Αρθογραφία Κυρίως Θέμα

Δεν φταίει ο Ερντογάν, φταίμε εμείς…

Της Θάλειας Χούντα

Απανωτά διπλωματικά χτυπήματα δέχεται η Ελλάδα, με κορωνίδα τις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν, ο οποίος αμφισβητεί ευθέως την συνθήκη της Λωζάννης!

Λίγες μόνο ώρες μετά το θέμα που προέκυψε στις Βρυξέλλες και την συζήτηση περί «Τσαμουριάς», ο Ερντογάν αναδεικνύει ως μέγα ζήτημα την ¨ζημιά¨ την οποία υπέστη η Τουρκία από την Συμφωνία του 1923 και η οποία έθεσε τα όρια της σύγχρονης τουρκικής δημοκρατίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας, τόνισε μεταξύ άλλων: «Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;»

Υποστήριξε μάλιστα ο πρόεδρος της Τουρκίας ότι «όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς».

Δεν δίστασε μάλιστα ο Ερντογάν να συνδέσει την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου με προσπάθεια κατοχής της Τουρκίας από εξωτερικές δυνάμεις που επιβουλεύονται τη χώρα.

«Αν αυτό το πραξικόπημα πετύχαινε, θα βρισκόμασταν σε μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη της Συνθήκης των Σεβρών»

Δυστυχώς όμως η τουρκική ασυδωσία προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, με τις τουρκικές αρχές να εκδίδουν δύο ΝΟΤΑΜ, με τις οποίες αμφισβητούν ουσιαστικά το μισό Αιγαίο, επικαλούμενες μάλιστα τη συνθήκη της Λωζάνης.

Οι τουρκικές ΝΟΤΑΜ εκδόθηκαν σε απάντηση των δυο Ελληνικών αναγγελιών Α 2088/16 και Α2077/16 για πραγματοποίηση ασκήσεων στο Αιγαίο από 2 έως 7 Οκτωβρίου από την Πολεμική Αεροπορία, σε περιοχές που εμπίπτουν είτε σε Ελληνικό εναέριο χώρο είτε στο FIR Αθηνών.

Η τραγική διαπίστωση που προκύπτει από την αναίσχυντη αλλά γνώριμη στάση του Ερντογάν είναι, ότι εκείνος δεν φταίει στον βαθμό που φαίνεται. Οι πραγματικές ευθύνες πρέπει να καταλογιστούν σε ΕΜΑΣ και μόνο ΕΜΑΣ, για την προκλητικά υποχωρητική εξωτερική πολιτική, την οποία επιδεικνύουμε ως Έθνος τα τελευταία χρόνια.

Δεν προτάσσουμε πλέον σθεναρά την θέση μας και την αποφασιστικότητά μας σε καμία αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας και εμμένουμε σε δηλώσεις – απαντήσεις τύπου ¨διαρροών¨, όπως ακριβώς έπραξε και σήμερα το ΥΠ.ΕΞ.

Δεν επιδεικνύουμε καμία στιβαρή και ουσιώδη πολιτική διαδρομή όσον αφορά την εξωτερική μας πολιτική και περιοριζόμαστε στο να χορεύουμε ¨τσάμικο¨ η μάλλον καλύτερα να μας χορεύουν ¨τσάμικο¨ οι … γείτονες μας.

Επιδεικνύουμε μια συνεχή διστακτικότητα για τα ήδη κεκτημένα μας, ανοίγοντας τις ορέξεις της Τουρκίας για επιπλέον διεκδικήσεις, οι οποίες δεν έχουν σταματημό.

Και εκείνοι συνεχίζουν ανενόχλητοι τον δικό τους … χαβά, ο οποίος κάποια στιγμή θα πρέπει να κοπεί. Είμαι υπερασπιστής της άποψης, ότι τα σύνορα μας πρέπει να είναι ενδυναμωμένα με στρατιωτική παρουσία και όχι με εγκαταλελειμμένα στρατιωτικά φυλάκια. Είμαι ακόλουθος του δόγματος, ότι οι κατάλληλα επανδρωμένες στρατιωτικές μονάδες στις ευαίσθητες ακριτικές περιοχές κρατάνε τους … κυρίους αυτούς, τύπου Ερντογάν, μακριά από την υλοποίηση οποιονδήποτε οραμάτων τους.

Είμαι πεπεισμένη, ότι τόσο οι πιλότοι μας τα-αστέρια αυτά- όσο και οι αξιωματικοί μας στη στεριά και στη θάλασσα, με τον κατάλληλο εξοπλισμό και με την παρουσία μιας Κυβέρνησης έτοιμης για όλα, πραγματικά θα επαναλάμβαναν τις νικηφόρες πορείες των προγόνων μας

Διότι ένα πράγμα δεν μπορεί να διεκδικήσει ή να αμφισβητήσει η Τουρκία από εμάς: Την γενναιότητα μας και την ικανότητα μας να βγαίνουμε πάντα νικητές, αρκεί να βρίσκονται στα ηνία ηγέτες, οι οποίοι να έχουν τη στόφα του νικητή και να μπορούν να δηλώνουν στον εκάστοτε Ερντογάν , ως εδώ και μη παρέκει.

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Ξεχώρισαν