέρνουμε σήμερα να υπάρχουμε ως Οργανισμός και να βοηθούμε όσο μπορούμε ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο. Όλοι μπορούν να βοηθήσουν προσφέροντας χρόνο, χρήματα γιοα αγορά τροφίμων η με είδη για το φιλανθρωπικό μας παζάρι. Όλοι μπορούν να βοηθήσουν, κάθε παιδί έχει τεράστια αξία για όλους μας και όλοι πρέπει να βοηθήσουμε για να διασφαλίσουμε το μέλλον τους.

 

Πηγή: exipno.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TOP POSTS

Η ΕΛ.ΑΣ ανά την Ελλάδα