Αρθογραφία Κυρίως Θέμα

Ο ευτελισμός του πολίτη ή του πολιτικού;

Ο ευτελισμός του πολίτη ή του πολιτικού;

Γράφει ο Νίκος Μπούρας

Το τοκογλυφικό μνημόνιο, ένα-δύο-τρία κλπ που υπέγραψε η πολιτική μας ηγεσία, έχει οδηγήσει την χώρα στο πλήρες αδιέξοδο. Ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας βιώνει καταστάσεις πρωτόγνωρες και άγριες, οι οποίες έχουν αγγίξει την ίδια την ζωή. Οι τηλεοπτικές εμφανίσεις των αρμοδίων πολιτικών και οι αντίστοιχες τοποθετήσεις τους περισσότερο εξαγριώνουν, παρά επεξηγούν. Το χειρότερο δε είναι, ότι έχουν την
αίσθηση, ότι και πάλι ¨έπεισαν¨ τους κουτούς ακροατές και καμαρώνουν, κάνοντας όνειρα για το αύριο, αλλά το δικό τους αύριο όχι το κοινό.

Σημάδια και σημεία ευτελισμού της προσωπικότητας, όμως του πολίτη και αποδέκτη ή του πολιτικού και δράστη; Προφανώς αγνοούν την ιστορία ή την έχουν διδαχθεί επιλεκτικά, σε μια προσπάθεια διασώσεως του εαυτού τους και των σχεδίων που τους έχουν επιβληθεί. Ο πολίτης ανέχεται και αντέχει μέχρις του σημείου μηδέν. Ο πολίτης δεν μπορεί να ευτελιστεί, γιατί τους όρους λειτουργίας του συστήματος δεν τους έχει επιβάλλει ο ίδιος αλλά ο πολιτικός. Ο πολίτης με την αντίδρασή του τροποποιεί τους κανόνες. Ο μόνος που ευτελίζετε από την σημερινή κατάσταση, είναι ο πολιτικός κόσμος και τα καμώματά του.

Η διάσταση της καταστάσεως που βιώνουμε, έχει αναλυθεί τόσο από νομικούς – έχει τονιστεί η αντισυνταγματικότητα των μέτρων όσο και από οικονομολόγους – έχει τονιστεί το αδιέξοδο της πορείας. Όμως η πολιτική επιμονή ευθέως οδηγεί στην λύση των όποιων εσκεμμένων διλημμάτων τίθενται, αφού αυτά απέχουν της πραγματικότητας και εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Τα παραδείγματα που έχουμε είναι πάρα πολλά και αρκεί να σκεφτούμε την λέξη πολιτική, για να ακολουθήσει η λέξη σκάνδαλο. Η «γενιά του πολυτεχνείου» μπορεί να είναι ήσυχη, γιατί θα καταγραφεί στην ιστορία μας ως καταστροφέας και η επόμενη «γενιά» που γαλούχησε, βαδίζει επάξια στα βήματά της. Αρκεί να προσέξουμε όχι τις σπουδές του κάθε πολιτικού αλλά το πόσο έχει εργαστεί, για να βρούμε και την χαώδη απόσταση μεταξύ μας. Τι κοινό έχουμε; Κανένα!

Την ώρα που η Πατρίδα στενάζει, μόνο τα «άξια τέκνα» της έχουν την ψυχική δύναμη, να δώσουν λύσεις. Οι βίαιες καταστάσεις θα έχουν και τις αντίστοιχες αντιδράσεις και καλό είναι να θυμούνται, ότι ο Γόρδιος Δεσμός δεν λύθηκε αλλά κόπηκε, από Έλληνα που είχε γαλουχηθεί με τα υψηλά ιδανικά της φυλής. Γιατί πλέον παρακολουθούμε τα ΜΜΕ, όχι για την δική μας πορεία αλλά γελώντας με την δική σας, που εσείς ακόμη δεν την έχετε καταλάβει.

 

Πηγή: olympia.gr

Aναδημοσιεύσεις:

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post

Ξεχώρισαν

Πρόσφατες ειδήσεις