Αρθογραφία Κυρίως Θέμα

Ποιος προκαλεί τις εξελίξεις;

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ήρθαν, να επιβεβαιώσουν πλήρως τις απόψεις μου, τις οποίες έχω αποτυπώσει σε σειρά άρθρων μου, ότι δηλαδή η περιοχή της Βαλτικής είναι το πιο φλέγον σημείο αυτή τη στιγμή. Ήταν ζήτημα χρόνου για τη Ρωσία, να κάνει την επόμενη κίνηση στη σκακιέρα, δεδομένων των ασκήσεων του ΝΑΤΟ στα σύνορά της, της έντονης Νατοϊκής παρουσίας στα όμορα κράτη και των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί.

Τα νέα δεδομένα, μετά το επεισόδιο με τα πολεμικά σκάφη, αναδεικνύουν στο μέγιστο βαθμό την βούληση της Ρωσίας, ότι στην «γειτονιά» της δεν είναι διατεθειμένη, να ανεχτεί τροποποιήσεις καταστάσεων εις βάρος της.

Εθνική ασφάλεια και Εθνικές υπηρεσίεςΤης Θάλειας Χούντα*

Το αν τα Ουκρανικά πλοία έπλεαν σε διεθνή ή Ρωσικά ύδατα, δεν απασχολεί την ουσία και κανέναν, το ότι σε αυτά υπήρχαν αξιωματούχοι των Ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, επίσης δεν θα αλλάξει τις ισορροπίες, όπως και η προσάρτηση της Κριμαίας δεν άλλαξε την παγκόσμια κατάταξη.

Και όσο αν είναι δύσκολο για κάποιον, να ερμηνεύσει τις κινήσεις αυτές, πρέπει να σκεφτεί αφ’ ενός σαν υπερδύναμη – με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς το ακαταδίωκτο που έχεις και αφ’ ετέρου σαν παγιδευμένη υπερδύναμη – που δεν δέχεται τον «έναν» παίκτη στο παγκόσμιο στερέωμα και πολύ περισσότερο στα σύνορά της.

Επίσης, η στάση της Γερμανίας ήταν αναμενόμενη, γι’ αυτό και την είχα τονίσει, ότι δηλαδή, παρ’ ότι η Ουκρανία, σαν από τα παλαιά φίλη χώρα, της ζήτησε την συνδρομή πολεμικών πλοίων, δεν απέστειλε εν τέλει ούτε έναν στρατιώτη. Η ρητορική κατά της Ρωσίας είναι το μόνο, που μπορεί η Γερμανία να εισφέρει αυτές τις πρώιμες χειμωνιάτικες ημέρες. Το ρωσικό αέριο καθίσταται ακόμη πολυτιμότερο, όταν νιώθεις το κρύο και γνωρίζεις την αποκλειστικότητα του προμηθευτή σου.

Ο εχθρός για το ΝΑΤΟ έχει βρεθεί, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Αγγλίας το δήλωσε ρητά, ότι «η Ρωσία είναι μεγαλύτερη απειλή ακόμη και από το Ισλαμικό Κράτος», ο Πρόεδρος των ΗΠΑ «μάλωσε» την Ευρώπη που δεν αγοράζει περισσότερα αμερικανικά όπλα και που δεν στηρίζει οικονομικά, όσο πρέπει, την Ένωση, τα στρατιωτικά γυμνάσια έχουν ενταθεί, το Βερολίνο είναι πλέον εντός εμβελείας των ρωσικών πυραύλων, ο Πρόεδρος Πούτιν μίλησε ευθέως για κάποιους, που «δεν θα προλάβουν να προσευχηθούν» και πολλοί άλλοι παράγοντες συνηγορούν, ότι οι περιφερειακές συγκρούσεις είναι υποχρεωτικές λόγω των πηγών ενέργειας αλλά είναι μόνο το ¨ζέσταμα¨.  

Το θέμα είναι, αν θα αποτολμήσει κάποιος, να κάνει το επόμενο μεγάλο φοβερό βήμα. Οι απώλειες θα είναι τρομακτικές, γιατί τα οπλοστάσια περιλαμβάνουν όπλα πιο τρομακτικά και πιο πέρα από την φαντασία των πολλών. Και δεν μπορούμε, να αψηφήσουμε τα Βαλκάνια με τα μεγάλα διαχρονικά θέματα, τα οποία μπορεί, να αποτελέσουν την αφορμή των επόμενων μεγάλων εξελίξεων, αφού οι υπερδυνάμεις ρυθμίζουν τα πεπραγμένα τους με ευθύ τρόπο και κατά το απόλυτο συμφέρον τους.

Η Ευρώπη είναι ικανή, να αντέξει ακόμη έναν μεγάλο πόλεμο; Ίσως τον τελευταίο της, γιατί μετά από αυτόν η εποχή των Παγετώνων θα κάνει και πάλι την εμφάνισή της …

*Δημοσιογράφος

Πηγή: https://www.lykavitos.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Top Post

Ξεχώρισαν

Πρόσφατες ειδήσεις