Αρθογραφία Κυρίως Θέμα

Κύπρος: συγκερασμός πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων

Ο Νίκος Κατσουρίδης με την  Θάλεια Χούντα

 

Γράφει η Θάλεια Χούντα

Σε πρόσφατο πολυήμερο ταξίδι μου στην Κύπρο είχα την δυνατότητα να ζήσω από κοντά την κατάσταση που επικρατεί και η οποία συνοψίζεται στις επερχόμενες τον Φεβρουάριο εκλογές για ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, μέσω της διαμορφωθείσας οικονομικής κατάστασης.

Μίας οικονομικής πραγματικότητας με
ομοιότητες και διαφορές από την δική μας, αφού υπάρχει και εκεί η τρόικα, όμως δεν υπάρχει κρατικό χρέος παρά αυτό που διαμορφώθηκε από τον τραπεζικό τομέα και κατόπιν της προσπάθειας στήριξης της δικής μας οικονομίας.

 

Νίκος Κατσουρίδης
Μεταξύ των πολιτικών προσώπων που είχα την ευκαιρία να συναντηθώ ήταν από πλευράς ΑΚΕΛ ο κ. Νίκος Κατσουρίδης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Βουλευτής
και Επικεφαλής του Εκλογικού Επιτελείου του Υποψήφιου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σταύρου Μαλά, με τον οποίο είχα ένα ενδιαφέροντα πολιτικό διάλογο. Η βασική θέση του ιδίου και του κόμματός του συνοψίζεται
ως εξής: “Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαίκής Ένωσης υπάρχει μία μεγάλη κρίση. Μία κρίση που δεν είναι μόνο οικονομική, είναι μία κρίση που αγγίζει όλους τους
θεσμούς όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Είναι γεγονός, ότι το πολιτικό σύστημα σε όλες τις χώρες, αλλά και πανευρωπαϊκά, παρουσιάζεται αυτή την
στιγμή κουρασμένο και λίγο πολύ δύσκαμπτο. Έχοντας αυτά κατά νού και θεωρώντας, ότι και η Κύπρος δεν είναι εξαίρεση, σαν ΑΚΕΛ προσανατολιστήκαμε να στηρίξουμε μία υποψηφιότητα, η οποία δεν είναι από το χώρο της
παραδοσιακής πολιτικής, δεν είναι κομματικά ταυτισμένη, γιατί δίκαια ή άδικα, δεν το κρίνω σήμερα, ο κόσμος έχει μία συγκεκριμένη άποψη για τα κόμματα και τους πολιτικούς που προέρχονται μέσα από τις κομματικές διαδικασίες.
Δεύτερον θεωρούμε, ότι είναι η εποχή της γνώσης, τουλάχιστον η Κύπρος για την οποία μπορώ να μιλώ τα τελευταία χρόνια και κατά την αντίληψή μου πάσχει από έλλειψη εξειδικευμένης γνώσης, παρόλο που πιθανό να είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο σε αριθμό αποφοίτων συγκριτικά με τον πληθυσμό μας, εντούτοις η εξειδικευμένη γνώση λείπει. Εγώ συγκλονίστηκα σαν μέλος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, όταν έρχονταν και μας κατέθεταν για την έκρηξη στο Μαρί και παρουσίαζαν έρευνες και στοιχεία που έδειχναν, ότι δεν υπήρξε ούτε ένας άνθρωπος να πεί, ότι αυτό ήταν το αντικείμενο μου, έστω και ένας.
Κανένας απολύτως. ‘Αρα χρειαζόμαστε γνώση. Αυτός ο άνθρωπος, ο Σταύρος Μαλάς, είναι ένας επιτυχημένος γεννετιστής και κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί τι σχέση έχει ένας γενετιστής με την πολιτική ή τι σχέση έχει ένας γιατρός με την πολιτική. Η σχέση κατά τη γνώμη μου όλων των ειδικοτήτων με την πολιτική είναι, το να εισαι σοβαρός και συστηματικός μελετητής. Είναι νοοτροπία, που δεν έχει να κάνει με την επιστήμη που έχεις τελειώσει αλλά με το κατά πόσο έμαθες ή δεν έμαθες να μελετάς.
Επίσης, είναι ένας νεώτερος άνθρωπος, ηλικίας 45 ετών, που γεφυρώνει τις ηλικίες που κυβερνούν την Κύπρο τα τελευταία 15 χρόνια και εκείνους που έρχονται και είναι κάτω των 40 ετών και κατά την γνώμη μου αποτελεί ακόμα
ένα σοβαρό πρόβλημα στην κοινωνία την δική μας αλλά πιστεύω η αδυναμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτικών πέραν των 50 ετών να καταλάβουν, ότι καμία σχέση δεν έχουν οι δικές μας αντιλήψεις με τις αντιλήψεις των γενεών κάτω από τα 30 έτη. Έχουν μεγαλώσει, έχουν εκπαιδευτεί και έχουν για διάφορους λόγους μία άλλη αντίληψη ζωής και όχι μία άλλη αντίληψη πολιτικής απλά.
Τέλος, σημαντικό ρόλο για την υποψηφιότητα του συγκεκριμένου ανθρώπου έχουν παίξει τα προσωπικά του χαρακτηριστικά, είναι ακέραιος, έντιμος, οικογενειάρχης, είναι άνθρωπος που μέ ένα μισθό ο ίδιος και η οικογένειά του ζούν μία τετράτεκνη οικογένεια, γεγονός που αποδεικνύει, ότι είναι κοντά στην πραγματικότητα.
Θεωρήσαμε, ότι έχει τα προσόντα για να τον στηρίξουμε σε συνδυασμό με την επιτυχημένη παρουσία του ως Υπουργού Υγείας, όπου δεν έτυχε καμίας επίκρισης από κανέναν πολιτικό αντίπαλο το διάστημα που διετέλεσε Υπουργός Υγείας.
Η υποψηφιότητά του δεν είναι εύκολη, γιατί δεν έχουμε αυταπάτες υπό την έννοια ότι ο κ. Μαλάς κρίνεται όχι ως Σταύρος Μαλάς, κρίνεται ταυτόχρονα και ίσως να είναι λίγο άδικο και στο πρόσωπο της διακυβέρνησης, η οποία ανεξάρτητα από την γνώμη που μπορεί να έχει ο οποιοσδήποτε, βασικά πολιτικά πληρώνουν το τίμημα της εισαγόμενης κρίσης, όπως το έχουν πληρώσει πάρα πολλές κυβερνήσεις, ανεξάρτητα απο αδυναμίες όπου αλλού ήταν περισσότερες σε μία χώρα και αλλού λιγότερες.
Αλλά κατά την γνώμη μου δεν υπάρχει άλλη εξήγηση, διότι εάν πληρώνουν τίμημα ο Ραχόι που είναι της δεξιάς και ο Γιώργος Παπανδρέου που ήταν σοσιαλιστής και ο Χριστόφιας που είναι αριστερός και πλήρωσε και ο φιλελεύθερος της Ουγγαρίας, δεν μπορεί όλες οι παρατάξεις, όλοι οι πολιτικοί παντού να είναι όλοι ανίκανοι.
Υπάρχει κάποιο ενοποιό στοιχείο και αυτό είναι η ίδια η κρίση.
Πιστεύω ακράδαντα, ότι θα έχουμε δεύτερο γύρο εκλογών, στον οποίο κατά την δικιά μου άποψη θα είναι ο κ. Μαλάς ως δεύτερος και ο κ. Αναστασιάδης ως πρώτος και θα δώσουμε την μάχη.
Εγώ λέω, ότι ο δεύτερος γύρος των εκλογών σε οποιαδήποτε χώρα είναι τελικός Κυπέλλου. Υπάρχει φαβορί αλλά δεν υπάρχει νικητής εκ των προτέρων και μπορώ να παραθέσω μία στατιστική πληροφορία, στην Κύπρο όποτε είχαμε τον δεύτερο γύρο, νικητής ήταν αυτός ο οποίος έμπαινε ως δεύτερος και όχι ως πρώτος”.

Mετά την συνάντησή μας στην Κύπρο, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σ. Μαλάς συνοδευόμενος από τον κ. Νίκο Κατσουρίδη, επισκέφτηκαν την Ελλάδα και είχαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και την πολιτική ηγεσία της χώρας τον κ. Αλέξη Τσίπρα, την κα Α. Παπαρήγα, τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ε. Μεϊμαράκη, τον κ. Ε. Βενιζέλο και τον κ. Φώτη Κουβέλη, όπου το Κυπριακό και τα θέματα
οικονομίας ήταν στο επίκεντρο των επαφών που είχαν.

Ο Φώτης Φωτίου με τη Θάλεια Χούντα

Η συνάντησή μου με τον κ. Φώτη Φωτίου, Εκπρόσωπο Τύπου του ΔΗ.ΚΟ., ο οποίος έχει διατελέσει Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος καθώς επίσης και Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, ήταν πλούσια σε ενημέρωση με εμπεριστατωμένες απόψεις, δεδομένου ότι το ΔΗ.ΚΟ. στηρίζει υποψήφιο Πρόεδρο που δεν προέρχεται από τις τάξεις του, τον κ. Νίκο Αναστασιάδη, Πρόεδρο του ΔΗ.ΣΥ. ο οποίος και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει μεγάλο προβάδισμα.
“Οι επικείμενες Προεδρικές εκλογές είναι θα έλεγα οι πιο κρίσιμες από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι γι’ αυτό το λόγο που και εμείς σαν Δημοκρατικό Κόμμα θέσαμε από την αρχή, ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας και όχι κομματική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση η οποία να αγγίξει τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, που για να πούμε την αλήθεια το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι αυτό της οικονομίας, που έχει αγγίξει το κάθε νοικοκυριό, έχει αγγίξει τον καθένα από εμάς. Οι άνεργοί μας από 4% έχουν πάει στο 12% γύρω στους 50.000, πολλοί νέοι μας ξενιτεύονται αυτή την περίοδο, για να βρούν μία δουλειά στο εξωτερικό και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν. Όλα αυτά λοιπόν είναι τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση και επαναλαμβάνω, ότι ζούμε και στην Κύπρο τις χειρότερες ημέρες από το 1974.
Είμαστε αισιόδοξοι όμως, ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, με σκληρή δουλειά, με συλλογική δουλειά και ελπίζουμε πραγματικά, ότι στα επόμενα ένα με δύο χρόνια θα μπορέσουμε να βγάλουμε την Κύπρο από την κρίση, ώστε και οι πολίτες να ελπίζουν για ένα καλύτερο μέλλον”.

Ο Δημήτρης Συλλούρης με την Θάλεια Χούντα

Λίγη ώρα πρίν την συνάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κόμματος κ. Δημήτρη Συλλούρη με τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια συναντηθήκαμε στο γραφείο του, όπου με την σειρά του με ενημέρωσε για την κρίσιμη οικονομική και πολιτική καμπή του Κυπριακού Ελληνισμού. Η δήλωσή του είναι χαρακτηριστική των θέσεών του και της μέχρι σήμερα πορείας του κόμματος.
“Το Ευρωπαϊκό Κόμμα έκανε ότι μπορούσε προληπτικά, ώστε να μην μας υποχρεώσει η κρίση να προσκαλέσουμε την Τρόικα. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμεκαι η τρόϊκα είναι εδώ. Εμείς και πάλι προσπαθήσαμε με διάφορες προτάσεις
να εξηγήσουμε, ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ένα κυπριακό μνημόνιο αντιμετώπισης και πρίν έρθει η τρόικα αλλά και αντιμετώπισης της ίδιας της τρόϊκας εδώ. Και αυτό δεν το πετύχαμε και βρισκόμαστε στα τελικά στάδια, θα υπάρξει τελική ενημέρωση, δεν είμαι αισιοδοξος για το που θα οδηγηθούν τα πράγματα, έχουμε προσπαθήσει από την αρχή να μην χωριστεί η κοινωνία και σε αυτό δεν θα συμβάλλουμε ούτε στο μέλλον, σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, διότι εδώ πρέπει πρώτα απ’ όλα να διορθώσουμε τον κακό μας εαυτό και μετά να μας φταίνε οι άλλοι”.
Τέλος και αναφορικά με την οικονομική κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται σε τραπεζικό επίπεδο ο κ. Γιάννης Κυπρής, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, στην συνομιλία μας εκδήλωσε την συγκρατημένη αισιοδοξία του, ότι παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η Κύπρος, θα υπάρξει θετική έκβαση της καταστάσεως και ότι η Τράπεζα Κύπρου δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.

 http://dimotis.eu/index.php/13-opinions/191-kypros-sygkerasmos-politikwn-oikonomikwn-ekseliksewn

http://www.dhmoths.gr/component/content/article/86-siles-gnomes/3122-kypros-sygkerasmos-politikwn-oikonomikwn-ekseliksewn

 

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post

Ξεχώρισαν