Γράφει η Θάλεια Χούντα
Οι δωδέκατες κυπριακές εκλογές από την ανεξαρτησία του Κράτους άπτονται της μορφής που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια δηλ. της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία υπερτερεί και αυτού του τουρισμού. Το φορολογικό καθεστώς που επικρατεί στην Κύπρο, σε συνδυασμό με την έλλειψη της γραφειοκρατίας, την έχουν καταστήσει πόλο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και η επιχειρηματικότητα ανθεί, τουλάχιστον όσον αφορά έδρες εταιρειών. Τα δε έσοδα από τον τομέα αυτό είναι πολύ μεγάλα και σε όλα τα επίπεδα.
Σήμερα, η Κύπρος είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τον δύσβατο δρόμο του εξωτερικού δανεισμού, έχοντας την χώρα μας σαν παράδειγμα για το τι πρέπει να πράξει αλλά και τι πρέπει να αποφύγει. Και όλα αυτά υπό το πρίσμα της γερμανικής ¨εποπτείας¨ η οποία ποτέ δεν είδε με καλό μάτι την οικονομική ευμάρεια και το εν γένει οικονομικό καθεστώς, το οποίο και έδινε την δυνατότητα της αυτονομίας και αυτοδιάθεσης. Το θέμα της ΑΟΖ επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής, αφού έχει πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές προεκτάσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε το σύνολο του προεκλογικού αγώνα των υποψηφίων, οι οποίοι και έδωσαν το στίγμα τους για το μέλλον. Ο νικητής, κατά τις δημοσκοπήσεις, έχει διαφανεί, όμως ακόμα είναι ρευστό, το εάν θα έχουμε εκλογή από τον πρώτο γύρο ή θα απαιτηθεί και δεύτερος, κάτι που θα είναι επιτυχία του κυβερνώντος ΑΚΕΛ και του υπευθύνου του προεκλογικού αγώνα Ν. Κατσουρίδη.
Συνοψίζοντας, πρέπει να αναφερθούμε στην κρισιμότητα και των εκλογών αυτών, αφού η Κύπρος δεν έχει συνηθίσει τα «εύκολα». Πάντα υπήρχε κάποιο μεγάλο εθνικό πρόβλημα που χρειαζόταν λύση, πάντα υπήρχε η ¨σκιά¨ όσων επεδίωκαν να επέμβουν στα εσωτερικά θέματα και πάντα το γεωγραφικό σημείο ήταν πεδίο προστριβών. Από το 1960 έως σήμερα ο κυπριακός ελληνισμός δοκιμάζεται και αντέχει, αποδεικνύοντας την δύναμη της ψυχής του. Εμείς είμαστε πάντα δίπλα του τόσο στους αγώνες όσο και στα οράματα.
Πηγή: olympia.gr
Aναδημοσιεύσεις:
Προσθήκη σχολίου