Αρθογραφία Κυρίως Θέμα

Τράπεζες ¨αίματος¨

Τράπεζες ¨αίματος¨

Γράφει η Θάλεια Χούντα

Η πορεία των ελληνικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια αξίζει να καταγραφεί, ώστε να αποδειχθεί ο ρόλος τους στην σημερινή κατάσταση. Από τις τηλεφωνικές πιέσεις για λήψη καρτών και δανείων, κατά βούληση, σήμερα παρουσιάζεται ένα θολό τοπίο, γεμάτο πρόσωπα και ενέργειες που προκαλούν εύλογα ερωτηματικά.

Όλοι έχουμε τις προσωπικές μας εμπειρίες και θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες δικές μου. Κατάστημα τράπεζας σε κεντρικό δρόμο των Αθηνών, προ τριετίας, γεμάτο αλλοδαπούς, οι οποίοι πανηγύριζαν, γιατί τους χορηγούσαν δάνεια. Ο Νανόπουλος της Eurobank, προ διετίας περίπου, να ομιλεί για την επιτυχία της οικονομίας μας αλλά και της τράπεζας. Ο Προβόπουλος της Τράπεζας της Ελλάδος και το έργο που επιτελεί, τουλάχιστον σε επίπεδο εποπτείας των άλλων τραπεζών, με τις πρόσφατες αγοραπωλησίες και συγχωνεύσεις. Η εμπλοκή των ιδιωτικών τραπεζών με το κράτος και το θέμα των δισεκατομμυρίων ευρώ που τους έχουν χορηγηθεί.

Αναλύοντας αυτά, διερωτώμαι για τον τρόπο που θα μπορούσαν οι αλλοδαποί – κατά πλειοψηφία παράνομοι – να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, αφού ουδείς επαλήθευσε καν τα στοιχεία τους. Σίγουρα εμείς έχουμε αναλάβει το «χρέος» αυτό. Ο Νανόπουλος με την ομιλία του αυτή – σίγουρα θα έχουν επακολουθήσει πολλές – ή συνειδητά έλεγε ψέματα ή δεν γνώριζε τίποτα και παραπλανούσε τον κόσμο δηλ. ήταν ανενημέρωτος, κάτι που δεν έπρεπε να συμβεί. Ο Προβόπουλος είναι απορίας άξιον – αν και περήφανα μας ανακοίνωσε την περικοπή του μισθού του κατά 50% – το πώς επέτρεψε και επιτρέπει να λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα και κατά πόσο τηρούνται οι νόμοι. Τέλος, επισήμως θα μας εξηγήσουν ποιος νόμος εφαρμόστηκε και στην περίπτωση των ιδιωτικών τραπεζών στην εμπλοκή τους με το κράτος, τα ομόλογα κλπ και πως χάθηκαν τόσα δισεκατομμύρια;

Το μόνο σίγουρο είναι οι εισπρακτικές εταιρείες, οι κατασχέσεις των ακινήτων, οι τόκοι επί των τόκων και το αδιέξοδο της ελληνικής οικογένειας, η οποία βάλλεται πανταχόθεν. Οι τράπεζες με την ανέλεγκτη πολιτική τους ρουφούν το ¨αίμα¨ της δοκιμαζόμενης κοινωνίας και συμπεριφέρονται σαν το μόνο κράτος, αφού η κυβερνητική πολιτική τους το επιτρέπει. Γιατί δεν παρουσιάζουν επισήμως, πόσα ακίνητα μετά από κατασχέσεις κατέχουν οι τράπεζες και σε τι ποσοστό επί του συνόλου αντιστοιχεί αυτό; Γιατί δεν παρουσιάζουν επισήμως τον τρόπο που οι τράπεζες έκαναν τους νόμιμους ελέγχους πριν την χορήγηση δανείων ή καρτών; Γιατί δεν έχουν τιμωρήσει έστω και έναν τραπεζίτη; Μήπως η γνωστή περίπτωση Κοσκωτά δεν ήταν τίποτα σε σχέση με τα σημερινά;

Ο ρόλος όλων καταγράφεται και η ώρα της απόδοσης ευθυνών πλησιάζει, γιατί τώρα είναι ενωμένο και αποφασισμένο το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που έχει αφυπνιστεί και έδωσε πάνω από τις δυνάμεις της.

 

Πηγή: olympia.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν