” ΦΡΟΝΤΙΔΑ” : Φροντίδα για το παιδί και την οικογένεια !

Συνέντευξη στην Θάλεια Χούντα

" ΦΡΟΝΤΙΔΑ" : Φροντίδα για το παιδί και την οικογένεια !

Η λέξη φροντίδα πρός τον συνάνθρωπο μας φαίνεται τόσο πρωτόγνωρη πλέον, τόσο απόμακρη τόσο ξεχασμένη αφού νιώθουμε όλοι τόσο εγκστελελειμένοι από την ίδια την Πολιτεία. Ευτυχώς όμως υπάρχουν κάποιοι φορείς οι οποίοι με την παρουσία τους μας        δηλώνουν  ότι είναι  παρόντες και κυρίως τώρα στις δύσκολες στιγμές , υπενθυμίζοντας  μας ότι η φροντίδα για τον πλησίον μας είναι πιό σημαντική παρά ποτέ.
Η Πρόεδρος του Σωματείου “ΦΡΟΝΤΙΔΑ” κ. Ειρήνη Δορκοφίκη, μας μιλάει για το έργο και την δράση του Σωνατείου όπουκύρια μέριμνα του είναι η φροντίδα των κακοποιημένων γυναικών και των υπόλοιπων αδύναμων κρίκων της κοινωνίας μας.

Κ. Ειρήνη Δορκοφίκη
Κ. Ειρήνη Δορκοφίκη
Kυρία Δορκοφίκη, για ποιο σκοπό δημιουργήθηκε η ”ΦΡΟΝΤΙΔΑ”?
Η ”ΦΡΟΝΤΙΔΑ” -Διεθνής Εταιρία Στηριξής Οικογένειας, με τη νέα επωνυμία ”ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ”,
αστική μη κερδοσκοπική εταιρία(Μ.Κ.Ο: μη κυβερνητική οργάνωση) έχει ιδρυθεί με σκοπό την αναγνώριση των προβλημάτων της οικογένειας και την άμεση και ρεαλιστική αντιμετώπιση τους, κάτι που εξακολουθεί να πραγματοποείται  με  μεγάλη συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια.
 Πως αντιμετωπίζει η ”ΦΡΟΝΤΙΔΑ” τα θέματα ενδοοικογενειακής βίας?
 Η “ΦΟΝΤΙΔΑ” προσπαθεί να χειριστεί αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα με όσο γίνεται πιο διακριτικό και συγχρόνως αποτελεσματικό τρόπο και γι αυτό το σκοπό ακολουθεί τρείς  μεθόδους.
Πρώτον επιδιώκει  την σταθερή και διαρκή ενημέρωση τόσο της κοινής γνώμης όσο και των κακοποιημένων ατόμων, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν κατάματα αυτή την τόσο “απαγορευτικά ” βίαιη κατάσταση και να συνειδητοποιήσουν ότι μόνο όταν επικοινωνείς ένα πρόβλημα, μπορείς να βρείς και την λύση του.
Δεύτερον φροντίζουμε τις κακοποιημένες γυναίκες προσφέροντάς τους   φιλοξενία εκείνων και των   παιδιών τους  στον ξενώνα της “ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ” . Τό έργο μας όμως δεν σταματάει εκεί ΄αλλά επεκτείνεται ακόμα παραπέρα αφού στον Ξενώνα πλήν της φιλοξενίας παρέχουμε  πάσης μορφής στήριξη.
Από   κοινωνική εώς και επαγγελματική αποκατάσταση, με στόχο να μπορέσουμε αυτές τις  γυναίκες να τις κινητοποιήσουμε και να μπορέσουν να συνειδητοποιήσουν ότι η ζωή τους ανήκει  , ότι  μπορούν να καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους μόνες τους  και  ότι αυτό που τους συνέβη μπορεί να ξεπεραστεί και να κάνουν το επόμενο βήμα σε ένα πιο ασιόδοξο αύριο.
Τρίτον προσπαθούμε να τις καλύψουμε νομικά, στηριζόμενοι   στο νέο νομικό πλαισιο που έχει δημιουργήσει   η  ”ΦΡΟΝΤΙΔΑ”, ώστε και εκείνες να είναι και νομικά εξασφαλισμένες.
Ποιές προτάσεις νομοθετικής μορφής έχετε καταθέσει για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων βίας?
 Εάν αναφέρεστε στην ενδοοικογενειακή βία δεν πρόκειται περι απλών φαινομένων αλλά περί κοινωνικής μάστιγας,αφού κατά τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης όταν παρέδιδε το Ν.3500/3006 περί ενδοοικογενειακής  βίας μίλησε για 400.000 οικογένειες (!)
Στην Ελλάδα.Ο Νόμος αυτός οφείλεται σε πρόταση της  ”ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ”, ενώ λίγους μήνες πριν η ‘ΦΡΟΝΤΙΔΑ” με ειδική ΗΜΕΡΙΔΑ στο Δ.Σ.Α διαμόρφωσε και πρότεινε στην Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την Βία τροποποίση του άνω Νόμου(διότι τελικά η Βουλή δεν ψήφισε την πρόταση μας όσον αφορά την διαμεσολάβηση μεταξύ δράστου και θύματος στην Τοπική  Αυτοδιοίκηση,αλλά την Ποινική Διαμεσολάβηση ενώπιον του Εισαγγελέως,πραγμα που δεν λειτούργησε ποτέ.)
Ερ.Με ποιον τρόπο επεμβαίνει η ”ΦΡΟΝΤΙΔΑ” όσον αφορά την αντιμετώπιση του σύγχρονου δουλεμπορίου γνωστό ως trafficking?
Kαταρχήν προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος  φιλοξενώντας τα θύματα του δουλεμπορίου στον ξενώνα μας.
Κυρίως όμως  φροντίσαμε και συνεργαστήκαμε μαζί με 17 Μ.Κ.Ο ( Ομάδα Γαλατσίου) και  πιέσαμε την Κυβέρνηση να ψηφίσει  το Π.Δ 233/2003 για την Αρωγή των θυμάτων του trafficking.
Ερ. Ποια άτομα φιλοξενεί ο ξενώνας και ποιες άλλες υπηρεσίες προσφέρει πλην της φιλοξενίας ?
 Ο Ξενώνας  φιλοξενεί θύματα ενδοοικογενειακής βίας, δουλεμπορίου, ανύπανδρες εγκύους και μητέρες, περιθωριοποιημένα άτομα κ.λ.π
Το σημαντικό είναι ότι ο Ξενώνας δεν προσφέρει μόνο φιλοξενία ,αλλά     ψυχολογική στήριξη, δημιουργική απασχόληση,νομικές συμβουλές,εύρεση εργασίας,εξεύρεση κατοικίας με πλήρη εξοπλισμό,συνεχή παρακολούθηση και ενίσχυση μετά την αποχώρηση των ατόμων  απο τον Ξενώνα κατά την δημιουργία δικής τους οικογένειας ή και τη συμφιλίωση με τον σύζυγο.
Ερ.Το σύνθημα της ”ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ” ”δεν ξέρετε τι δύναμη κρύβει μια αγκαλιά” σε ποια άτομα απευθύνεται και για ποιο λόγο?
Σε μια εποχή που οι άνθρωποι έχουν κλειστεί στον εαυτό τους, ψάχνοντας για ένα παιδικό πρόσωπο καταλήξαμε ότι αυτή η φωτογραφία ήταν το αντιπροσωπευτικότερο μέσο για να απεικονίσουμε   την αναγκη που έχει ο άνθρωπος να διώξει την θλίψη και την μοναξιά μέσα στο καταφύγιο μιας αγκαλιάς. Από την εμπειρία μου σας λέγω ότι δεν υπάρχει καλύτερο φάρμακο για ένα παιδί,για κάθε παιδί,για το παιδί που έχει ο καθένας μέσα μας απο μια στοργική αγκαλιά που δίνει όλη την ασφάλεια και την χαρά που  λείπει.
Πηγή: dhmoths.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TOP POSTS

Η ΕΛ.ΑΣ ανά την Ελλάδα