Η ΕΛ.ΑΣ ανά την Ελλάδα

ΕΛ.ΑΣ.: ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΦΥΛΑΞΗΣ

Της Θάλειας Χούντα

 

Η δεκαετία του ’90, άρρηκτα συνυφασμένη με το άνοιγμα των συνόρων της Αλβανίας και την ταυτόχρονη κατάργηση του συμφώνου της Βαρσοβίας, έφερε την Ελλάδα αντιμέτωπη με μαζικά μεταναστευτικά κύματα της γείτονος χώρας, βρίσκοντας την Αστυνομία απροετοίμαστη για τη διαχείριση μιας τέτοιας κρίσης.

Στα Ελληνοαλβανικά σύνορα

Ως αποτέλεσμα, το 1999 ιδρύθηκε, με απόφαση της τότε πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., η Υπηρεσία Συνοριακής Φύλαξης στους τέσσερις νομούς στα σύνορα με την Αλβανία, με αποκλειστικό μέλημα :

  • Tην αποτροπή εισόδου των μεταναστευτικών ροών,
  • Τη σύλληψη των παράνομων μεταναστών και
  • Την πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος.

Στο Τριεθνές: Σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας-Σκοπίων

Η επιτυχία του εγχειρήματος επισφραγίστηκε από τα τάχιστα και εντυπωσιακά αποτελέσματα:

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες συλλήψεις λαθροδιακινητών, παράνομα εισερχόμενων μεταναστών χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, εμπόρων ναρκωτικών και όπλων, επετεύχθη εξάλειψη των κλοπών αυτοκινήτων και ζώων, των διαρρήξεων οικιών στη μεθόριο, καθώς επίσης δόθηκε καίριο πλήγμα στον εφιάλτη των ενόπλων συμμοριών Αλβανών, που ενεργοποιούντο στα Ελληνοαλβανικά σύνορα.

Στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Πρεσπών- Στα σύνορα με τα Σκόπια

Οι κάτοικοι των παραμεθόριων περιοχών της χώρας μας πλέον μπορούσαν να αισθάνονται ασφαλείς και ήρεμοι, γιατί οι συνοριοφύλακές μας, φυλούσσαν τις Θερμοπύλες με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο.

Το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Πρεσπών

Το 2007 είναι μια δύσκολη χρονιά διότι η “ευαίσθητη” περιοχή του Έβρου, έρχεται αντιμέτωπη με αύξηση μεταναστευτικών εισροών, με αποκορύφωμα τον Αύγουστο του 2012, όπου για να αντιμετωπιστεί η καθημερινή αθρόα είσοδος παράνομων μεταναστών, ενισχύεται η περιοχή με 2000 Αστυνομικούς, μέχρι πρότινος Συνοριακοί Φύλακες, οι οποίοι εκτελούν το καθήκον τους για μια ακόμη φορά με τον τελειότερο τρόπο, αφού σε ελάχιστες μόνο ημέρες, σταματάει η είσοδος παράνομων μεταναστών στη χώρα μας .

Στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών

Επιθυμία μου μεγάλη να βρεθώ στο πλευρό αυτών των θαυμάσιων συνοριοφυλάκων από την Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία και τη Δυτική Μακεδονία, με ένα και μοναδικό σκοπό: να τους γνωρίσω και να τους σφίξω το χέρι, ευχαριστώντας τους για τον υπερβάλλοντα ζήλο, με κόστος την ίδια τους τη ζωή τις περισσότερες φορές, με τον οποίο πραγματοποιούν το ιερό καθήκον της φύλαξης των συνόρων της Πατρίδας μας.

Στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Μεσοποταμίας

Η επαφή μου μαζί τους μοναδική, η οποία εξελίχθηκε σε πολύωρη συζήτηση, την οποία δεν επιθυμούσα με τίποτα να τερματίσω, αφού με τόσο ταπεινό και απλό τρόπο μου εξιστορούσαν την καθημερινότητά τους, η οποία πραγματικά διαδραματίζεται πολλές φορές σε κανονικά πεδία μάχης, αφού τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζουν επικίνδυνα κακοποιά στοιχεία. Επιθυμία τους σε κάθε αποστολή είναι «όσοι φεύγουν τόσοι να γυρίσουν πίσω».

Στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Νεστορίου

Η δική μου προσφορά, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για όσα εκείνοι πράττουν τόσο αθόρυβα, είναι, να γίνω κοινωνός όλων των δικών τους πεπραγμένων σε εμάς στην πρωτεύουσα, γιατί Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Είναι ιερό μου καθήκον ως Ελληνίδα να αναδείξω το έργο που γίνεται στις παραμεθόριες περιοχές από αστυνομικούς, οι οποίοι, τις περισσότερες φορές, υπερβαίνουν τον εαυτό τους για ένα και μοναδικό σκοπό: να προστατεύουν και να υπηρετούν τα ιερά και τα όσια της Χώρας μας.

Μοναδική υπόσχεση από την δική μου πλευρά, αφού μου ζητήθηκε, είναι ότι λίαν συντόμως θα ξαναβρεθώ κοντά τους με πιο ενεργό ρόλο, βιώνοντας στο ελάχιστο την αδρεναλίνη που εκείνοι βιώνουν κατά τη διάρκεια του καθήκοντός τους.

 

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Ξεχώρισαν