Αρθογραφία Κυρίως Θέμα

Το περιβόητο αυτοδιοίκητο…… της Βουλής

Γράφει η Θάλεια Χούντα

 

Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας και στα αυτιά μας με αυτά που βιώσαμε τις προηγούμενες ημέρες κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου στην Βουλή.

Πέρα από τους “υψηλού μορφωτικού επιπέδου ” πολιτικούς διαλόγους οι οποίοι έλαβαν χώρα μέσα στον ιερό χώρο της Βουλής μετατρέποντας την όλη ατμόσφαιρα σε “θιασαρχική σκηνή”, ήρθαμε αντιμέτωποι με μία άνευ προηγουμένου παράνομη και καταχρηστική συμπεριφορά εξουσίας, από τους υπαλλήλους της Βουλής, οι οποίοι μόλις ένιωσαν ότι αγγίζονται τα δικά τους οικονομοκά στεγανά, δεν δίστασαν και προχώρησαν σε μία άκρως εκβιαστική κίνηση με κίνδυνο να ακυρωθεί η ήδη έκρυθμη κοινοβουλευτική διαδικασία λίγες μόνο ώρες πρίν την επείμαχη ψηφοφορία για το Μνημόνιο ΙΙΙ.

 

 

Τα “γιατί” τα οποία δημιουργήθηκαν από μιά τέτοια συμπεριφορά και περισσότερο από την ανοχή και την υποχώρηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα είναι πολλά και πλέον η συγκεκριμένη ομαδα δημοσίων υπαλλήλων έθεσε μόνη της εαυτόν απέναντι στους υπόλοιπους εργαζόμενους του Δημοσίου .

Είναι γεγονός ότι τό να διοριστεί κάποιος στην Βουλή είναι το όνειρο των περισσοτέρων οι οποίοι προσεγγίζουν τα κόμματα και τους υποψήφιους βουλευτές. Το δύσκολο είναι να διοριστείς στην Βουλή, αλλά μόλις επιτευχθεί αυτό τότε πραγματικά όλα είναι πανεύκολα, αφού χαίρουν προνομίων και ουδείς μπορεί να τους ελέγξει για το έργο τους, αφού βρίσκονται υπό την προστασία του “αυτοδιοίκητου”, στο πλαίσιο της συνταγματικά προβλεπόμενης αυτοτέλειας του Κοινοβουλίου.

Εάν ασχοληθεί κανείς με το θέμα των Υπαλλήλων της Βουλής θα ξαφνιαστεί και θα εκνευριστεί με την μορφολογία του συγκεκριμένου προσωπικού : κομματικά στελέχη, συγγενείς ή “έμπιστοι” πολιτικών οι οποίοι τις περισσότερες φορές δεν εκπληρώνουν ούτε στο τυπικό του θέματος τα απαραίτητα μορφωτικά προσόντα,

Βέβαια το πιό εξοργιστικό είναι, ότι επί σειρά ετών οι εκάστοτε Πρόεδροι της Βουλής φρόντιζαν για την εξασφάλισή τους , δημιουργώντας μια προνομιούχα , ειδική κλειστή υπαλληλική ομάδα, όπου κανείς δεν μπορούσε να τους αγγίξει.

Η οικονομική κρίση όμως τους επηρέασε ακόμα και αυτούς , αφού με την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου , καταργήθηκαν ο 15oς και ο 16ος μισθός, χωρίς όμως επί της ουσίας να έχουν υποστεί τις αιματηρές εκείνες περικοπές οι οποίες έχουν οδηγήσει στον δρόμο και στα πεζοδρόμια τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους και χωρίς να μπορεί να γίνουν ευρέως γνωστές οι ευνοϊκές μισθολογικές ρυθμίσεις οι οποίες καλώς διέπονται και προφυλάσσονται από τον ¨κρυφό ” Κανονισμό της Βουλής και που δυστυχώς το περιεχόμενό του είναι γνωστό μόνο στον εκάστοτε Πρόεδρο της Βουλής και στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής , με τους βουλευτές χωρίς να γνωρίζουν….. απλώς να τον ψηφίζουν.

‘Ενα ακόμα θετικό μισθολογικό στοιχείο που συνεχίζουν να διατηρούν συγκριτικά με τους υπόλοιπους υπαλήλους του Δημοσίου , είναι το να λαμβάνουν ακόμα διπλό εφάπαξ, ένα από το Δημόσιο και ένα από το δικό τους Ταμείο.

Είναι τόσο κατάπτυστο το γεγονός λοιπόν οι περιβόητοι υπάλληλοι της Βουλής να εκβιάζουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο , ώστε να διατηρήσουν τα δικά τους πλεονεκτήματα, την στιγμή μάλιστα που ένας μεγάλος αριθμός υπαλλήλων που διαθέτει η Βουλή είναι “εξαφανισμένοι” – αποσπασμένοι σε πολιτικά γραφεία , χωρίς ποτέ να πατάνε έστω και για το τυπικό, στον χώρο εργασίας τους και εισπράτοντας παχυλούς μισθούς εις βάρος των υπόλοιπων Ελλήνων, οι οποίοι στην κυριολεξία λιμοκτονούν , μη μπορώντας να εξασφαλίσουν το βασικό γεύμα στην οικογένειά τους.

Θεωρώ ότι το πρώτο βήμα για την κατάργηση του “αυτοδιοίκητου” στην Βουλή έγινε και πιστεύω ότι τώρα που έχει γνώση ολόκληρη η Ελλάδα για το τι διαδραματίζεται μέσα στον εργασιακό χώρο της Βουλής, θα είναι πολύ δύσκολο να σταματήσουν ή να εμποδίσουν οι ευνοημένοι υπάλληλοι της Βουλής το τέλος του ειδικού καθεστώτος, το οποίο τους εξασφαλίζει μέχρι και σήμερα “συνθήκες οικονομικής ευημερίας” σε μία χώρα όπου πλέον κόσμος πεθαίνει από την πείνα.

dhmoths.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post

Ξεχώρισαν