Αρθογραφία Κυρίως Θέμα

Μεγάλα σχέδια από Μεγάλο Ηγέτη

Μεγάλα σχέδια από Μεγάλο Ηγέτη

Γράφει η Θάλεια Χούντα

Μετά την μοναδική επιτυχία του Προέδρου Πούτιν στην Κριμαία, όπου, πριν κατανοήσουν οι υπόλοιποι αρχηγοί κρατών τι συμβαίνει, εν μία νυκτί και αμαχητί η τεράστια αυτή επαρχία επανήλθε στους κόλπους της Ρωσίας, το όραμα συνεχίζεται. Και βεβαίως δεν είναι κακό ένας ηγέτης να έχει οράματα για τον λαό του αλλά τουναντίον είναι επιβεβλημένο, για την πρόοδο και το μεγαλείο.

Τα όσα συμβαίνουν τελευταία στην Ουκρανία, αν τα παρατηρήσουμε σαν μεμονωμένο γεγονός, θα μας οδηγήσουν σε μή ορθά συμπεράσματα. Πρέπει να τα συμπεριλάβουμε στο ευρύτερο πλαίσιο ενεργειών της Ρωσικής ηγεσίας, η οποία φαίνεται να έχει πλήρη συναίσθηση του συνόλου των επί μέρους λεπτομερειών και κάνει ορθή χρήση αυτών. Λεπτομέρειες, όπως ο στρατιωτικός και εξοπλιστικός τομέας, ο ενεργειακός τομέας και η οικονομία που κάνουν την μεγάλη διαφορά και προστιθέμενη στην μή αναγκαία συνύπαρξη ¨συμμάχων¨ – αντιθέτως με την άλλη πλευρά – χορηγούν την δυνατότητα της αυτοτέλειας και της επίδειξης ισχύος. Πρόσφατη είναι η δήλωση ανώτατου στρατιωτικού των ΗΠΑ, ότι ρωσικά μαχητικά πέταξαν πάνω από αμερικανικές ακτές και λίγο παλαιότερη η δήλωση, ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα υπερσύγχρονου αμερικανικού πλοίου ¨σίγησαν¨ από υπερπτήση ρωσικού μαχητικού, με αποτέλεσμα των εικονικό βομβαρδισμό του για δώδεκα φορές σε λίγη ώρα.

Στο σκάκι είναι απαραίτητα όλα τα πιόνια, για την έλευση της τελικής νίκης, όπως και η πρόβλεψη των κινήσεων αλλά και η ηθελημένη θυσία κάποιων εξ” αυτών. Και ο Ρώσος Πρόεδρος αποδεικνύεται τόσο ψυχολογικά όσο και έμπρακτα πολύ δυνατός παίκτης στο σκάκι, αφού ο συμπαίκτης τον ακολουθεί – αντί να παίρνει πρωτοβουλίες και δεν μπορεί να προβλέψει την επόμενη κίνησή του. Η Κριμαία ήταν μία κίνηση, η Ουκρανία μία δεύτερη αλλά ακόμη δεν έχει γίνει «ρουά ματ», για μετρηθούν οι όποιες απώλειες, που οδήγησαν στην τελική θετική έκβαση.

Τώρα, όποια πρόβλεψη και να γίνει, θα είναι αυθαίρετη και ίσως παρακινδυνευμένη, όμως κατά την στρατιωτική ορολογία πρώτα ασφαλίζεις την περίμετρό σου και μετά προχωράς για την επόμενη κίνηση. Έχει λοιπόν ασφαλιστεί η περίμετρος, εκεί που την έχει οριοθετήσει ο Ρώσος Ηγέτης ή θα χρειαστούν και άλλες κινήσεις; Σίγουρα, η παρτίδα έχει ακόμη μεγάλο δρόμο αλλά ο δυνατός παίκτης φαίνεται και από την αντοχή του.

Και πάλι πρέπει να λεχθεί, ότι όλα αυτά, σε συνάρτηση με το δικό μας πολιτικό σκηνικό που είναι βυθισμένο σε υποθέσεις διαφθοράς, αδιαφάνειας, μιζέριας και κυρίως χωρίς πατριωτικό φρόνημα, μας οδηγούν σε σκέψεις αλλά και αποφάσεις για το δικό μας αύριο, που σίγουρα δεν επιτρέπεται πλέον να το αφήσουμε στα χέρια κανενός καιροσκόπου πολιτικού.

 

Αναδημοσιεύσεις:

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν