Αρθογραφία Κυρίως Θέμα

Το ΝΑΤΟ και τα προβλήματα

Το ΝΑΤΟ και τα προβλήματα

Screenshot_3Της Θάλειας Χούντα

Αποφάσισε η γερμανίδα καγκελάριος μαζί με τον τούρκο πρωθυπουργό, να ενεργοποιήσουν το ΝΑΤΟ και να το φέρουν στην περιοχή μας, με το πρόσχημα του μεταναστευτικού προβλήματος.

Κατ’ αρχάς, πρέπει να επισημάνουμε, ότι αξίζει στο ΝΑΤΟ ένα μεγάλο ¨μπράβο¨, γιατί αν και διαθέτει από συστάσεώς του το σύνολο του εκάστοτε σύγχρονου ηλεκτρονικού εξοπλισμού, απαιτήθηκαν σαράντα δύο χρόνια, για να ανακαλύψει το Αιγαίο Πέλαγος και την Ελλάδα. Και είναι σαφές, ότι το περιμέναμε από το έτος 1974 να εμφανιστεί και να παρέμβει στην Κύπρο και στην τουρκική εισβολή που σημειωνόταν. Οι ηρωικοί νεκροί μας, όντας στρατιωτικοί, ήταν μέλη και αυτοί του ΝΑΤΟ και η Συμμαχία οφείλει να πράξει τα νόμιμα και κατ’ ελάχιστο να αποδώσει όσα πρέπει στη μνήμη τους και τις οικογένειές τους.

Σήμερα, καθόλου τυχαία δεν πρέπει να θεωρηθεί η κίνηση αυτή και οι πτυχές του όλου ζητήματος είναι πολλές και σημαντικές. Η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με το προσφυγικό ζήτημα στην ίδια την χώρα της και σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η δημοτικότητά της για πρώτη φορά έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό. Αποτελεί μονόδρομο, αν θέλει να συνεχίσει την πολιτική διαδρομή της, η επίλυση του θέματος αυτού και η ίδια αποφάσισε, να ¨κτυπήσει το πρόβλημα στην καρδιά του¨ δηλ. στην πύλη εισόδου των προσφύγων, που είναι το Αιγαίο. Ακούστηκε, σαν θετικό επιχείρημα, ότι οριοθετεί τα σύνορα της Ευρώπης στην χώρα μας και με την κίνηση αυτή μας υπερασπίζεται. Η αλήθεια είναι, ότι τα ευρωπαϊκά σύνορα όντως βρίσκονται στην χώρα μας και δεν χρειάζεται ο οποιοσδήποτε να μας επιβεβαιώσει το αυτονόητο και εμείς αντίστοιχα να … χαρούμε.

Επίσης, όντας και εμείς και οι τούρκοι μέλη του ΝΑΤΟ προκύπτει το θέμα της συμμετοχής στην δύναμη αυτή που θα περιπολεί. Αν υποθέσουμε, ότι θα συμμετάσχουν τούρκοι, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν τα πολεμικά πλοία τους να πλέουν και εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων, στα «συμμαχικά πλαίσια» πάντα. 

Τότε, προς τι ο αγώνας του Πολεμικού Ναυτικού μας τόσα χρόνια; Προς τι ο αγώνας των στρατιωτικών και στρατευσίμων στα νησιά μας; Βεβαίως, το θέμα των χωρικών υδάτων και του FIR Αθηνών, θεωρώ σίγουρο, ότι θα αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τουρκικής πλευράς για τις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες». 

Τι ακριβώς θα πράξει το ΝΑΤΟ στις περιπτώσεις αυτές, όπως και σε περιπτώσεις που μπορεί να απαιτηθεί επέμβαση για σωτηρία; Θα αποφασίσει ο διοικητής του ΝΑΤΟ για τόσο σοβαρά εθνικά θέματα και με ποια δικαιοδοσία ή νομιμοποίηση;

Αν κάποιος επιθυμεί να είναι ουσιαστική η παρέμβαση και παρουσία του ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό με τους πρόσφυγες, πρέπει να τοποθετήσει τις δυνάμεις του στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, διότι το σημείο αυτό αποτελεί την πραγματική ¨πύλη εισόδου¨ και το μόνο σημείο καταγραφής των εισερχομένων. Εκεί όμως, ήδη δραστηριοποιείται ο ρωσικός στρατός και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα και μεγάλο αριθμό δυνάμεων. Θέλει το ΝΑΤΟ επί της ουσίας να έρθει αντιμέτωπο με την Ρωσία, πέραν της Ανατολικής Ευρώπης και στο εύφλεκτο αυτό σημείο του πλανήτη;

Η μέχρι σήμερα συμπεριφορά των ευρωπαίων εταίρων μας και των συμμάχων μας απέναντί μας είναι ξεκάθαρα αντισυμμαχική και ευθέως εχθρική. Έχουν στοχοποιήσει την Ελλάδα σε κάθε δυνατό σημείο και την βάλλουν πανταχόθεν, με την οικονομία σαν προπομπό και με σκοπό να πληγεί για πολλά χρόνια και να μην μπορεί να ορθοποδήσει.

Πέραν των πολιτικών μας, ο Ελληνικός λαός είναι πλέον γνώστης της κατάστασης αυτής και είναι σίγουρο, ότι δεν θα ανεχθεί εθνικές αμφισβητήσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι, ότι το θέμα της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας θα μας απασχολήσει εκ νέου.

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Ξεχώρισαν