Αρθογραφία Κυρίως Θέμα

Η Ελλάδα είναι …παντού

Γράφει η Θάλεια Χούντα

 

Η Ελλάδα περνάει μία από τις δυσκολότερες περίοδους της ιστορίας της.Υπάρχουν συμπολίτες μας, μέχρι πρότινος σοβαροί επιχειρηματίες και σωστοί οικογενειάρχες, οι οποίοι δεν έχουν πλέον «που την κεφαλή κλίναι».

 

Είναι δυστυχώς πλέον καθημερινό φαινόμενο η δυσάρεστη εικόνα ανθρώπων να κοιμούνται σε παγκάκια, καθώς και η υπομονετική αναμονή στην ουρά των συσσιτίων, προκειμένου να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη μερίδα φαγητού.

Η εικόνα είναι πραγματικά αποκαρδιωτική, αλλά το χειρότερο είναι το συναίσθημα ανασφάλειας που διέπει τους Έλληνες πολίτες, για το τί μέλλει γενέσθαι και η έντονη πεποίθηση ότι το ζοφερό αύριο δεν έχει να τους προσφέρει καμία μά καμία στιγμή ελπίδας.

Όμως η απάντηση έρχεται για πολλοστή φορά από τα αδέρφια μας τους Έλληνες, τον Οργανωμένο Ελληνισμό της Διασποράς, οι οποίοι δίνουν την δική τους καθημερινή μάχη για να στηρίξουν την Μητέρα Πατρίδα.

Η παρουσία στη Γερμανία περίπου 340.000 απόδημων Ελλήνων αποτελεί σημαντικό συνδετικό στοιχείο μεταξύ των δύο λαών και ειδικότερα τώρα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή όπου οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών βρίσκονται στο «κόκκινο» εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας.

Είναι πολλά τα θέματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες της Γερμανίας, σε σχέση με την Πατρίδα, με σημαντικότερα το νέο κύμα μετανάστευσης, την εικόνα της χώρας στη γερμανική κοινωνία, την πολιτική και το εκπαιδευτικό ζήτημα που αφορά τα Ελληνόγλωσσα σχολεία.

Οι Ελληνικές Κοινότητες κατάβαλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκείμενου να μπορέσουν να στηρίξουν τους νέους μετανάστες, οι οποίοι αναγκάζονται να αφήσουν την Πατρίδα, τις οικογένειες τους και να φύγουν στη Γερμανία σε αναζήτηση εργασίας. Η βοήθεια είναι ανεκτίμητη, γιατί ζούν το ίδιο έργο, όταν και εκείνοι χρόνια πρίν αναγκάστηκαν για τους ίδιους οικονομικούς λόγους να αφήσουν πίσω τους γονείς, συγγενείς και φίλους πρός αναζήτηση μίας καλύτερης τύχης, για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να στηρίξουν τους δικούς τους ανθρώπους. Γνωρίζουν τι σημαίνει ξεριζωμός και προσπαθούν να κάνουν τη νέα γενιά μεταναστών να νιώσει, ότι δεν είναι μόνοι τους αλλά έχουν Ελληνικό – δυνατό χέρι, που μπορεί πραγματικά να τους στηρίξει και το κάνει.

Είναι αποτέλεσμα της εργατικότητάς τους και το χαρακτηριστικό εκείνο που διακρίνει το ελληνικό DNA, οι Έλληνες ομογενείς να έχουν διακριθεί σε όλους τους τομείς και καταλαμβάνοντας «θέσεις κλειδιά», να μπορούν αυτή την στιγμή να δίνουν τιτάνιους αγώνες προκειμένου να αντιμετωπίσουν το «Ελληνικό ζήτημα» και να μπορέσει η Ελλάδα να ξεπέρασει αυτή την οικονομική λαίλαπα όσο γίνεται πιό ανώδυνα.

Πραγματικά τα «αδέρφια μας» πέρασαν πολύ δύσκολες στιγμές προσπαθώντας να σταματήσουν τις κραυγές περί «τεμπέληδων», οι οποίες είχαν λάβει διαστάσεις παροξυσμού στη Γερμανία το τελευταίο διάστημα και πέτυχαν να επικεντρώσουν την λύση στην ανθρωπιστική διάσταση του Ελληνικού προβλήματος.

Υπήρχε η κυρίαρχη πεποίθηση, ότι οι Γερμανοί δανείζοντας την Ελλάδα «πετούν τα χρήματά τους» παράλληλα με την λέξη «φακελάκι», η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν σλόγκαν στη Γερμανία προσβάλλοντας με τον χειρότερο τρόπο την Ελληνική καταγωγή, παρ’ όλα τα διαχειριστικά λάθη τα οποία έγιναν από τους κυβερνώντες αυτή τη χώρα.

Οι Έλληνες όμως δεν το έβαλαν κάτω και με καθημερινό αγώνα και επιχειρήματα προσπαθούν να αλλάξει αυτή η εικόνα και το έχουν κατορθώσει σε μεγάλο βαθμό. Και μόνο για αυτό τους οφείλουμε μεγάλο «εθνικό χρέος», το οποίο δεν αποτιμάται σε κανενός είδους νόμισμα.

Επίσης είναι συγκινητικές οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες Ελλήνων ομογενών, οι οποίοι προσπαθούν με οποιονδήποτε τρόπο να βοήθησουν την Πατρίδα, έχοντας κατορθώσει να συμμετέχουν και πολλοί Γερμανοί σε αυτή την προσπάθεια.

Και παρόλο που κάποιοι Γερμανοί αρέσκονται στο να βλέπουν μόνο τις ασχήμιες αυτής της χώρας -όπως π.χ. το κάψιμο της γερμανικής σημαίας- τα αδέρφια μας κατορθώνουν να τους τροποποιούν αυτή την εικόνα, παρουσιάζοντας το ποιοί πραγματικά είναι οι Έλληνες ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο διάπλατα το κατώφλι για …μία καινούρια Ελλάδα.

http://www.dimotis.eu/index.php/13-opinions/99-i-ellada-einai-pantou

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post

Ξεχώρισαν