Συνέντευξη στη Θάλεια Χούντα
Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει αποδέκτες σκληρών γεγονότων και καταστάσεων σε σημείο που να αναρωτιόμαστε για την επόμενη ημέρα , για την επόμενη στιγμή. Ευτυχώς όμως υπάρχουν κάποιοι ΑΝΘΡΩΠΟΙ , οι οποίοι με την αγάπη που έχει πλημμυρίσει την καρδιά τους για τις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας μας, έχουν αφιερωθεί ψυχή τε και σώματι στην υπηρεσία αυτών των “αδύναμων κρίκων ” της ανθρώπινης αλύσίδας που μας δένει όλους.
Έτσι λοιπόν το Ίδρυμα “Θεοτόκος” απαρτίζεται από ανθρώπους ,οι οποίοι στην κυριολεξία είναι οι “φύλακες άγγελοι” των παιδιών και νέων με νοητική αναπηρία .
Στην συνέντευξη τους στην εφημερίδα μας η Πρόεδρος του Ιδρύματος κ.Δομινίκη Σαρρή και ο Γ.Γ του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Μυγιάκης μας μιλούν για τα πεπραγμένα της μακροχρόνιας διαδρομής του Ιδρύματος.
Κατά την διάρκεια των 45 χρόνων λειτουργίας το Κέντρο “Θεοτόκος” έχει προσφέρει ένα τεράστιο έργο στον χώρο της νοητικής υστέρησης. Θέλετε να κάνουμε μία σύντομη αναδρομή και να δούμε πως φτάσαμε μέχρι το σήμερα;
Το 1954 έγινε η συστατική πράξη του ιδρύματος , όπου μία ομάδα γονέων συνάντησε τότε την κ. Παπάγου την ιδρύτρια του Ιδρύματος και έθεσε το θέμα της νοητικής υστέρησης που δεν υπήρχε στον Ελλαδικό χώρο.Έτσι πάρθηκε η μεγάλη αυτή απόφαση για εκείνη την εποχή , να γίνει η σύσταση του Ιδρύματος αυτού. Ξεκινήσανε οι γνωστές γραφειοκρατικές κινήσεις και το 1957 μπήκε ο “θεμέλιος λίθος” όποτε και άρχισε να χτίζεται το ίδρυμα , με την μεγάλη συμβολή της κ. Παπάγου , όπου έψαξε τότε και βρήκε ειδικούς επιστήμονες για να πραγματοποιηθεί όλη αυτή η κτιριακή δομή . Αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό σημείο , αφού οι κτιριακές προδιαγραφές του τότε ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του σήμερα και θα έλεγα ότι είναι και πολύ καλύτερες , κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι είμαστε πιστοποιημένοι από όλους τους αρμόδιους φορείς .
Τά κτίρια που στήθηκαν ήταν υπέροχα και εξακολουθούν να είναι με αίθουσες προσήλιες , με θέα στον προάυλιο χώρο και το κάθε κτίριο ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών να διαθέτει και τον δικό της αύλειο χώρο. Μόλις ολοκληρώθηκε η κατασκευή του κτιρίου ξεκίνησε η διαδικασία στελέχωσης του ειδικού προσωπικού που πλέον έπρεπε να ασχοληθεί με αυτά τα παιδιά .
Ποιά προγράμματα μπορούν να παρακολουθήσουν τα παιδιά στο Κέντρο;Το Κέντρο μας σήμερα έχει στο χώρο του παιδιά ηλικίας από 3 -27 ετών , τα οποία ξεκινάνε με την Πρώϊμη Παρέμβαση όπως την ονομάζουμε εμείς , όπου παιδιά ηλικίας 3,5- 5 ετών ξεκινούν μια εκπαίδευση με τελικό στόχο να φύγουν από το Ίδρυμα , ώστε να μπορέσουν κάποια στιγμή να παρακολουθήσουν είτε ένα κανονικό νηπιαγωγείο , είτε ένα κανονικό σχολείο, είτε ένα ειδικό σχολείο , δηλαδή να μην παραμείνουν στον χώρο του Ιδρύματος. Μετά έχουμε τις ηλικίες από 6-12 ετών που εκεί βέβαια είναι λίγο πιό δύσκολα τα πράγματα , αφού δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το κανονικό η το ειδικό σχολείο και έτσι ακολουθούνται ειδικά προγράμματα για τις ηλικίες αυτές.
Το επόμενο στάδιο είναι το προεπαγγελματικό που ξεκινάει σε ηλικίες 12 -16 ετών με στόχο αυτά τα παιδιά να ενσωματωθούν στην μελλοντική επαγγελματική κατάρτιση και να ασχοληθούν με κάποιο βιοποριστικό επάγγελμα που είναι συνδυασμός και εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Μόλις λοιπόν ολοκληρώσουν το 16ο έτος της ηλικίας τους παρακολουθούν τα επαγγελματικά εργαστήρια όπου υπάρχουν πάρα πολλές δραστηριότητες περίπου 17-18 , και εκεί πλέον ξεκινάει και η κατάρτιση τους ανάλογα με το επάγγελμα που θέλουν να ακολουθήσουν , γιατί σαφέστατα τα παιδιά ερωτούνται για το επάγγελμα που τους αρέσει και έτσι έχοντας και την δική τους γνώμη ακολουθούν την κατάρτιση τους , η οποία έχει ως αποκλειστικό στόχο την μελλοντική αποκατάσταση τους στην αγορά εργασίας.
Μόλις λοιπόν ολοκληρώσουν το 16ο έτος της ηλικίας τους παρακολουθούν τα επαγγελματικά εργαστήρια όπου υπάρχουν πάρα πολλές δραστηριότητες περίπου 17-18 , και εκεί πλέον ξεκινάει και η κατάρτιση τους ανάλογα με το επάγγελμα που θέλουν να ακολουθήσουν , γιατί σαφέστατα τα παιδιά ερωτούνται για το επάγγελμα που τους αρέσει και έτσι έχοντας και την δική τους γνώμη ακολουθούν την κατάρτιση τους , η οποία έχει ως αποκλειστικό στόχο την μελλοντική αποκατάσταση τους στην αγορά εργασίας.
Στόχος του Κέντρου πέρα από την Ειδική Αγωγή που προσφέρει στα παιδιά , είναι να τους εξασφαλίσει και την όσο γίνεται πληρέστερη επαγγελματική τους κατάρτιση . Θέλετε να μας μιλήσετε γι αυτό;Όπως γνωρίζετε για να πετύχουμε την επαγγελματική κατάρτιση ξεκινάμε με την δομή να μπορέσει το άτομο με νοητική στέρηση να κατορθώσει να προσαρμοστεί σε ιδανικές συνθήκες εργασίας , ούτως ώστε να μπορέσει να σταθεί και στο μέλλον έξω από το ίδρυμα. Έτσι λοιπόν το βάρος και ο σκοπός του ιδρύματος είναι να εκπαιδεύσει όσο το δυνατό καλύτερα αυτά τα παιδιά και να τα καταρτίσει για να μπορούν να λειτουργήσουν και στο εργασιακό περιβάλλον εκτός ιδρύματος , μακριά από την ομπρέλα που τους προσφέρει. Γίνονται πάρα πολλά προγράμματα μέσα στο ωράριο κατά το οποίο τα παιδιά βρίσκονται στο Ίδρυμα και έτσι έχουμε την ευτυχία να ανακοινώσουμε ότι έχουμε πραγματοποιήσει ένα σημαντικό έργο όσον αφορά την αποκατάσταση αυτών των παιδιών στην αγορά εργασίας .
Με υπερηφάνια σας λέμε ότι έχουμε 176 παιδιά τα οποία εργάζονται κανονικά, χωρίς καμία συνδρομή γονιών η άλλων συγγενών , έχουν τα δικά τους χρήματα, την δικιά τους ασφάλεια , είναι κανονικά εργαζόμενα άτομα όπως οι υπόλοιποι συμπολίτες τους , χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Βέβαια επειδή υπάρχουν οι συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες έχει συσταθεί μία εξειδικευμένη ομάδα τριών ατόμων , η οποία απαρτίζεται από ψυχολόγο , ειδικό εκπαιδευτή που τοποθετεί τα παιδιά στην αγορά εργασίας και ειδική εκπαιδεύτρια , η οποία στηρίζει αυτά τα παιδιά .
Παράλληλα υπάρχουν και οι υπηρεσίες που έχουμε εδώ, όπως είναι η ψυχολογική , η κοινωνική υπηρεσία οι οποίες είναι δίπλα στα παιδιά, προστατεύοντας τα ίδια και τα δικαιώματα τους , ανά πάσα στιγμή χρειαστεί. Άλλωστε υπάρχει και ο συνδικαλιστικός φορέας εδώ , και έχοντας πάρει το σήμα της ποιότητας , όπου απαιτείται και η ύπαρξη του συνδικαλισμού ,τα παιδιά έχουν εκλέξει τους αντιπροσώπους και το συνδικαλιστικό τους
όργανο.
όργανο.
Σίγουρα αυτή η μακροχρόνια διαδρομή προσέφερε πολλές δύσκολες ,αλλά και συγχρόνως ισάξιες δημιουργικές στιγμές . Ποιό είναι το όραμα σας για το Κέντρο;Θα σας εξομολογηθώ ότι δύσκολες στιγμές περνάμε και τώρα , και εννοώ δύσκολες οικονομικές στιγμές. Το προσωπικό είναι απλήρωτο 2 μήνες και δεν είναι η πρώτη φορά, γιατί έχουμε μείνει και 4 μήνες απλήρωτοι .
Για να επικεντρωθούμε στο ερώτημα σας όσον αφορά το όραμα μας για το Κέντρο ,ο σκοπός του Διοικητικού Συμβουλίου είναι να βελτιώνει όσο καλύτερα μπορεί την παροχή υπηρεσιών που προσφέρει πρός την ομάδα αυτών των παιδιών .
Ο βασικός στόχος είναι να βελτιώνει τα προγραμματά του και να συνεχίσει να κάνει καινοτόμα πράγματα. Είμασταν και παλαιότερα σε ομάδες του εξωτερικού για την αποκατάσταση παιδιών με νοητική υστέρηση και από το 1983 μέχρι και το 1993 είμασταν ο μοναδικός αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην Ε.Ε. στον χώρο της νοητικής υστέρησης.
Βέβαια μετά άλλαξαν οι καταστάσεις δημιουργήθηκαν και άλλα ιδρύματα στον Ελλαδικό χώρο ,αλλά τα περισσότερα από και χωρίς να θέλω να φανεί καθόλου εγωϊστικό έχουν θητεύσει δίπλα μας , τους έχουμε δώσει την τεχνογνωσία μας , δεν έχουμε κρύψει τίποτα, δέν έχουμε κρατήσει τίποτα για τον εαυτό μας . Η Πρόεδρος του Κέντρου κ. Σαρρή στην κυριολεξία έχει οργώσει την Ελλάδα , με εξειδικευμένο προσωπικό προκειμένου να μεταφέρει απλόχερα όλη την τεχνογνωσία του Ιδρύματος στην υπηρεσία αυτών των παιδιών . Όραμα μας είναι να είμαστε συνέχεια στο πλευρό αυτών των παιδιών που τόσο πολύ μας χρειάζονται !
Πηγή: mellon.gr
Η ΕΛ.ΑΣ ανά την Ελλάδα