ΠΥΡΑΥΛΟΣ για το PSI

Δεδικασμένο για 15.000 Ελληνες θύματα του Βενιζέλου. Μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από το κράτος

Tο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκτόξευσε χθες «πύραυλο» για το περιβόητο PSI. 

Η απόφαση δικαιώνει…
Γερμανούς πολίτες που κατείχαν Ελληνικά ομόλογα, αρνήθηκαν να αποδεχθούν τη ζημιογόνα για αυτούς ανταλλαγή τίτλων το 2012 (το «κούρεμα σοκ») και πλέον μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο.
Η απόφαση αυτή δημιουργεί θετικό δεδικασμένο για τις 15.000 οικογένειες Ελλήνων ομολογιούχων, «θύματα» του Ευάγγελου Βενιζέλου που μπορούν πλέον και αυτοί να διεκδικήσουν αποζημίωση από το Ελληνικό κράτος!
Οι ομολογιούχοι έχουν προσφύγει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο και η δίκη έχει προσδιοριστεί για τον Οκτώβριο.
Από το PSI τον Φεβρουάριο του 2012, οι επενδυτές των Ελληνικών ομολόγων υπέστησαν 53,5% «κούρεμα» στην ονομαστική αξία των τίτλων που διακρατούσαν και αρκετοί που δεν δέχθηκαν την προσφορά αυτή στη Γερμανία προσέφυγαν στη γερμανική δικαιοσύνη.
Τα γερμανικά δικαστήρια ζήτησαν από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης να γνωματεύσει κατά πόσο οι αγωγές αυτές εμπίπτουν στην κατηγορία αστικών ή εμπορικών υποθέσεων, κάτι που επιτρέπει στους ενάγοντες να στραφούν νομικά κατά ενός κράτους.
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκρινε ότι υπάγονται στην κατηγορία αυτή.
Η απόφαση

4352465345221 dialogoi.gr

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, το Δικαστήριο «διαπιστώνει ότι η έκδοση ομολόγων δεν συνεπάγεται οπωσδήποτε την άσκηση εξουσιών, οι οποίες είναι υπέρμετρες σε σύγκριση με τους κανόνες που έχουν εφαρμογή στις σχέσεις μεταξύ των ιδιωτών».
Ωστόσο δεν διευκρινίζει αν πρέπει να καταβληθεί αποζημίωση ή όχι.
Οπως αποκάλυψε, άλλωστε, η «κυριακάτικη δημοκρατία» (7 Ιουνίου 2015), χιλιάδες προσφυγές αναμένεται να κατατεθούν τις επόμενες μέρες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από μικροομολογιούχους που επιλέγουν αυτήν τη νομική ενέργεια για να στραφούν κατά των συστημικών τραπεζών.
Οπως καταγγέλλουν οι μικροομολογιούχοι, οι εκπρόσωποι των τραπεζών δεν τους ενημέρωσαν σωστά και σύμφωνα με την προβλεπόμενη νομοθεσία ότι η αγορά ομολόγων του Δημοσίου ήταν επένδυση η οποία εμπεριείχε κίνδυνο απώλειας κεφαλαίων.
Αντίθετα, όπως υποστηρίζουν, οι τράπεζες τους διαβεβαίωναν ότι «τα χρήματά τους είναι απόλυτα προστατευμένα και μόνο με πόλεμο θα μπορούσαν να τα χάσουν».
Υπολογίζεται ότι τα φυσικά πρόσωπα είχαν στα χέρια τους ομόλογα αξίας συνολικά 1,2 δισ. ευρώ.
Οι περισσότεροι κατείχαν ομόλογα αξίας 5.000 έως 150.000 ευρώ.
Με το «κούρεμα» χάθηκε αυτομάτως το 53,5% της αξίας τους, ενώ το υπόλοιπο 46,5% καλύφθηκε με νέα ομόλογα (το 15% του EFSF, που έληξαν μέσα στο 2014, και το 31,5% με ομόλογα που λήγουν από το 2027 έως το 2042).
Με άλλα λόγια, κάποιος που είχε ομόλογα 100.000 ευρώ θα πάρει μόνο 15.000 ευρώ στο χέρι.
Τα 53.500 χάθηκαν οριστικά, ενώ για τα υπόλοιπα 31.500 ευρώ θα χρειαστεί να περιμένει κάποιες δεκαετίες.
Βεβαίως, το ποιος ζει και ποιος πεθαίνει μέχρι τότε, ουδόλως ενδιέφερε τον Ευάγγελο Βενιζέλο!
Νίκος Ελευθερόγλου
Πηγή: greece-report.blogspot.gr
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TOP POSTS

Η ΕΛ.ΑΣ ανά την Ελλάδα