Της Θάλειας Χούντα
Το αδύνατο έγινε πραγματικότητα και είναι γεγονός, ότι ολόκληρος ο πλανήτης βιώνει κοσμοϊστορικές στιγμές που μόλις λίγα χρόνια πριν θα έμοιαζαν με γραφικές ουτοπίες.
Οι Βρετανοί ψήφισαν την δική τους “ηρωική“ έξοδο από την ΕΕ, προκαλώντας αναταραχή μεγατόνων τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, αφού πλέον το σενάριο της αλλαγής των συνόρων τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά και να μετατρέπεται σε ένα ….εφιαλτικό φιλμ νουάρ .
Ο βρετανικός λαός αναταράσσει σε συνταγματικό επίπεδο ισορροπίες ετών αφ’ ενός σε επίπεδο εδαφικής ακεραιότητας, αφού η Σκωτία και η Β.Ιρλανδία ψήφισαν υπέρ του Bremain και αφ’ ετέρου και σε επίπεδο κοινοβουλευτικής κυριαρχίας.
Η Ευρώπη πλέον δεν μπορεί να …κοιμάται ήσυχη, αφού η σκιώδης φιγούρα της αυτοδιάλυσής της πλέον έχει σκιαγραφηθεί και παγιοποιείται απειλητικά πάνω της.
Οι απόψεις ως είθισται για το διαζύγιο της Βρετανίας με την ΕΕ ποικίλουν στα στρατόπεδα που έχουν διαμορφωθεί. Οι πιο αισιόδοξοι υποστηρίζουν, ότι η απομάκρυνση της Βρετανίας μπορεί να επιφέρει ενδυνάμωση της Ευρωζώνης, θεωρώντας ότι ο κεντρικός πυρήνας θα δημιουργήσει τους κατάλληλους αμυντικούς μηχανισμούς πρόληψης μιμητικών αντιδράσεων που θα μπορούσαν να επιφέρουν ντόμινο εξελίξεων και από άλλες χώρες – μέλη.
Ο επικρατέστερος φόβος όμως, ο οποίος έχει αρχίζει και εκφράζεται από τα χείλη εκείνων, που, δυστυχώς για πολλούς λαούς, διαμορφώνουν τις καταστάσεις- βλ. Σόρος- επικεντρώνεται στην πορεία διάλυσης της πάλαι ποτέ “Ενωμένης” Ευρώπης .
Αυτή η κατάληξη δεν ήταν ένα ξαφνικό γεγονός αλλά δυστυχώς το αποτέλεσμα μιας σκληρότατης και απεχθούς στάσης όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, αντικαθιστώντας το οικογενειακό και αλληλέγγυο πνεύμα της ΕΕ με την αλαζονική στάση και υπερσυγκέντρωση εξουσιών σε συγκεκριμένα όργανα λήψης αποφάσεων, όπως π.x Eurogroup, τα οποία με την απάνθρωπη στρατηγική τους στραγγάλισαν οικονομικά αδύναμα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Τρανταχτό παράδειγμα η χώρα μας.
Ως αποτέλεσμα, οι Ευρωσκεπτικιστές και οι εθνολαϊκιστές αρχίζουν και γιγαντώνονται σε αρκετές χώρες όπως στη Δανία και στη Σουηδία, έπειτα στην Τσεχία, στη Φινλανδία, στην Ολλανδία, στην Ιταλία και σε άλλες χώρες οι οποίες μη νιώθοντας, ότι ανήκουν στον στενό κύκλο του ευρώ, χάραξαν την δική τους ¨επαναστατική¨ διαδρομή μέσα στην, κατά τα λόγια μόνο, Ευρωπαϊκή οικογένεια.
Η ΕΕ θα μπορούσε να υλοποιήσει τον σκοπό, για τον οποίο δημιουργήθηκε, με κύρια χαρακτηριστικά την αλληλεγγύη και την βοήθεια προς τα κράτη μέλη, δημιουργώντας ένα πραγματικά δυνατό αλληλένδετο κρίκο κρατών, τα οποία θα μπορούσαν να βιώνουν την παγκόσμια ευμάρεια,
Αντ’ αυτού, το μεγαλειώδες αυτό ευρωπαϊκό όραμα εξελίχθηκε σε ένα ευρωπαϊκό τέρας, το οποίο κατασπαράσσει τα ίδια του τα σπλάχνα, οδηγώντας τα αδύναμα κράτη μέλη στον οικονομικό αφανισμό και συγχρόνως του λαούς τους σε επαναστατικές διαδρομές τύπου BREXIT.
Το ευρωπαϊκό μέλλον διαφαίνεται πλέον ζοφερό και έχω την αίσθηση, ότι στην προσπάθειά τους τα ισχυρά κράτη της ευρωπαϊκής οικογένειας να διατηρήσουν την ένωση της Ευρώπης, θα οδηγηθούν με τις ακραίες τους συμπεριφορές σε μία πιο σύντομη και ραγδαία διάσπαση του περίφημου ευρωπαϊκού οικοδομήματος . Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, ακραίες και ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταναλώσει πολύ μελάνι αποτυπώνοντας στο βιβλίο της ιστορίας τις μελανότερες ευρωπαϊκές στιγμές, που θα βιώσει η ανθρωπότητα στον 21ο αιώνα.
Θεωρώ, ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα μας απασχολήσει εντόνως το επόμενο χρονικό διάστημα, ανάμεσα στα όσα ακούγονται και από άλλα Κράτη, κάνοντάς μας να παραδεχτούμε, ότι πραγματικά ζούμε μεγάλες και ιστορικές στιγμές.
Πηγή: gorganews.gr