, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF , μας μιλάει για την δράση της οργάνωσης.
Για ποιο λόγο ιδρύθηκε η UNICEF;
Η UNICEF ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1946 για να βοηθήσει τα παιδιά τηςκατεστραμμένης από τον πόλεμο Ευρώπης και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Βοήθησεκαι τα παιδιά της Ελλάδας για πολλές δεκαετίες μέχρι και τα τέλη της δεκαετίαςτου ‘70. Αργότερα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η UNICEF στράφηκε προς τα παιδιά της Αφρικής, της Ασίας και της ΛατινικήςΑμερικής, ενώ επεκτάθηκε και στα παιδιά της Ανατολικής Ευρώπης. Σήμεραεργάζεται σε περισσότερες από 150 χώρες ή περιοχές για την επιβίωση, τηνανάπτυξη, την προστασία και τη συμμετοχή των παιδιών, με γνώμονα και οδηγό τηΣύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Θέλετε να μας μιλήσετε για τα συγκλονιστικάστοιχεία της παιδικής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα, με βάση την έρευνα πουπραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της UNICEF;
Έχουμε πραγματοποιήσει πολλές έρευνες πουδείχνουν ότι η εκμετάλλευση των παιδιών και στην Ελλάδα είναι έντονη σε πολλούςτομείς. Παιδική εργασία, παιδιά του δρόμου, παιδική πορνεία, αγροτικέςεργασίες, είναι οι κύριοι τομείς που τα παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης στηχώρα μας. Τα παιδιά που πουλάνε χαρτομάντιλα, λουλούδια, που επαιτούν. Ταπαιδιά που παίζουν μουσική στο δρόμο, μικροί σύγχρονοι γαβριάδες, ανυπεράσπιστααπό μια πολιτεία και μια κοινωνία που δείχνει ανήμπορη να αντιδράσει. Πριν λίγαχρόνια μόνο, από την Αλβανία έρχονταν 3.000 παιδιά προς την Ελλάδα γιαεπαιτεία. Ανυπολόγιστα και τα παιδιά στον αγροτικό τομέα, με κίνδυνοατυχημάτων, με έκθεση σε λιπάσματα και χημικά. Τα παιδιά των Ρομά, τωνμεταναστών, τα προσφυγόπουλα αντιμετωπίζουν επίσης μεγάλους κινδύνους να πέσουνθύματα εκμετάλλευσης.
Ποιά είναι τα βασικά προγράμματα μέσω των οποίων βοηθάτε τα παιδιά;
Η UNICEF αναπτύσσει προγράμματα για τη ζωή,την υγεία, την παιδική προστασία, την καταπολέμηση του ρατσισμού και τηςξενοφοβίας, την ευαισθητοποίηση πάνω στα προβλήματα των παιδιών και το σεβασμότων δικαιωμάτων τους στην Ελλάδα και τον κόσμο. Προγράμματα κατά της εμπορίαςκαι διακίνησης παιδιών – trafficking, προγράμματα εμβολιασμών. Είμαστε πάντα δίπλα στα παιδιά, παντού όπουυπάρχει ανάγκη.
Θέλετε να μας αναφέρετε κάποιες από τις καταστάσεις Επείγουσας Ανάγκης για τις οποίες έχετε επέμβει;
Ηκρίση στο Κέρας της Αφρικής, η Αϊτή, το Τσουνάμι, ο σεισμός στο Πακιστάν, είναιμερικές από τις επείγουσες παρεμβάσεις μας που σώσαμε από βέβαιο θάνατοεκατομμύρια παιδιά. Στην Ελλάδα οι σεισμοί της Καλαμάτας, των Γρεβενών, τουΑιγίου, της Αθήνας, ήταν μερικές μόνο από τις περιπτώσεις που δράσαμε για ταπαιδιά. Μόλις πρόσφατα λόγω της κρίσης στην Ελλάδα, ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμαεμβολιασμού των παιδιών ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε συνεργασία με την τοπικήαυτοδιοίκηση. Θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε παντού όπου υπάρχει ανάγκη,παντού όπου μπορούμε να φέρουμε το χαμόγελο στα χείλη ενός παιδιού. Όμως για ναμπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία,χρειαζόμαστε χρήματα. Καλούμε λοιπόν τους συμπολίτες μας να μας βοηθήσουνκαταθέτοντας τη βοήθειά τους με απλούς τρόπους. Καλώντας το 901 11 17 17 17(αυτόματη χρέωση 3 ευρώ +ΦΠΑ ανά κλήση) από σταθερό του ΟΤΕ ή μέσω διαδικτύουστο www.unicef.gr
Πηγή: exipno.gr
Η ΕΛ.ΑΣ ανά την Ελλάδα