Αρθογραφία Κυρίως Θέμα

Με έχετε ξεχάσει!

Με έχετε ξεχάσει!

Γράφει ο Γιώργος Ανδριόπουλος

Περιπλανώμενος στον πεζόδρομο πέριξ της Ακρόπολης είχα αφεθεί στην μαγεία του τόπου, όπου παγκόσμια μνημεία και κληρονομιά με είχαν συνεπάρει. Ο νους ασυναίσθητα ταξίδευε στο παρελθόν, είδα τους φιλοσόφους, τους τραγικούς, τους ήρωες και τον απλό κόσμο. Συμμετείχα σε συζητήσεις, κατόπιν σε συμπόσια και είχα την ευκαιρία να ζήσω από κοντά γεγονότα, τα οποία μάθαμε από τα βιβλία. Ήταν πραγματικά ονειρεμένη κατάσταση!

Λίγο πριν επιστρέψω στο σήμερα, με πλησίασε μία μορφή και από το βλέμμα της κατάλαβα, ότι με αναγνώρισε σαν ταξιδιώτη του χρόνου. Άρχισε συζήτηση μαζί μου:

Από πού έρχεσαι;

Από την Ελλάδα, είμαι και εγώ Έλληνας.

Ελλάδα σημαίνει ¨φως¨, σημαίνει συμπαντική δύναμη. Τα καταλαβαίνεις αυτά;

Απόλυτα, είμαι ένας από εσάς. Έχουμε τις ίδιες ρίζες.

Τώρα θα δωρίσουμε σε όλο τον κόσμο και για όλες τις γενεές μεγάλες αξίες και υψηλά ιδανικά. Αυτά θα κάνουν περήφανους τους Έλληνες για πάντα και πρέπει και οι ίδιοι να τα εφαρμόζουν.

Τα γνωρίζω όλα αυτά και θέλω να τα ακολουθώ.

Να θυμάσαι πριν φύγεις, ότι πρέπει να φανείς αντάξιος των προγόνων σου.

Θα το θυμάμαι.

Μου γύρισε την πλάτη, για να φύγει και μόλις που πρόλαβα να ρωτήσω:

Πως σε λένε;

Με κοίταξε και μου απάντησε:

Το όνομά μου είναι μοναδικό σε όλο τον κόσμο, είναι αποκλειστικό προνόμιο μόνο των Ελλήνων και κανένας βάρβαρος μή Έλλην δεν θα μπορέσει να το μεταφράσει. Με λένε ΦΙΛΟΤΙΜΟ και με έχετε ξεχάσει.

Ξαφνικά ήμουν πάλι στο σήμερα και χρειάστηκε λίγη ώρα, για να καταλάβω τι έγινε. Έζησα μία μεγάλη αλήθεια, έζησα μία διαχρονική αξία και ζούσα την λησμονιά της. Όντως, σε καμμία άλλη γλώσσα δεν υπάρχει η λέξη αυτή και η κατανόησή της απαιτεί Ελληνική καρδιά και νου. Την έχουμε άραγε ξεχάσει; Τις τελευταίες δεκαετίες ο πολιτικός και επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, σίγουρα. Ο πολίτης όμως την έχει κάνει βίωμά του, την χρησιμοποιεί τακτικά και την εφαρμόζει σαν ηθικό κανόνα πολύ πιο τακτικά. Άρα τι πρέπει να κάνουμε; Απλό: αλλάζουμε τα δεδομένα και αναθέτουμε τα δημόσια πράγματα σε αυτούς που με την στάση ζωής τους έχουν αποδείξει, ότι το αξίζουν. Σε αυτούς που έχουν φιλότιμο.

 

Αναδημοσιεύσεις:

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν