Αρθογραφία Κυρίως Θέμα

Τα Πλοκάμια της Διαφθοράς

Γράφει η Θάλεια Χούντα

 

Πολλά είναι τα άσχημα που βιώνουμε, πολλά είναι αυτά που ακολουθούν, όμως πολλά είναι και τα αίτια που τα δημιούργησαν.

Οι πολιτικές ευθύνες είναι δεδομένες, αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία έλαβαν συγκεκριμένες αποφάσεις και οδήγησαν την κατάσταση «στο αμήν» και αποδίδονται. Οι προσωπικές όμως ευθύνες των προσώπων (πλην των πολιτικών) που συνδέθηκαν με θέσεις που κατείχαν ή κατέχουν είναι δεδομένες; Μπορεί να γίνει η αντιστοίχηση αποφάσεων και αποτελεσμάτων;

 

 

Μία λογική απάντηση είναι καταφατική και στηριζόμενη εντός του νομοθετημένου πλαισίου λειτουργίας που διέπει την δημόσια διοίκηση. Η αλήθεια όμως είναι, ότι στην πολυδαίδαλη νομοθεσία που έχουμε και αντιστοίχως εφαρμόζεται, είναι πολλά τα περιθώρια νομικής εκτροπής, την οποία και βιώσαμε και βιώνουμε.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί νόμο για την θέσπιση του «Εισαγγελέα Διαφθοράς», ο οποίος και θα επιλαμβάνεται θεμάτων που αφορούν δημοσίους λειτουργούς, συμπεριλαμβανομένων και των δικαστικών. Εμείς πλέον μπορούμε να κάνουμε λόγο, για το γεγονός ότι το Κράτος αναγνωρίζει την ανάγκη να επιλύσει ή τουλάχιστον να προσπαθήσει, μία κατάσταση που για πολλά έτη μας ταλαιπωρούσε σαν πολίτες και ταυτοχρόνως είχε και οικονομική αφαίμαξη για τον συναλλασσόμενο.

Όποιος πολίτης έπρεπε να απευθυνθεί στον δημόσιο τομέα και πάντα έπρεπε, από το πιο απλό έως το πιο δύσκολο, έχει εμπειρία αυτών που βίωσε. Αρχικά η απαξία στην προσωπικότητα και κατόπιν το «θα τα βρούμε», το οποίο και αντιστοιχούσε σε συγκεκριμένο νούμερο – αναλόγως τι ζητούσες. Σωρεία παράνομων ενεργειών για να κάνεις κάτι νόμιμο! Ο παράνομος πλούτος σε όλο του το μεγαλείο! Βεβαίως πρέπει να τονιστεί, ότι οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Τα πράγματα για τον πολίτη ήταν ακόμη πιο δύσκολα, όταν δεν άντεχε άλλο και προσέφευγε στην Δικαιοσύνη. Είχε αυτομάτως απέναντί του την διοίκηση και δεν γνώριζε την όποια δικαστική απόφαση, σε συνδυασμό με τον χρόνο και τις υποχρεώσεις. Παράδειγμα υπαρκτό, η Τράπεζα της Ελλάδος ελέγχει άλλη Τράπεζα και καταλήγει σε εσφαλμένο συμπέρασμα (ακόμη καμία ενέργεια επανορθώσεως). Η ελεγχόμενη Τράπεζα έχει υποπέσει σε σωρεία εκνόμων ενεργειών και η απονομή της δικαιοσύνης αργεί χαρακτηριστικά. Η ενημέρωση των δικαστικών λειτουργών περί του θέματος, ουδέν αποτέλεσμα έχει. Ευθύνεται πλέον ο πολίτης για τις όποιες σκέψεις του; Που αλλού μπορεί να αποτανθεί; Θα έχει το κουράγιο και το σθένος να το πράξει; Αν και πρέπει, οι ελάχιστοι που το κάνουν και συνεχίζουν ας εμπνεύσουν και τους υπόλοιπους. Ας ελπίσουμε η θέσπιση του «Εισαγγελέα Διαφθοράς» να βοηθήσει στην πράξη. Τα πλοκάμια της διαφθοράς έχουν εξαπλωθεί σχεδόν παντού και δίνουν την χαριστική βολή στην ήδη σκληρά δοκιμαζόμενη κοινωνία, που είχε περιέλθει σε μόνιμη κατάσταση αδυναμίας. Η βούληση του συνόλου για διαφάνεια πρέπει να υλοποιηθεί.

http://dhmoths.gr/marathon/2780-plokamia-diafthoras

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν